2012. 3-4. szám | Portré

„Olyan most a mobilos terület, mint az internet volt egy évtizede”

Dr. Pintér Róbert, az Ipsos Interactive Services online ügyfélkapcsolati igazgatója

Pintér Róbert Salgótarjánban született 1975-ben. A Bolyai János Gimnáziumban letett érettségi vizsgát követően beiratkozott az ELTE-re, ahol 1999-ben szociológus-, egy évvel később politológusdiplomát szerzett. Szociológia PhD-disszertációját ugyanott védte meg 2005-ben. Első diplomája megszerzését követően kezdett tanítani a Budapesti Műszaki Egyetemen (ahol 2001–2007 között főállású oktatóként is dolgozott), és óraadóként az ELTE Bölcsészettudományi, illetve Társadalomtudományi Karán, a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen és a Zsigmond Király Főiskolán. Már egyetemistaként bekapcsolódott a Műegyetemen létrehozott Információs Társadalom és Trendkutató Központ (ITTK) munkájába, mely kutatóintézetnek 2006–2008 között tudományos és stratégiai igazgatója volt. 2008 szeptemberétől az Ipsos Média-, Vélemény- és Piackutató Intézet online stratégiai igazgatója, majd 2010 novembere óta az Ipsos Interactive Services online ügyfélkapcsolati igazgatója Magyarországon, 2011 nyarától Csehországban és Oroszországban is. 2011 márciusa óta újra oktató is, a Corvinus infokommunikációs tanszékének adjunktusa. Az internet kutatásával, trendjeinek vizsgálatával több mint egy évtizede foglalkozik, rendszeresen publikál is a témában, gyakran ad elő szakmai konferenciákon, 2004 óta aktív blogger. Pedagógus felesége jelenleg otthon van a három kisgyermekükkel.

Dr. Pintér Róbert
Dr. Pintér Róbert

„Sok gyerekkori történetet hallottam magamról a szüleimtől. A televíziót például sokkal hamarabb be tudtam kapcsolni, mint hogy megtanultam volna beszélni. Hároméves koromban egy fodrász megkérdezte, hány éves vagyok, mire rögtön rávágtam, hogy tizenhat. A Mikulás-ünnepségeken folyton szerepeltem, verset mondtam, énekeltem, sőt egyetemista koromra én magam lettem a Mikulás. Úgy summázhatnám, hogy a szereplés végigkísérte az életemet.

Biztosan furcsán hangzik, de a családi legendárium szerint már nagyon fiatalon szociológus akartam lenni. A kezdeti romantikus érdeklődés mellé később társult csak az a kérdés, hogy miből fogok megélni.

Az ELTE-n azonban arra is volt esély, hogy társadalomtörténész, ’56-kutató legyek. Már középiskolásként díjat nyertem a salgótarjáni ’56-os eseményekről szóló dolgozatommal, amely a helyi közlekedési vállalat forradalomban betöltött szerepével foglalkozott. A dolgozat az Országos Levéltárba is bekerült mint forrásértékű munka. Az egyetemen aztán Litván Györgyhöz jártam órákra, aki az ’56-os Intézetet vezette, az is szóba került, hogy esetleg ösztöndíjuk leszek.

A társadalomtörténet érdekelt, de éppen akkor nem indult összehasonlító társadalomtörténet szakirány, amikor szakosodnom kellett. Így lettem médiaszociológus, ami a másik olyan terület volt, amely akkoriban nagyon foglalkoztatott.

Internetet 1996-ban használtam először, rögtön érdekelni kezdett, bár az internetkutatáshoz több meg nem jelent írásom vezetett el. Dessewffy Tibornál szigorlatoztam szociálpszichológiából, Goffmann szerepelméletéből, így megkért, írjak az Imago folyóirat harmadik számába egy cikket a karaokéról, ami maga is egy szerep, egy színpadi produkció. Tapasztalatszerzéssel kezdtem a munkát, elmentem a Crazy Caféba énekelni, Klenovszki Jánossal (aki most az NRC-t vezeti) együtt adtuk elő a Guantanamerát. Nagy sikerünk volt. Menet közben derült ki, hogy csak a refrént tudom félig, de azért a cikk elkészült. A folyóirat viszont a második szám után megszűnt.

Akkor Tibor felvetette, írjam meg a témát a Magyar Narancs számára, de oda se került be, mert valaki más már írt róla. Viszont elkezdtem Narancsot olvasni. Z. Karvalics László egyik cikke nagyon tetszett, de azért néhány dolgot kifogásoltam benne. Küldtem neki erről egy e-mailt, amire válaszolt, akkor derült ki, hogy ő már egyetemi docens, én meg csak egy egyetemista. Z. Karvalics akkoriban kezdte gründolni az ITTK-t. Amikor lediplomáztam, ott kezdtem dolgozni félállásban, az időm másik felét a doktorim töltötte ki. Folyamatosan mentem felfelé az intézeti ranglétrán, 2006-ra tudományos igazgató lettem.

Az Ipsosszal a 2001-ben indult World Internet Project kapcsán kerültem kapcsolatba. A Tárki végezte az adatfelvételt, mi meg 2007 táján körülnéztünk a piacon, ki csinálná esetleg olcsóbban. Az Ipsos javasolta, csináljuk meg szindikált kutatás formájában. A projekt végül elhalt, de a kapcsolat kialakult.

Az Ipsos 2008-ban döntött úgy, hogy az online kutatásokkal többet szeretne foglalkozni. Ez részben az internet kutatását, részben az online paneles vizsgálatot jelentette. Erre kerestek embert, több fordulóban tárgyaltunk, végül idejöttem.

Miután az anyacég kivásárolta a magyar tulajdonosokat, elég hamar egyértelművé vált, hogy milyen előnyöket hozhat egy multinacionális vállalat. Az Ipsos-központban jóval korábban kezdtek foglalkozni online kutatással, mint itthon. Születtek nagyon jó nemzetközi megoldások, ezeket át kellett venni, és alkalmazni kellett a magyar piacra. Közben pedig én lettem az Ipsos Interactive Services ügyfélkapcsolati igazgatója előbb Magyarországon, majd más országokban is.

A mobilkutatás, mondhatni, személyes érdeklődés számomra, egyfajta magánszenvedélyként foglalkozom vele. Bevallom, kellemes meglepetésként ért, hogy márciusban megkaptam a Ringier Mobile Influencer díját. Meg tudnék nevezni több olyan megmondóembert Magyarországon, aki szintén kiérdemelhette volna az elismerést. Azt hiszem, a zsűri kicsit túlzott a méltatásomban, de azért nagyon jólesik.

Olyan most a mobilos terület, mint az internet volt egy évtizede. Még kicsinek tűnik, de ahogy nő, úgy válik egyre cizelláltabbá, és még nem is sejtjük, mi mindent fog felforgatni az élet számos területén. A mobil mindenütt ott lesz, rengeteg speciális területen alkalmazzák majd. Szakosodni kell, senki nem lesz egyszerre mondjuk egészségügyi és biztonsági szakértő, résztémákat lehet majd hitelesen képviselni. Hogy én mit fogok ebben csinálni, még nem tudom.

A díj a hétköznapokban is lefordítható céges tevékenységre. Magyarország legcizelláltabb okostelefon-kutatását készítjük elő, ehhez keressük most a támogatókat. Tulajdonképpen azt se bánnám, ha egyszer főállásban tudnék okostelefonos megoldásokkal foglalkozni.”

Szerző: T.

Az újrahasznosítást támogatja a Coca Cola

16 órája

Egyedi kupakokkal támogatja a Coca Cola A Coca-Cola az üdítőital-csomagolások minél nagyobb arányú visszagyűjtését, visszaválthatóságát célzó kormányzati kezdeményezést.

Új autóbuszokat vett a Volán

18 órája

Magas komfortfokozatú turista-autóbuszok vásárlásáról szóló megállapodást kötött a Volánbusz Zrt. a MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft.-vel. 29 új, emelt padlós, szóló autóbusz áll forgalomba nyár végéig - írta az MTI.

Díjat kapott a Huawei

20 órája

Kiemelkedő munkáltatói tevékenységéért díjazta a Top Employer Institute a Huawei Technologiest.

Sophia Loren is a Netflixhez igazol

22 órája

A Netflix vásárolta meg az Előttem az élet című világhírű regényből Sophia Loren főszereplésével készülő új produkció forgalmazási jogait - írja az MTI.

A Delta Systems az év HP Enterprise partnere

1 napja

A Delta Systems Kft. kapta a 2019. év Hewlett Packard Enterprise partnere, valamint a 2019. év legnagyobb forgalmú Aruba forgalmazó partnere díjakat a nemzetközi gyártóvállalat rendezvényén.