2010. 9. szám | Elektronikus média

Mindenki rádiózik

Új tulajdonos a Neo FM-nél

Lépnie lehet és lépnie kell az econet.hu-nak a Neo FM-mel kapcsolatban, így rövidesen átállhat a társaság a vegytiszta sales house modellre – szólt az augusztus eleji hír. Aztán napokon belül kiderült, hogy gyaníthatóan lejátszott meccsről nyilatkozott rébuszokban a cég első embere. Előállt ugyanis a Balázs Csaba által előre jelzett stratégiai partner – mégpedig a Geomédia személyében. Aztán társat vettek maguk mellé a koronaékszernek szánt Neo FM-be is.

Pedig a társaság jó úton látszik járni: a Neo FM-et működtető FM1 Zrt. nélkül duplájára, azt is beleszámítva háromszorosára ugrott az econet.hu árbevétele az év első negyedében, noha negatív maradt az EBITDA. Így nem váltott ki különösebb csodálkozást a piacon, amikor július elején bejelentették, tőkeemeléssel szereznek pénzt a további piaci terjeszkedéshez. Az akciót zártkörűnek hirdették, pár százalékkal a cég papírjainak tőzsdei árfolyama felett.

Második menet

Egy hónappal később a társaságban szintén tulajdonos Balázs Csaba már arról beszélt: új szakmai hátterű tulajdonost is be kíván vonni a médiavállalkozás, amelynek árbevétele jövőre átlépheti a tízmilliárdot. Napokkal később egy stratégiai partnerséget jelentettek be: a Geomédia-csoporttal lépnek sales house modellre épülő együttműködésre. Mégpedig oly módon, hogy médiaportfóliójuk értékesítési feladatait közös cégbe szervezik ki. A 74 százalékban econet.hu-, 26 százalékban Geomédia-kézben lévő kereskedőház élére az addig az FM1-et irányító Kádár Tamás áll. Csak ebből a lépésből évi félmilliárdos pluszt várt a két csapat – s ekkor még nem volt szó az országos kereskedelmi rádiót érintő nagy dobásról.

Ugyanezen közleményükben hozták nyilvánosságra ugyanis, hogy lezárult az econet.hu-nál a korábban beharangozott, kibocsátási értéken egymilliárdos tőkeemelés, az akcióban részt vevő Stirling Investments Kft. pedig szakmai befektetőnek kívánja majd eladni a friss papírokat. Az e forrásból becsorgó pénzzel ötről 705 millióra növelték az FM1 alaptőkéjét, s egyből el is adták a társaság 75 százalékát egy pár nappal korábban létrehozott cégnek, az FM1 Friends Kft.-nek.

Előre megmondta

Az ügyletben nem csupán annyi lehet az izgalom, hogy az egykori SZDSZ egyik ismert, közben a közéletből kiszállt politikusáé, Székely Gáboré az FM1 Zrt. háromnegyedét megvásárló társaság 95 százaléka, de azért is, mert a tulajdonosi átrendeződéssel beigazolódott Majtényi László, az ORTT frekvenciapályázatok miatt lemondott elnökének rémálma. Ő napokkal az FM1-et és az Advenio Zrt.-t győztesnek kihozó döntés előtt figyelmeztetett: a sales house modell révén egy laza testcsellel mérsékelhetik műsor-szolgáltatási díjukat azok a pályázók, akik éppen azzal kerültek az élre a versenyben, hogy bevételük felét felajánlják a frekvenciáért. Ezzel a megoldással ugyanis elegánsan máshová könyvelhetik a pénzt – így csökkentve a díjfizetés alapját. Ezért sincs mit csodálni azon, hogy az econet.hu kikötötte: eladás ide vagy oda, a Neo FM reklámidejének értékesítése nála marad. (A koncessziós díj alapját képező árbevételbe csupán akkor kell beszámolni a sales house árbevételét, ha ugyanaz a személy 25 százaléknál nagyobb tulajdonrésszel rendelkezik a kereskedőházban és a rádiót működtető cégben.)

Perben, haragban

Tárgyalni szeretnének, de ha jogi lehetőségeik kimerülnek Magyarországon, akkor nemzetközi fórumokhoz fordulnak – derül ki abból, az egykori Danubius és Sláger Rádió első embereivel késztett közös interjúból, amelyet augusztus elején közölt a Budapest Business Journal. A cikk szerint a két társaság tulajdonosai felhívták a magyar kormány figyelmét arra, hogy jogaik sérültek, koncessziójuk elvesztésével pedig befektetésük értéke semmivé foszlott, de azt sem rejtették véka alá, hogy egy nemzetközi eljárásban ötvenmillió dollárra (azaz körülbelül tízmilliárd forintra) becsülnék kárukat. Mint mondják, az eset túlmutat saját magán, hiszen a potenciális beruházók nem egy ilyen – a 22-es csapdájára hajazó – környezetre vágynak, hanem olyan befektetői klímára, ahol a jog ereje és szava érvényesül. Arra a kérdésre, hogy tárgyaltak-e már az új kormányzattal, Barbara Brill Sláger-vezérigazgató nemmel felelt, egyből hozzátéve: jelezték egyeztetési készségüket. Június végén például levélben fordultak a miniszterelnökséghez és annak a kilenc államnak a budapesti képviseletéhez, amelynek nagykövetei korábban ügyük mellé álltak.

Mindenki rádiózik

Hallgatók megoszlása a hallgatott adók száma szerint
Hallgatók megoszlása a hallgatott adók száma szerint

2010. júliusában a 15 éves és annál idősebb (15+) magyar népesség 88,6 százaléka, azaz 7 548 000 fő hallgatott rádiót – állapítja meg a GfK Hungária–Ipsos Rádiós Közönségmérése. A hallgatók naponta átlagosan kerek négy órát rádióztak fejenként, mely idő alatt jellemzően kedvenc adójukat követték figyelemmel. E négy óra, mely magában foglalja a bármilyen helyszínen (otthon, azon kívül, közlekedés közben, munkahelyen) bármilyen eszközön keresztül történő rádiózást, a negyedét tette ki idén júliusban a nap azon részének, amelyet aktív cselekvéssel töltöttek a hallgatók.

A hallgatottság – szokásos módon – a reggeli-délelőtti sávban – 6-tól 10 óráig – volt a legmagasabb, s a rádiózásra fordított összidő 31,6 százaléka esett erre az időszakra. A rádióhallgatás a csúcsot 9 órakor éri el, ekkor a tárgyalt hónapban a 15+ lakosság 25,8 százaléka kapcsolódott be a műsorokba. A rádiózás szempontjából jelentős következő időszak délután 1-től 5 óráig tart, ez a vizsgált népesség átlagosan 15 százalékát vonzotta a készülék mellé júliusban, de még este 7 órakor is 10 százalék körüli volt a hallgatottság mértéke.

Napi átlagos elérés 15+ lakosság körében, országosan (ezer fő) *
Napi átlagos elérés 15+ lakosság körében, országosan (ezer fő) *

A csatornák intenzív márkaépítésének és a nyári időszaknak köszönhetően – melyben még inkább előtérbe kerül a rádiók szórakoztató funkciója az információátadással szemben – a hallgatók rendkívül lojálisak voltak a kiválasztott adójukhoz: 81,3 százalékuk egyáltalán nem kapcsolt át más műsorfolyamra.

 

Szerző: Benedek B. Levente

Elindul a Budapest Kertmozi

1 napja

A megmozdulás elsődleges célja a közösségi filmezés, valamint a budapesti kertmozi kultúra újjáélesztése.

Kutatást készített az IKEA

2 napja

A magyarok 61 százaléka szerint a magáncégeknek aktív szerepet kell vállalniuk a zöld megújulás népszerűsítésében.

Megérkezett a YouTube Kids Magyarországra

2 napja

A YouTube Kids egyszerűbbé teszi, hogy a gyerekek számára kedves rajzfilmeket keressünk, mondókákat hallgassunk, valamint megtaláljuk a választ különféle tudományokkal vagy természettel kapcsolatos kérdésekre.

Megújult a Safer Internet Program honlapja

2 napja

Az oldal működtetője a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, az európai SIP hazai tudatosságnövelő központja, konzorciumvezetője és hotline-szolgáltatója.

Még nagyobb tévé?

2 napja

Az átlagos méret az elmúlt öt évben 40-ről közel 48 colosra nőtt , ez pedig a magyar otthonokban is meglátszik.