2016. február 17.

Az első akkreditált magyar pr-szakember Angliában

Sztaniszláv András, az MPRSZ nagykövete, lett az első okleveles magyar pr-szakember Angliában azáltal, hogy elnyerte a Chartered Institute of Public Relations (UK) akkreditált státuszát.

A Chartered Institute of Public Relations az Egyesült Királyság meghatározó pr-szervezete, több mint 10.000 taggal. A szövetség 1987-ben nyerte el az angol királynőtől a „chartered” státuszt, amelyet olyan szervezetek kaphatnak, akik nagy hangsúlyt fektetnek a folyamatos szakmai továbbképzésre tagjaik számára.

A CIPR 2015 szeptemberében kötött stratégiai együttműködési megállapodást a Magyar PR Szövetséggel. A megállapodás keretet ad a szakmai ismeretek, jó gyakorlatok megosztásának, megkönnyíti a szakmai anyagokhoz való hozzáférést és az MPRSZ tagjai számára elérhetővé teszi a Chartered Public Relations Practitioner (Okleveles pr-szakember) minősítés megszerzését.

Sztaniszláv András, aki az MPRSZ egyik nagykövete, több mint 2 éve lépett be a CIPR-ba, azóta folyamatosan teljesítette a szakmai fejlődéshez szükséges képzéseket (CPD pontrendszer). Pontokat képzésekkel, a szervezet munkájában való részvétellel, etikai teszt eredményes kitöltésével lehet szerezni; bizonyos pontszám teljesítése esetén a tag elnyeri az akkreditált státuszt.

„Komoly eredménynek tartom az akkreditációt, mert valóban elvárja a folyamatos szakmai fejlődést. Rengeteg lehetőség van pontok gyűjtésére, így mindenki fel tud állítani saját magának egy programot, amelyet évek alatt teljesít. Munkáim és érdeklődésem miatt én elsősorban a nemzetközi know-how-ra és kapcsolatrendszerre, valamint a stratégiai gondolkodásra helyeztem a hangsúlyt. Ez pedig lehetőséged ad, hogy magyarországi ügyfelek nemzetközi terjeszkedését segítsem a külföldi tudás és piacok ismeretével” – mondta el Sztaniszláv András.

Lakatos Zsófia, a Magyar PR Szövetség elnöke hozzátette: „Elismerésnek tartjuk, hogy egy nagy tapasztalattal rendelkező szakember munkáját külföldön is értékelik. András segítségével kidolgoztuk a két szövetség közötti együttműködés kereteit a tavalyi évben, így tagjainknak számos lehetőségük lesz igénybe venni az angol szövetség tudásbázisát. Az akkreditációt fontos szakmai elismerésnek tekintem és továbbra is számítok András munkájára, hogy a megállapodást komoly tartalommal tudjuk megtölteni, amely hozzáadott értéket biztosít az MPRSZ tagjai számára.”

Sztaniszláv András stratégiai kommunikációs tanácsadó, több mint 15 év tapasztalattal. Hazai nagyvállatok mellett dolgozott stratégiai tanácsadóként. Évek óta Angliában él, két éve tagja a brit szövetségnek. Több mint egy éve a nemzetközi tagozat rendezvényekért felelős elnökségi tagja. Munkáját 2015-ben a szövetség elnöke elismerő levélben köszönte meg. A szakember jelenleg ingázik London és Budapest között, több hazai vállalatnak segítette az angol piacra való bejutását. 2015-ben a Magyar PR Szövetség elnöksége felkérte nagyköveti tisztségre, András ennek részeként építi újra a hazai szövetség nemzetközi kapcsolatait.