2010. 7-8. szám | Elektronikus média

Van Bharatod?

Eltűnőben egy formátum

Vajon végleg kipottyannak-e a kibeszélőshow-k a két országos kereskedelmi televízió programstruktúrájából azután, hogy mindketten bejelentették, nem készül több epizód saját házisztárjuk évek óta futó műsorából.

Joshi Barat
Joshi Barat

A sort az RTL Klub nyitotta – noha az április elsején az egyik bulvárlapban megjelent hírt akár a bolondok napjára időzített tréfának is gondolhattuk volna. De nem: kilenc év után Erdélyi Mónika – legalábbis a nevét viselő délutáni produkció élén – búcsúzott a közönségtől. Másnap pedig már annak rendje s módja szerint azt találgatta a bulvármédia, hogy a Mónika-show kimúlása után a konkurens műsor, a Joshi Bharat nyaka körül is szorul-e a hurok.

A logika szabályai mindenkivel igent mondattak, hiszen a két nagy általában azonos műsortípusokat ereszt egymásnak az adott programsávok meghódítása érdekében. Már csak azért is, mert ugyanakkor nagyjából ugyanazokat próbálják rábírni, hogy rájuk kapcsoljanak – és utána tegyék le a távirányítót, majd minél később mozduljanak el a televíziókészülék elől.

A TV2 bő másfél hónappal később jelentette be a lépést: június negyedike után csak ismétlések lesznek láthatóak, de azon dolgoznak, hogy Joshi Bharatot viszontláthassuk a képernyőn. Csak az nem volt publikus, mikor és milyen szerepben.

„Joshi visszatérésén dolgozunk, és számítunk rá a jövőben is, ennél többet erről most még nem tudunk mondani” – tudatták akkor a Médiapiac.com érdeklődésére, néhány órával azt követően, hogy hírül adták a produkció halálát. „A döntés oka, hogy egyre nehezebbé vált olyan műsort készíteni, mely jó eséllyel száll harcba a nézők kegyeiért, ugyanakkor maradéktalanul megfelel a törvény előírásainak” – áll a csatorna közleményében, amely emlékeztet arra: a produkció első epizódját 2008 szeptemberében tűzte képernyőre a TV2.

Lapunk úgy tudja, Joshi Bharat még az idén visszatérhet egy saját műsorral, az azonban csak távolról emlékeztethet az eddigire. A törvényben foglaltak betartásának igényét ugyanis az sarkallja, hogy a médiahatóság tavaly alaposan rászállt kibeszélőshow-ügyben mindkét csatornára. Nem véletlenül, hiszen egyszerű honpolgárok és civil szervezetek rendszeresen kifogásolták az Országos Rádió- és Televíziótestületnél: délután – amikor gyermekek és iskoláskorúak tömege tévézhet otthon egyedül – olyan témákkal olyan módon foglalkoznak ezek a produkciók, hogy azok nemigen válhatnak a felnövekvő nemzedékek épülésére.

Az első kirívóan súlyos büntetést tavaly nyáron zsebelhette be a két adó. Két hét eltéréssel 12-12 órára vonták meg műsor-szolgáltatási jogosultságukat – azaz sötétítették el képernyőjüket. (Mindkét esetben szexuális cselekmények túl részletes és bevállalós tárgyalása vívta ki a médiarendészek haragját.) A szankció mértékénél csak az volt meglepőbb, hogy a TV2-re is órában, nem pedig forintban róttak ki bírságot. Korábban ugyanis a csatornát működtető társaság megállapodott a médiahatósággal: megválthatják pénzben büntetéseiket. Akkor ORTT-s forrásaink arról beszéltek: annyira súlyos volt a kihágás, hogy ezt most nem engedhették meg.

A második csapást viszont meglehetősen érdekes menetben kerülte el a két adó. Az RTL Klub ezzel 54 órás elsötétítést, a TV2 pedig mintegy 105 millió forintos kötbért úszott meg tavaly december elején. Mégpedig úgy, hogy a döntéshozatalkor szavazategyenlőség állt elő – márpedig ha nincs többség, nincs büntetés sem. Annak ellenére került a testület elé saját hivatalának indítványa, hogy a két csatorna szeptember elején megígérte: jó útra tér. A jövőben mellőzik a stúdióban kitörő nyílt színi verekedések bemutatását, a durva káromkodásokat felismerhetetlenné teszik, kiskorúakat súlyosan negatív kontextusban még törvényes képviselőjük hozzájárulása esetén sem szerepeltetnek – tették le a nagyesküt szeptember elején. Emellett vállalták, hogy hamarosan belső szabályaik közé illesztik a német magán-tévétársaságok nappali talkshow műsorokra vonatkozó önkéntes magatartási alapelveit. Az ORTT már akkor jelezte: mindennek nagyon örül, de bármilyen kihágásra lel, azért büntet.

 

Szerző: Benedek B. Levente

Elindul a Budapest Kertmozi

1 napja

A megmozdulás elsődleges célja a közösségi filmezés, valamint a budapesti kertmozi kultúra újjáélesztése.

Kutatást készített az IKEA

2 napja

A magyarok 61 százaléka szerint a magáncégeknek aktív szerepet kell vállalniuk a zöld megújulás népszerűsítésében.

Megérkezett a YouTube Kids Magyarországra

2 napja

A YouTube Kids egyszerűbbé teszi, hogy a gyerekek számára kedves rajzfilmeket keressünk, mondókákat hallgassunk, valamint megtaláljuk a választ különféle tudományokkal vagy természettel kapcsolatos kérdésekre.

Megújult a Safer Internet Program honlapja

2 napja

Az oldal működtetője a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, az európai SIP hazai tudatosságnövelő központja, konzorciumvezetője és hotline-szolgáltatója.

Még nagyobb tévé?

2 napja

Az átlagos méret az elmúlt öt évben 40-ről közel 48 colosra nőtt , ez pedig a magyar otthonokban is meglátszik.