2010. 9. szám | Elektronikus média

Visszatérő realityműsorok

Tévés ráncfelvarrás

Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mikor és milyen valóságshow-kkal próbálja magához csalogatni (s így a másiktól elhódítani) a közönséget a két országos kereskedelmi tévécsatorna. Az RTL Klub már korábban bejelentette, hogy hét év után megint lesz Való Világ, a TV2 közlésében azonban több a homályos pont, mint a konkrétum.

„A TV2 2010 őszén két saját fejlesztésű realityt is képernyőre tűz. A régi, nagynevű ellenfelünkkel szemben mi olyan vadonatúj tartalmat kínálunk a nézőinknek, amelyet még korábban nem láthattak. Egy nagy meglepetést is tartogatunk az év végére – de ez maradjon még titok!” – közölte Kiss Péter programigazgató lapunk azon kérdésére, indítanak-e az ősszel valóságshow-t, s ha igen, mit. Az egyik műsort nem nehéz kitalálni, hiszen az Édes Négyes promója már fut a csatornán – a másikról azonban eddig nem látott napvilágot érdemi információ.

Megint VV

Érdeklődésünket az indokolja, hogy az RTL Klub augusztus közepén bejelentette, még az idén ismét elindul a Való Világ (VV). Hétesztendőnyi kihagyás után tér vissza a képernyőre a saját fejlesztésű reality, amelynek fődíja megint csak egy lakás, egy autó és havi egymillió forint egy éven át.

„A csatorna az évek alatt rendszeresen kutatta a nézői reakciókat, és várta a legalkalmasabb pillanatot, hogy ismét műsorra tűzze az ország legsikeresebb valóságshow-ját. A legfrissebb kutatási eredmények azt mutatják, hogy a 18–49 éves korosztályban tízből kilenc ember emlékszik a Való Világra, és közülük mindössze egy nem követte a műsort” – közölte az RTL Klub.

Szerintük mind az európai, mind az amerikai trendek azt jelzik, hogy a reality show-k a reneszánszukat élik. A kutatási eredmények hatására és a nemzetközi tapasztalatokat figyelembe véve döntött úgy a csatorna, hogy ősszel ismét elindítja a Való Világot, amely nem csupán idehaza volt siker, de külföldön is bizonyított, hiszen első szériája VyVolení címmel Csehországban és Szlovákiában is maga mögé utasította a rivális Big Brothert (BB).

Olyannyira, hogy ott már neki sem kezdtek a BB 2-nek – pedig az értelemszerűen induló második VV-maraton sem hozta az első szezon nézettségi mutatóit. (Ennek ellenére a cseh Prima és a szlovákiai JOJ tévéadók történetének legnézettebb produkciói között tartják számon.)

Vezető helyzetben

Talán a nagy titkolózás eredménye, hogy a bulvársajtó eddig olyan részletekben veszett el, mint hogy ki lesz a produkció házigazdája. A legkézenfekvőbb megoldás persze az e szerepet korábban kiválóan alakító Stohl András lehetne, csakhogy a színész-showman körül a maga okozta tavaszi közlekedési baleset után egy időre elfogyott a levegő. Elvesztette az X-Faktor műsorvezetőségét éppúgy, mint a Duna Televízióra átkerült akciósorozat, a Tűzvonalban szerepét – onnan szó szerint eltűnik nemsokára. Nem csoda, hogy mentőöv lehet számára a Való Világ 4. – feltéve, hogy megkapja a lehetőséget.

A Stohl személye körüli médiapurparlé arra mindenesetre kiválóan alkalmas, hogy elterelje a figyelmet a szereplőválogatásról. Vagyis már az indulásnál azokat a momentumokat tehesse hangsúlyossá az RTL Klub, amelyek ráerősítenek a sajtóinformációk szerint egymilliárd forintos költségvetésű valóságshow sikerére. Ezt értelemszerűen az is alaposan befolyásolhatja, hogy mit indít vele szemben a nagy vetélytárs TV2, amely általában a nézettségi rangsor második helyével kénytelen beérni, de pont azokon a nyári heteken teljesített remekül, amikor szüneteltek az RTL Klub olyan, jól bejáratott kiemelt produkciói, mint például a Barátok közt.

Más kérdés, hogy változtak-e annyira a televíziózási szokások, hogy a közönség rendszeresen (akár naponta) kövessen egy hónapokon át zajló élet-szappanoperát. Különösen, hogy annak idején a két rivális vetélkedő, a Való Világ és a TV2-n futó Big Brother közül az előbbi volt többnyire a hosszabb. Első szériája a maga három és fél hónapjával pár nappal volt kurtább a BB-nél, a második menet azonban jó egy hónappal tovább tartott, mint az ellenlábas reality négy hónapig műsoron lévő aktuális szezonja. Hosszban aztán a harmadik körre sem változott a produkció.

Importbörtön

A szakmai legendáriumok szerint 1997 őszén villant be a holland John de Molnak a valóságshow műfajának ötlete, s még abban az évben nekikezdtek a koncepció csiszolásának. Az eredetileg Az Aranybörtönre (De Gouden Kooi) keresztelt reality végül egy Orwell-regény, az 1984 láthatatlan figyelője, a Nagy Testvér után kapta a Big Brother nevet.

A formátumtulajdonos Endemol egy kis túlzással csak ahhoz ragaszkodik, hogy adott ideig meghatározott számú személy legyen elzárva egy bekamerázott ingatlanba, a nézők pedig szavazással dönthetik el, ki költözzön be a házba, illetve ki a történetből – a részletek némelyike viszont országról országra, mi több, szériáról szériára változhat. Volt, amikor bonyolult feladatokat szabtak a játékosokra, akadt, amikor arról voksolhatott a publikum, kinek kelljen a motyója nélkül beköltöznie, de megesett, hogy csak nőket eresztettek a házba – majd napokkal később egy férfit engedtek közéjük. De az is előfordult, hogy csupa sztárral töltötték fel a létszámot.

A műsornak nem kell egyetlen országhoz kötődnie: a nyugat-balkáni, az afrikai vagy például a skandináv szezonok mindegyikében több állam polgárai mérkőztek meg egymással. A balkáni derbi abban is formabontó volt, hogy a második szériának idő előtt vetettek véget, miután három kipontozódott játékos együtt szenvedett halálos autóbalesetet. Ugyanerre a sorsra jutott a közel-keleti változat is, mivel emberi jogi és vallási szervezetek egyaránt tiltakoztak a műsor ellen.

Kasszasiker

A reality műfajának hazai úttörője egy kis tévéadó volt. A Skandináviából terjeszkedő MTG Viasat3 csatornája ugyanis 2001-ben, jó másfél évvel a két nagy előtt tűzte műsorára az első valóságshow-t. A stáb egy Andrássy úti vendéglátóhelyre költözött be öt fiúval és öt lánnyal. Nappal a Bárnak helyet adó bárban dolgoztak, utána pedig élték társaikkal a maguk kis életét. Allűröktől mentes, életszagú produkció volt – néhány hozzáértő szerint akár a műfaj hazai csúcsa is lehetett volna.

Arra mindenesetre alkalmas volt, hogy jelentős nézőszám-emelkedést és ismertséget hozzon az addig igencsak marginális csatornának – és honlapjának. A műsor követői ugyanis éjjel-nappal figyelték a neten, mi történik éppen a szereplőkkel, így a tízhetes maraton idején a harmincezernél több érdeklődő mintegy kétszázezerszer lépett fel a Viasat-site-ra. A sorozat sikerét mutatja, hogy 2007-ben a Zone Club leadta az egész szériát, szőröstül-bőröstül.

A Viasat nem hagyott fel a műfajjal: 2002 őszén tűzte műsorra a Farmot, amelyben az agrárélet finomságaival ismerkedhettek a rendszerint flaszterjáró szereplők. A Big Brother és a Való Világ tapasztalatai után a valóságshow-k számos változata tűnt fel a hazai médiában; a celebszabadítóstól a csábítósig sokféle akadt. Később a közmédia is beszállt a versenybe, ha a maga módján is. A Magyar Televízió az István, a király stábját castingolta össze egy ilyen – a realityből már a tehetségkutatóba hajló – produkcióval.

Kinek hányszor kellett a BB?

Ország/régió

Első adás

Szériák száma

Afrika

2003

5

Argentína

2001

6

Ausztrália

2001

9

Brazília

2002

10

Egyesült Államok

2000

12

Egyesült Királyság

2000

21

Hollandia

1999

8

Horvátország

2004

6

Németország

2000

10

Spanyolország

2000

14

Forrás: Wikipedia

 

Szerző: Benedek B. Levente

Elindul a Budapest Kertmozi

1 napja

A megmozdulás elsődleges célja a közösségi filmezés, valamint a budapesti kertmozi kultúra újjáélesztése.

Kutatást készített az IKEA

2 napja

A magyarok 61 százaléka szerint a magáncégeknek aktív szerepet kell vállalniuk a zöld megújulás népszerűsítésében.

Megérkezett a YouTube Kids Magyarországra

2 napja

A YouTube Kids egyszerűbbé teszi, hogy a gyerekek számára kedves rajzfilmeket keressünk, mondókákat hallgassunk, valamint megtaláljuk a választ különféle tudományokkal vagy természettel kapcsolatos kérdésekre.

Megújult a Safer Internet Program honlapja

2 napja

Az oldal működtetője a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, az európai SIP hazai tudatosságnövelő központja, konzorciumvezetője és hotline-szolgáltatója.

Még nagyobb tévé?

2 napja

Az átlagos méret az elmúlt öt évben 40-ről közel 48 colosra nőtt , ez pedig a magyar otthonokban is meglátszik.