Dr. Farkas Attila Márton

Dr. Farkas Attila Márton

Pozíciók: főiskolai tanár

Róla

Kezdetektől az emberi gondolkodás, a szimbólumképzés és fogalomhasználat, a megértés mechanizmusa, ill. az ezekhez kötődő kérdések érdekeltek. Ez jelent meg egyiptológiai, vallástudományi, szociológiai és politikai tárgyú írásaim zömében. Így jutottam el a kognitív nyelvészet embodied irányzatáig, amit oktatok, s ami alapján a Reflexor csoport tagjaként a reklámok rejtett jelentéseit is kutatom.

Pályafutásom alatt öt könyvet és számos tanulmányt írtam különféle témákban. Szakfolyóiratokon és tudományos köteteken kívül jelentek meg írásaim az ÉS-ben, a Magyar Hírlapban, a HVG-ben, a Valóság-ban, a Balkon-ban, a gondola.hu-n, sőt, még az Elixír magazinban is, ami azt példázza, hogy olykor a könnyed műfaj sem állt távol tőlem. Egy ideig rendszeres szerzője voltam a Liget folyóiratnak, valamint az indymedia.org portálnak, és ugyancsak rendszeresen írtam recenziókat az Új Könyvpiacnak. Pár éve összeállítottam a rendszerváltás utáni két évtized hazai neoliberális közhelyszótárát, emellett rádióztam, írtam filmforgatókönyvet, voltam tévéfilmsorozat konzulense.

1994-ben részt vettem Kákosy László professzor ásatásán Egyiptomban, 1998 és 2003 között pedig a Luft Ulrich professzor vezette ELTE Keleti Sivatagi expedíciójának tagjaként gyűjtöttem és dolgoztam föl sziklarajzokat és feliratokat. Pár évig tagja voltam a Magyar Antropológiai Társaságnak és a Magyar Vallástudományi Társaságnak, minek kapcsán részt vettem több társadalomtudományi kutatásban, ill. műhelymunkában.

Pozíciók

Sokszor voltam szabadúszó és/vagy ösztöndíjas különféle munkákkal, kutatásokkal. Persze voltak valódi munkahelyeim is, mint pl. levéltár, könyvtár, önkormányzat.

Eddigi oktatói tevékenységek:

2005 - A Tan Kapuja Buddhista Főiskola

2001 - 2002 ELTE BTK Egyiptológiai Tanszék (PhD-ösztöndíjasként)

1994 - 1997 A Tan Kapuja Buddhista Főiskola

Tanulmányok

  • 1985-88 Magyarországi Buddhista Misszió, Kőrősi Csoma Sándor Intézet, dharma tanító
  • 1991-1996 ELTE BTK, kulturális antropológia (MA), egyiptológia (MA)
  • 2006 ELTE BTK, egyiptológia PhD

Konferencia tartalmak

  • Médiapiac 2012Bármit integrálhatunk, legfeljebb sok pénzünkbe kerül2012. március 22.

    Előadásunkban az embodied marketing szemlélete alapján mutatjuk be az üzleti tárgyalásokon létrejövő fogalmi integráció nehézségeit és csapdáit. A magyar filmipar egy látványos kudarcának elemzésén keresztül mutatunk rá, hogy milyen veszélyeket rejt az üzleti tárgyalás során, ha egy fejlesztési szakaszban lévő projektnél figyelmen kívül hagyjuk rejtett nyelvi jelentések feltérképezését.