2020. november 06.

Nyolc-tíz százalékkal jobban teljesítettek azok a diákok, akik egyéni vagy csoportos fejlesztést kaptak

A foglalkoztatottság növelése érdekében kiemelt kormányzati cél a végzettség nélküli iskolaelhagyók arányának tíz százalék alá szorítása - írja a Magyar Nemzet.

A lap pénteki számában olvasható, hogy csaknem hetvenezer diákot mértek fel idén, a lemaradók egyéni fejlesztést kaphatnak. A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal (NSZFH) jóvoltából külön kompetenciamérést vezettek be, aminek eredménye alapján speciális egyéni vagy tanulócsoportos fejlesztésben részesülnek a lemaradók.

A Magyar Nemzet emlékeztet, hogy a foglalkoztatottság növelése érdekében régóta kiemelt kormányzati cél a végzettség nélküli iskolaelhagyók arányának tíz százalék alá szorítása. A legutóbbi, 2019-es KSH-adatok szerint országosan a diákok 11,8 százaléka hagyja félbe tanulmányait a végbizonyítvány megszerzése nélkül. Az általános és középiskolások körében minden évben elvégzett országos kompetenciamérés eredményei szerint - bár az idei dolgozatok jobban sikerültek a tavalyinál - továbbra is komoly aggodalomra ad okot a 10. évfolyamos szakközépiskolások teljesítménye.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) jelezte, mindent elkövetnek, hogy javítsák a szakképzésben tanulók továbbtanulási esélyeit és végzettségi szintjét. Többek közt ezt a célt is szolgálja a szakképzési rendszer idei tanévtől életbe lépő átfogó reformja.

Az iskolaelhagyók számának csökkentése érdekében az NSZFH 2,8 milliárd forintos uniós támogatással elindított egy programot, melynek lényege, hogy felméréseket végeznek a szakképzésben tanuló diákok körében, és az elért eredmények alapján célzott, a tanórák keretén belüli vagy tanórán kívüli egyéni és csoportos fejlesztéseket nyújtanak a fiataloknak.

A célzott fejlesztésben a szakos tanárok mellett iskolapszichológusok, fejlesztőpedagógusok és gyógypedagógusok is részt vesznek, aminek köszönhetően rövid idő alatt látványosan javultak a mutatók. A tárca közlése szerint a fejlesztést követő második mérésen már nyolc-tíz százalékkal jobban teljesítettek azok a diákok, akik egyéni vagy csoportos fejlesztést kaptak, míg a többiek eredményében nem mutatkozott ilyen javulás.

″Aki akar dolgozni, el tud helyezkedni″

17 órája

MMOSZ elnöke: Tudjuk, honnan indultunk, éppen ezért tekintjük egyik legfontosabb küldetésünknek, hogy csak a szakmai sztenderdek szerint működő cégek foglalkozhassanak kölcsönzéssel.