Batta András dr.

Batta András dr.

Pozíciók: egyetemi tanár

Róla

Könyvek:

Disszertáció és habilitáció Liszt Ferenc zenéjéről

Opera (1000 oldalas operakalauz)

R. Strauss (monográfia); Álom, álom, édes álom… (az osztrák-magyar operettről)

A mennyei hang (Marton Éváról)

Továbbá: rengeteg cikk (tudományos és ismeretterjesztő)

 

Család: nős (hárfatanár), két felnőtt fiú

Hobbi: sok zene, némi sport

Pozíciók

1978 – Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (gyakornok, tanársegéd, adjunktus, docens, professzor, tanszékvezető, rektorhelyettes, rektor – jelenleg professzor)

Tanulmányok

1979 – Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, zenetudomány

1977 – Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem, cselló

1972 – Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola

1968 – Apáczay Csere János Gyakorló Iskola

1968 – VI. kerületi Zeneiskola

Konferencia tartalmak

  • Kutatás 2016 - All in!IQ és EQ Liszt Ferenc szellemében (zenekutatás: inspiráció és innováció)2016. április 13.

    Kutatás: a zenetudománynak nagyon sokféle ága van (zenetörténet, népzene, zenepedagógia, zenepszichológia, zeneszociológia, stb., stb.) Én zenetörténettel foglalkoztam, aminek van egzakt és van “inspiratív” területe, én inkább ez utóbbit űztem, és részben űzöm ma is. De nagyon érdekes pl. a népzenei kutatás (ezzel én sohase foglalkoztam), de az – szerintem – igazi tudomány.

    Vezérmotívumom: a zenét (a jelentős zeneszerzőket és a jelentős előadóművészeket) akartam közelebb vinni az emberekhez: médiában (rádió, tv), zene showman-nek álcázva (műsorvezetések), tanárként (csaknem 38 éve a Zeneakadémián, a legkülönfélébb muzsikusoknak, köztük a fiatal, még 18 év alatti rendkívüli tehetségeknek).

    Termékeim. Sokféle zenei “termékkel” foglalkoztam: Zeneakadémia, media-műsorok, zenészek, könyvek zenéről. Most is benne vagyok néhány jelentős projektben: Magyar Zene Háza (épülőben), Virtuózok (a klasszikus zenei TV show, amely – kis túlzással – mozgalommá vált).

    Mindig érdekelt, miként köthetők össze a modern üzleti világ kísérőjelenségei a zeneművészettel. Az utóbbi kb. 15 évben alkalmam nyílt ezen a területen tapasztalatokat szerezni.