2012. 1-2. szám | Portré

„A PLT-nek minden esélye megvan arra, hogy unikum legyen a magyar médiapalettán”

Szabó Miklós, a Pannon Lapok Társasága ügyvezető igazgatója

Szabó Miklós Debrecenben született 1969-ben. A Kossuth Lajos Tudományegyetem Gyakorló Gimnáziumában érettségizett 1987-ben, majd egyéves katonai szolgálat után beiratkozott a KLTE német nyelv és irodalom szakára. Tanulmányai közben egy évig Heidelbergben is tanult német nyelvet, irodalmat és jogtudományt, majd 1994-ben itthon szerzett diplomát. Első munkahelye az Inform Média lett, ahol jószerivel minden pozícióban megfordult, az asszisztenstől az ügyvezető igazgatóig, és ahol az első időkben elvégeztették vele a megfelelő gazdasági jellegű kurzusokat is. Tizenhét év után, tavaly tavasszal távozott Kelet-Magyarország meghatározó médiacégétől, és hat hónapos pihenő után átigazolt a dunántúli Pannon Lapok Társaságához. Szabó Miklóst munka után felesége és három gyermeke várja egy balatonszőlősi családi házban, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Balatonra, ám ennek ellenére hamarosan urbanizáltabb környezetbe, egy veszprémi házba költöznek.

Szabó Miklós
Szabó Miklós

„Gyermekéveim a feledés jótékony homályába vesznek, csak annyi biztos, hogy sokáig inkább renitens voltam, aztán az általános iskola felső tagozatának kezdetén valami történt velem. Hirtelen eminens lett belőlem, aki mindenáron bizonyítani akart. Attól kezdve hatalmas megfelelési vágy dolgozott bennem az összes oktatási intézményben, ahová jártam.

Utólag úgy látom, az alsó tagozatban unatkoztam, ezért megpróbáltam az órákat szórakoztatóbbá tenni magam és mások számára, amivel persze kiváltottam tanáraim ellenszenvét. A felső tagozatban, amikor már tantárgyakat tanultunk, izgalmasabb lett az iskola, és érdemes lett odafigyelni. A nyelvek ragadtak rám, de nagyon jó voltam matematikából, kémiából, fizikából is, több tanárom ebbe az irányba próbált orientálni, sikertelenül.

Az előfelvételis katonai szolgálatot sem tekintem kárba veszett időszaknak: a társadalom bizonyos szegmenseivel korábban nem voltam tisztában, így azok megismeréséből is tudtam hasznos tapasztalatokat szerezni.

Az Inform Média jogelődjéhez tulajdonképpen véletlenül kerültem. Egy barátom barátnője dolgozott a cégnél, aki szólt, hogy a német ügyvezető mellé keresnek egy németül beszélő, nyitott szellemű embert, és engem ilyennek tart. Mondtam neki, hogy ez egy kicsit hízelgő, de azért megpróbálom. Fel is vettek ügyvezetői asszisztensnek. Aztán hamarosan nyomdai asszisztens lettem, mivel elküldték a nyomdaigazgatót, de a napi munkának mennie kellett. A gyakorlatban tanultam meg a nyomdai irányítási feladatokat, a készletkezeléstől a gyártási feladatokon át a személyi ügyekig mindennel kellett foglalkoznom.

A következő években operatív funkciókban végigdolgoztam az egész Inform Médiát. Voltam hárommegyés terjesztési vezető, aztán Miskolcon kiadóvezető-főszerkesztő, majd ügyvezetőigazgató-helyettesként visszatértem Debrecenbe, és a Miskolcon tanultakat folytattam cégszinten. Végül 2003-ban ügyvezető igazgató lettem. Attól kezdve tartozott hozzám a teljes üzleti tevékenység operatív irányítása.

Az informos években talán az volt a leghasznosabb, hogy külföldről kész mintákat kaptunk, és ezek tükrében gondolhattuk végig a hazai adaptációs lehetőségeket, hozhattunk kreatív döntéseket. Ráadásul ehhez olyan munkatársakat találtam, akik hozzám hasonlóan gondolkodtak és dolgoztak. A nemzetközi minták keresése mindig fontos volt az anyacégnek, ezek az információk dúsan jöttek. A legjobb az volt, hogy engedtek dolgozni és speciális tapasztalatokat szerezni. De minden munkának vége szakad egyszer, így tavaly tavasszal, tizenhét gyümölcsöző év után közös megegyezéssel elváltak útjaink.

A mai helyzetben az a legfontosabb, hogy a PLT nagyon jó kiinduló állapotban van. Nem mindenki tud a regionális sajtó szegmensében napi több mint 170 ezer újságot eladni, ráadásul viszonylag kis népességű térségben. A négy megyéből álló egybefüggő terület lényegében egy egyben kezelhető klaszter, a regionális sajtó bázisának tökéletesen megfelelő kisebb közösségekkel, városokkal, ahol a kiadó már eddig is kiváló lefedettséget ért el. Itt a regionális sajtónak virulnia kell.

Az anyacég, a WAZ eddig is pénzügyileg stabil, nagy cégként állt mögöttünk a háttérben. A kollégák képzettsége, felkészültsége is kiváló.

Amire szerződtem: költségcsökkentés, illetve árbevétel-növelés, de ésszel. A PLT mindig is nyereséges cég volt, nem azért kell költséget csökkenteni, mert tűzoltásra van szükség. Itt jelentős értékek képződtek, amelyekre vigyázni fogunk. Van idő mérlegelni, mit vágunk meg és mit nem, hiszen egyszer a mostani a válságos időszaknak is vége lesz.

Ősszel már megismerkedtem a PLT egyik leányvállalatával, a DM Hungary terjesztőcéggel, amely már rövid távon is látványos eredményeket érhet el, várhatóan akár 50 százalékkal nőhet idén a cég árbevétele, csökkenő költségek mellett.

A PLT-nek minden esélye megvan arra, hogy unikum legyen a magyar médiapalettán. Ügyvezető társaim, Kázmér Judit és a Gyerák András kiváló céget építettek az elmúlt években. Most az a dolgunk, hogy a nyereséget magasabb tartományba vigyük, a pár száz milliósból a milliárdosba. A honi média ismert tendenciái közepette valószínűleg nem sok olyan cég van, amely idén kétszer-háromszor nagyobb nyereséggel számol, mint amit tavaly elért.

A PLT eddig online fejlesztésekre kevesebbet költött, így ezzel nem is bukhatott több száz millió forintot. De világos, hogy a papíralapú médiának digitális lesz a folytatása, amely területen életképes modelleket kell megvalósítania. Ma már az ügyfelek is kezdik elhinni, hogy online felületeken is érdemes hirdetni, de a kis lokális piacon a hirdető azonnali visszajelzést vár, látni akarja, hogy a reklám vevőt és bevételnövekedést hozott. Amit csinálunk, az azonnal mérhető a piacon, így a fókusz az eredményességen van. Hirdetési téren úgy tervezünk, hogy a tavalyi bevételre idén is képesek leszünk, miközben a költségeink csökkenni fognak. Én – ahogy azt az imént már említettem – az eredmény növelésére szerződtem.

A koncentrációs folyamatok idén is folytatódni fognak, nem csak a sajtóban és nem csak a regionális piacon. A PLT a magyar média meghatározó cége lesz, és úgy gondolom, a megkeresett pénzt a tulajdonosok nem feltétlenül kenyérre akarják majd költeni, hanem inkább jó invesztíciókra, hiszen ezt a sikeres hadállást további növekedésre lehet használni.”

Szerző: Tokaji F. Tamás

Japán márka tarolt a Best Cars díjátadóján

1 napja

A Central Médiacsoport székházában adták át a Best Cars 2020-as díjait. A tíz országban zajló, az olvasók kedvenc autóit kereső szavazás során vizsgálták az autóvásárlási és -használati szokásokat is.

Charlie A Dal színpadán vendégszerepel

1 napja

Két évvel a Szekeres Adriennel közös fellépése után Charlie most szólóban tér vissza a nézők elé a Jég dupla whiskyvel című számával szombaton A Dal színpadán.

Változás a Vizeum médiaügynökség vezetésében

1 napja

Távozik posztjáról Eipl Vilmos, a Vizeum vezetője, aki öt éven keresztül látta el Dentsu Aegis Network (DAN) innovatív kommunikációs stratégiával és médiatervezéssel foglalkozó ügynökségének vezetői feladatait.

Közel 75 millió forintot fordít rádióműsorokra az NMHH

2 napja

Tizenhét kereskedelmi, öt közösségi és három kisközösségi szolgáltató kap támogatást rádióműsorainak készítéséhez a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa e heti ülésén meghozott döntése szerint.

Új ellátási lánc igazgató a Praktikernél

2 napja

Csorba Lászlót nevezték ki a 20 áruházzal rendelkező áruházlánc ellátási lánc igazgatójának. A szakember 23 éve van a logisztikai pályán - írják közleményükben.

Kezdődik a Berlinale!

2 napja

A Sigourney Weaver és Margaret Qualley főszereplésével készült My Salinger Year világpremierjével ma este elkezdődik a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja - írja az MTI.