2013. 9-10. szám | Portré

„Amit csinálunk, alapvetően új a magyar piacon, legalábbis ilyen komplex megvalósításban”

Macher Szabolcs, a ForestView country managere

Macher Szabolcs 1995-ben diplomázott a Kereskedelmi, Vendéglátó-ipari és Idegenforgalmi Főiskolán. Első munkahelye a Top TV volt, ahonnan egy év után az akkortájt alapított OMD-hez került. 2002 márciusától egy évig az Extreme Communication rendezvényszervező cégnél dolgozott, majd visszatért az OMD-hez, amelyet négy évig ügyvezető igazgatóként vezetett.

Távozása után újabb négy évig saját cégében, a Mattai Consultingban tevékenykedett tanácsadóként, majd 2011 októberében átigazolt az R-Time ügyfélszolgálati igazgatói székébe, ahonnan egy évvel később ismét saját cégébe, a Mattaiba tért vissza. Viszonylag rövid újabb tanácsadói ténykedés után, idén nyáron vette át a Thinkdigital-csoporthoz tartozó ForestView irányítását, amely első lépéseit teszi a magyar piacon. Macher Szabolcs két kisfiú boldog édesapja.

Macher Szabolcs
Macher Szabolcs

„Már gyerekként erős médiafogyasztó voltam, korán megtanultam olvasni. Szerettem tévézni is, különösen érdekeltek a reklámok. Tinédzserkoromban jelentek meg idehaza az első külföldi műholdas televíziók, a Sky, a Super Channel, az MTV, kinyílt előttem a világ. Elhatároztam, hogy zenetévénél akarok dolgozni, és tényleg így alakult. Egy kollégiumi szobatársam az akkor indult Top TV-hez jelentkezett műsorvezetőnek. Annak nem vették fel, de mint marketinges hallgatót üzletkötőként rögtön alkalmazták. Engem is magával vitt. Elvileg reklámértékesítőként dolgoztam, de egy ilyen kis cégnél mindenféle feladat adódott, szinkronizálás, zenei anyagok beszerzése.

Nagy élmény volt fiatalként a show business közelébe kerülni, a csillogás ránk is vetült kicsit, hiszen rengeteg hazai sztár megfordult nálunk, kapcsolatba kerültünk a nemzetközi lemezkiadókkal, jártunk rendezvényekre, és persze az AGB révén olyan fogalmakkal ismerkedtünk, mint a nézettség, a reach, a share.

Egy probléma volt csak, nagyon keveset fizettek, és azt a keveset se sokáig. A reménybeli nemzetközi befektetők nem vették meg a csatornát, ám végül a romjain megszületett a VIVA tévé.

Én közben egy rövid időt eltöltöttem egy lemezkiadónál, majd az OMD televíziós részlegében találtam magam. Nemcsak vettem a tévéreklámot, gyártottunk is sok mindent, a Pepsi Sztárcsinálót, Podravka-főzőműsort és egyebeket. Nagyjából évente kerültem eggyel magasabb pozícióba, a végén group media directorként jöttem el. Belépésemkor az ötödik munkavállaló voltam, mikor távoztam, közel hatvanan dolgoztak ott, az előmenetel is gyorsan zajlott. De elértem egy vezetői szintet, ahol kevés igazi szakmai munka mellett inkább menedzsmentfeladatok, a riportolás, az éves tárgyalások jutottak nekem. Akkoriban kezdtek műhelyből gyárrá alakulni a médiaügynökségek.

Úgy gondoltam, van időm kipróbálni valami mást. Minden cél nélkül léptem ki, akkori barátnőmmel, mai feleségemmel utazgattunk, öt hétig hátizsákos turistaként Kubában, majd itthon is. Fél év után az Extreme keresett meg, amelyet főiskolai barátaim alapítottak. De csupán egy évig maradtam a BTL világában, mert egykori főnököm, Barry Cupples felkért, hogy menjek vissza az OMD-hez ügyvezető igazgatónak. Hosszú hónapok múltán fogadtam csak el az ajánlatot, mert alig harmincévesen túlzásnak éreztem, hogy egy ekkora cég első embere legyek. Végül azonban elszántam magam. Fantasztikus időszak volt, csak az életemből hiányzott a munkán túli rész.

Négy év elég volt, a végén már a lelkem és a testem egyaránt azt mondta, regenerálódni kell a hajsza után. A féléves kötelező pihenőt nagy nyaralással töltöttük akkor született első gyermekünkkel.

Amikor elindítottam a saját tanácsadói praxisomat, rengeteg volt ügyfél megtalált, és nem csak médiás problémákkal. Rögtön világossá vált, hogy a tanácsadói munkához legalább annyira fontos a személyes bizalom, mint a szaktudás.

Majd jött 2008 ősze és a válság. A szolgáltatásom gyorsan bekerült a nice-to-have kategóriába, amit ki lehetett húzni a büdzsékből. Elegem is volt a home office-ból, szerettem volna integrálódni egy nagyobb cégbe, így lettem az R-Time ügyfélkapcsolati igazgatója. A magyar tévépiac persze nagy utat járt be másfél évtized alatt, egy jópofa hajdani zenetévé és egy mai piacvezető csatorna között nem kicsi a különbség.

Belépésem táján lett legális a termékelhelyezés, amivel sokan akartak élni. Dolgoztam a Való Világ, a X-Faktor és más projektek megvalósításán. Ez nem olyan egyszerű, mint egy tévékampány megrendelése, millió kis lépést kell egyeztetni az ügynökséggel, az ügyféllel, a kreatívval, a jogi osztállyal, és mindenkinek van hozzáfűznivalója. A válság miatt aztán megszűnt ez a pozíció is, alapvetően költségtakarékossági okokból.

Ideiglenesen visszaültem a tanácsadói székembe, majd nyáron megkeresett a Thinkdigital-csoport. A ForestView már működik, van megrendelése is. Bár még nem dübörög, megtettük az első lépéseket a piaci pozíciók megszerzése felé.

Amit csinálunk, alapvetően új a magyar piacon, legalábbis ilyen komplex megvalósításban. Idő kell ahhoz, hogy a megfelelő partnereket megtaláljuk, és pontosan definiáljuk, mire van szüksége az ügyfélnek, a hirdetőnek, és az ügynökségek is megértsék, mire tudnak minket használni az ügyfeleik érdekében.

A magyar piac nem szűz terület a mi szempontunkból, de azért vannak bőven félreértések. Akik manapság performance marketinget kínálnak, azok sok esetben a Google-hirdetést és a keresőoptimalizálást értik alatta. Ami persze valóban része a performance marketingnek, de csak egy eleme. Olyan, mintha, mondjuk, egy plakátcég médiaügynökségként hirdetné magát. A görögországi tapasztalatok alapján kell egy év, hogy a cég teljes erőbedobással tudjon működni.

Szeptemberben kezdtük el a kínálatunk kommunikációját, és 2014-ben már szeretnénk komoly tényezők lenni az ügynökségeknél és az ügyfeleiknél. A performance marketingnek van létjogosultsága, bármelyik cégnek szüksége lehet rá, de vannak szektorok, ahol különösen fontos értékesítései megoldás.”

Szerző: P.M.

Összefogásra hív a Retro Rádió

23 órája

A Retro Rádió meghirdette az összefogás pillanatát: ma este 7 órakor egy emberként tapsolhatja majd az ország a legendás Queen sláger, a We will rock you ütemét.

A Republic a Scitec lead ügynöksége

1 napja

A Scitec márka megerősítéséhez a reklámügynökség stratégiai és branding területen szerzett kiemelt tapasztalata szolgál biztosítékul - írják.