Kövess minket!

Karrier

Nagyot nőtt 2018-ban az Erste Bank

Az Erste Bank tavaly minden szegmensben az átlagot meghaladó mértékben tudta bővíteni hitelkihelyezését és ezzel növelte piaci részesedését.

Az Erste Bank Hungary 2018-ban akvizíció nélkül, kizárólag organikus növekedéssel jelentős mértékben tudta növelni bevételét és eredményességét. Az elmúlt évben a magyar pénzintézet működési bevételei – a nemzetközi könyvviteli szabványok szerint (IFRS) készített kimutatás alapján – 10 százalékkal haladták meg a 2017-ben elértet, miközben a költségeket sikerült szinten tartani – mondta el közleményben Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója a hitelintézet sajtótájékoztatóján. A bank 2018-as működési eredménye több mint 22 százalékkal volt magasabb, mint az egy évvel korábbi.

Az Erste adózás előtti eredménye annak ellenére haladta meg az előző évit több mint egymilliárd forinttal, és érte el a 61 milliárd forintot, hogy az eredményt javító visszaírások és egyéb egyszeri tételek összege jelentősen, több mint 10 milliárd forinttal csökkent éves összevetésben. A bank szerint az egyszeri tételek a jövőben kisebb szerepet játszanak majd az eredmény alakulásában. A hitelintézet sajáttőke arányos megtérülése (ROE) kétszámjegyű volt tavaly. A pénzintézet jelentősen javította hatékonyságát, a költség/bevétel arány 2018 végére 48,8 százalékra csökkent a 2017 végi 54,1 százalékról.

Az Erste Grouphoz tartozó bankok között az új hitelek kihelyezésében a magyar Erste Bank tudta felmutatni a legnagyobb növekedést tavaly. Mind a lakossági, mind a vállalati hitelezés esetében az élen végzett a hazai pénzintézet. Az Erste Bank hitelezési aktivitását jól mutatja, hogy az ügyfélhitelek állománya egy év alatt közel 15 százalékkal bővült, miközben az NPL-ráta tavaly év végére rekord alacsony szintre, 3,6 százalékra csökkent a 2017 decemberi 5,1 százalékról – tette hozzá Jelasity Radován.

A lakossági hitelezésben az új kihelyezések értéke csaknem 80 százalékkal nőtt egy év alatt, és ezzel a hitelállomány összességében több mint 7 százalékkal gyarapodott 2018-ban a nem-teljesítő hitelállomány további csökkenése mellett – ismertette Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese. Az új jelzáloghitelek folyósítása az Erste Bank esetében 62 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, amely az átlagos piaci bővülés duplája. A bank piaci részesedése ezzel új jelzálog-folyósításoknál az egy évvel korábbi 8 százalékról 10 százalékra nőtt 2018 során. A bank előrejelzése szerint idén átlag 10 százalékos kihelyezés-növekedésre lehet számítani a lakáshitelezésben.

A fogyasztási típusú kölcsönök esetében a kihelyezés több mint megduplázódott, a piaci átlag növekedési ütem több mint kétszeresével, 112 százalékkal bővült. Ezzel az állomány is 57 százalékkal lett nagyobb az egy évvel ezelőttihez képest. Az Erste Bank piaci részesedése az újonnan kihelyezett személyi kölcsönöknél egy év alatt 10 százalékról 15 százalékra ugrott 2018 során. A piac várhatóan idén 15 százalékkal bővülhet, míg az Erste esetében az új hitelezés ennél nagyobb arányban nőhet. Kiugró eredményeket hozott az Erste Bank kisvállalkozói üzletága. Az újonnan folyósított hitelek volumene több mint a duplája volt az egy évvel korábbinak, 113 százalékkal bővült a kihelyezés, míg a szerződött hitelállomány 2018 végére a duplája volt a 2017 véginek.

A magyarországi Erste-csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon – befektetés és betét – több mint 11 százalékkal 2600 milliárd forintra nőtt egy év alatt 2018 végére, ezen belül a befektetések aránya 60 százalék volt.

Rendkívül intenzív volt a növekedés a vállalati üzletágban is, míg a piac átlag 14 százalékkal bővült, addig az Erste Banknál a vállalati hitelállomány 21 százalékkal gyarapodott 2018-ban, és év végére meghaladta a 600 milliárd forintot. Ezzel a pénzintézet a tervezettnél fél évvel hamarabb teljesítette a három éves stratégiai célkitűzésében szereplő tervét, amely az állomány megduplázását jelenti. Az újonnan folyósított hitelek összege tavaly közel 7 százalékkal haladta meg a 2017-es mutatót. Utóbbi adatot torzítja egy 2017 utolsó negyedévében aláírt, nagyvállalati finanszírozási megállapodás, ennek kiszűrésével az új hitelek összege közel 40 százalékos bővülést mutatna 2018-ban – mondta el Szabados Richárd, a bank vállalati üzletágának vezetője.

Az Erste piaci részesedése a vállalati hitelezésben a három évvel ezelőtti 4 százalékról 7 százalék fölé nőtt. Az immár közepes méretű piaci szereplőnek számító bank a jövőben is az átlagot meghaladó bővülést tervez, várakozása szerint 2-3 éven belül a harmadik legnagyobb vállalati hitelezővé válik. Az Erste Grouphoz tartozó bankok között az Erste Bank vállalati üzletága a második legjobb az elmúlt időszakban mutatott növekedés, valamint bevétel és minőségi mutatók alapján.

A hitelállomány növekedésében főleg a kereskedelmi célú ingatlanok finanszírozása és a nagyvállalati hitelezés mellett már a kis- és középvállalkozások (kkv) finanszírozása is mind nagyobb szerepet játszik. A kkv-szektornál az új kihelyezések 16 százalékos növekedése az állomány 23 százalékos gyarapodását hozta magával. A kkv-hitelállomány ezzel három év alatt a duplájára nőtt. A kereskedelmi célú ingatlanok esetében az új folyósítások 37 százalékkal ugrottak meg 2018-ban az egy évvel korábbihoz képest, míg a hitelállomány közel 27 százalékkal bővült. A nagyvállalatok esetében a hitelállomány 10 százalékkal nőtt egy év alatt. A lízingfinanszírozás is jól teljesít, a portfólió a negyedével nőtt egy év alatt. A vállalati hitelezés gyors bővülése mellett az állomány továbbra is rendkívül egészséges, az NPL-ráta nem éri el az 1 százalékot sem.

Karrier

A Dal 2021 – Nekik lehet szurkolni a harmadik válogatón

A harmadik válogatóval folytatódik A Dal 2021. A szombaton a Duna Televízióban 19 óra 35 perckor kezdődő élő show-ban ismét tíz produkciót láthatnak a nézők.

Közzétéve:

A négy válogatóból húsz dal jut a két elődöntőbe, az innen tovább kerülő nyolc produkció alkotja a március 13-i finálé mezőnyét – közölte az MTVA hétfőn az MTI-vel.

A harmadik válogatóban a Beneath My Skin (daluk címe: Ébredj!, a Chain Bridge Pop (Messze valahol), Csondor Kata(Bosszúállók), Katona Petra (Viszlát múlt), Kozma Orsi (Változik a világ), Nági és Betti (Gyere velem), Nagy Szilárd feat. Ragány Misa (Drága hazám), a Pink & The Panthers (Sodor a szél), a Swing á la Django és Herrer Sára feat. Sárközi Lajos (Maradok), valamint Szekér Gergő (Hazatérsz) lép színpadra.

A múlt szombati második válogatót Anevemandras (Kállay-Saunders András) nyerte Hazaérek majd című dalával. A zsűri szavazataival még a GERENDÁS feat. Dárdai Blanka (Senkié), Noémo (Hableány) és Szabó Leslie (Legyen másnak is jó) jutott az elődöntőbe, a közönség voksaival pedig Andelic Jonathan (Áldom).

A Dal 2021 műsorvezetője két korábbi győztes, Orsovai Renáta és Fehérvári Gábor Alfréd, Freddie.

A versenyről részletes információk A Dal 2021 honlapján, valamint Facebook-, Instagram- és YouTube-oldalán találhatóak, ezeken extra tartalom, videó és cikk is elérhető a műsorról.

Tovább olvasom

Karrier

Ingyenes programozási kurzust indít a Microsoft

A techóriás a HTTP Alapítvánnyal és a Green Fox Academyvel működik együtt az akár három hét alatt elvégezhető magyar nyelvű tanfolyam szervezésében.

Közzétéve:

Pixabay

A februárban elindított közös program széles körben hozzáférhetővé teszi a digitalizálódó munkaerőpiac kihívásaira felkészítő alapszintű programozási tudást – közölte a Microsoft Magyarország az MTI-vel. Ezért az ingyenes #MyFirstApp Coding Camp nevű kurzus magyar nyelven érhető el, ezzel a most induló program az egyik legnagyobb belépési korlátot bontja le. Százhúsz jelentkező ráadásul mentori segítséggel vághat bele a tanulásba.

Felidézik: a Green Fox Academy tavaly márciusban, a járvány miatti korlátozások bevezetésekor indította el háromhetes ingyenes kurzusát, akkor még angolul.

“Csak Magyarországon közel 10 ezren érdeklődtek a lehetőség iránt, ugyanakkor sokan épp a nyelvi nehézségek miatt léptek vissza, nem volt meg a kellő magabiztosságuk ahhoz, hogy angolul végezzék el a programot”

– ismertette a közleményben Fachs Anita, a Green Fox Academy magyarországi vezetője.

Megjegyezte: bár a programozás nyelve kétségtelenül az angol, a program az alapszintű kódolói tudással növeli a résztvevők elhelyezkedési esélyeit.

Tovább olvasom

Karrier

Rekordnevezés a Kódolj határok nélkül! versenyre

Idén a tavalyi duplája, hatvan középiskolai csapat jelentkezett a Belügyminisztérium és a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. által meghirdetett nyílt forráskódú programozó versenyre.

Közzétéve:

Pixabay

A középiskolások mellett a 2021-ben elsőként, hagyományteremtő céllal létrehozott felsőoktatási kategóriában 20 csapat méri majd össze tudását – közölte a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató (NISZ) Zrt. az MTI-vel szerdán.

A verseny célja, hogy a programozás iránt érdeklődő diákok bővítsék tudásukat a nyílt forráskódú technológia témakörében, majd megmutassák tehetségüket egy valós alkalmazás kidolgozása során. A kezdeményezés emellett alkalmat teremt a hazai és a határon túli magyar anyanyelvű főiskolai és egyetemi hallgatók, oktatók és a NISZ Zrt. szakembereinek széleskörű tapasztalatcseréjére a nyílt forráskódú technológiák terén – közölték.

A nyílt forráskódú szoftverek és nyílt szabványok fontos szerepet töltenek be a magyar közigazgatásban. A NISZ Zrt. 2016-ban Nyílt Forráskódú Kompetencia Központot hozott létre, mely mára már kiemelkedő nemzetközi sikereket ért el a LibreOffice fejlesztésben és hibafeltárásban. 

A Kódolj határok nélkül! programozó versennyel kapcsolatban további részletek a verseny.nisz.hu oldalon találhatók.

Tovább olvasom