Székely Levente

Székely Levente

Pozíciók: kutatási igazgató

Róla

1979-ben született Kolozsváron. Szociológus, tanulmányait az ELTE Társadalomtudományi és Bölcsészettudományi Karán valamint a Budapesti Corvinus Egyetemen végezte.
Számos kvalitatív és kvantitatív megközelítésű kutatást vezetett különböző területeken (pl. médiafogyasztás, szerencsejátékok, ifjúság, pénzügyi kultúra, stb.). 2012-ben vette át a nagymintás ifjúságkutatás szakmai irányítását. A 2016-os kutatás eredményeinek részletes feldolgozása folyamatban van, a gyorsjelentések már napvilágot láttak jelentős médiafigyelmet generálva.
Több mint félszáz tudományos publikáció (folyóiratcikkek, könyvfejezetek, jelentések) és kb. ugyanennyi, főként online cikk önálló, vagy társszerzője és számos konferencia-előadást tartott elsősorban az ifjúságügy és az információs társadalom tématerületein.

1979-ben született Kolozsváron. Szociológus, tanulmányait az ELTE Társadalomtudományi és Bölcsészettudományi Karán valamint a Budapesti Corvinus Egyetemen végezte.Számos kvalitatív és kvantitatív megközelítésű kutatást vezetett különböző területeken (pl. médiafogyasztás, szerencsejátékok, ifjúság, pénzügyi kultúra, stb.).

2012-ben vette át a nagymintás ifjúságkutatás szakmai irányítását. A 2016-os kutatás eredményeinek részletes feldolgozása folyamatban van, a gyorsjelentések már napvilágot láttak jelentős médiafigyelmet generálva.Több mint félszáz tudományos publikáció (folyóiratcikkek, könyvfejezetek, jelentések) és kb. ugyanennyi, főként online cikk önálló, vagy társszerzője és számos konferencia-előadást tartott elsősorban az ifjúságügy és az információs társadalom tématerületein.

Székely Levente cikkei

Nemsokára otthonában? – a mesterséges intelligencia érzékelése a mindennapokban

2018. szeptember 20.

A mesterséges intelligencia (MI) régóta foglalkoztatja az emberiséget, elsősorban a tudományt és a művészetet. Néhány éve az úgynevezett narrow AI, avagy „keskeny” MI alkalmazásával már a mindennapokban is találkozhatunk, így magától adódik a kérdés, ilyennek képzeltük-e, illetve mit várunk e téren a jövőben. A Kutatópont 2018 nyarán végzett kérdőíves kutatása segít választ keresni arra, mit jelent a mesterséges intelligencia a mai ember számára. A Digitália résztvevői érdekes előadásban ismerkedhettek meg a kutatás eredményeivel, amelynek összefoglalóját a Médiapiac 9-10. számában teljes terjedelmében olvashatják.

Mit gondolnak magukról az egyes generációk?

2018. április 23.

Vajon mit gondolnak magukról a hasonló korú emberek, igazodnak­-e azokhoz a képekhez, amelyeket a generációkutatók rajzolnak róluk? A Kutatópont 2017 őszén végzett nagymintás kutatásában arra kerestük a választ, hogy a különböző generációk miként jellemzik saját magukat, jellemzőikben látnak­-e különbséget a többi generáció tagjaihoz képest.

Pozíciók

2014 - Budapesti Corvinus Egyetem Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézet, tudományos munkatárs
2011 - KUTATÓPONT, kutatási igazgató
2008-2013 EXCENTER, kutatási igazgató
2008 Szonda Ipsos Média-, Vélemény- és Piackutató Intézet, kutatásvezető
2005-2008 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Információs Társadalom és Trendkutató Központ, junior kutató, később kutató, ill. vezető kutató

 

Tanulmányok

 • 2014, Budapesti Corvinus Egyetemen, szociológia PhD
 • 2004, ELTE, szociológia (survey statisztika, kommunikáció és média, valamint kutatói szakirány)

 

Konferencia tartalmak

 • JövendőmondókGenerációs jövőképek2020. április 2.
 • MédiapiacONHitelesség2019. június 5.

  Hitelesebbé válnak-e a közönség számára azon influencerek, akik reklámok, termékposztok helyett/mellett bizonyos ügyekben szerepet vállalnak?
  Az utóbbi időben a termékek reklámozása helyett olyan együttműködéseket láthatunk az influencerek és a megbízók között, amelyek valamilyen szociális ügy felkarolásáról vagy a közönség edukációjáról szólnak (Durex szexedukációs kampány, K&H Bank „Pénz izéi" sorozata Magyarósi Csabával stb.)
  A kutatás célja felmérni, hogy az influencerek hitelessége nő-e, ha a márkaképviselet, termékpromóció mellett különböző szervezetek, intézmények CSR kampányaiban szerepet vállalnak.

 • MédiapiacONFelelős influencer - kerekasztal2019. június 5.
 • Digitália - geneRÁCIÓk - B oldalNemsokára otthonában? – A mesterséges intelligencia érzékelése a mindennapokban2018. szeptember 12.

  A mesterséges intelligencia (MI) régóta foglalkoztatja az emberiséget, elsősorban a tudományt és a művészetet. Néhány éve már a különböző narrow AI vagy „keskeny” mesterséges intelligenciák alkalmazásával a mindennapokban is találkozhatunk, így magától adódik a kérdés, ilyennek képzeltük? És ha épp igen, vagy ha nem, mit várunk a jövőben? A Kutatópont 2018 nyarán végzett kérdőíves kutatása arra segít válaszolni, hogy mit jelent a mesterséges intelligencia a mai ember számára.

 • Médiapiac 2018 - geneRÁCIÓkA generációk megközelítése és önreflexiója2018. március 21.

  Vajon mit gondolnak magukról a hasonló korú emberek, igazodnak-e azokhoz a képekhez, amelyeket a generációkutatók rajzolnak róluk? A Kutatópont Kft. 2017 őszén végzett nagymintás kutatásában arra kereste a választ, hogy a különböző generációk miként jellemzik saját magukat, jellemzőikben látnak-e különbséget az egyéb generációkhoz képest. A kutatásban vizsgálták azt is, hogy mit gondolnak a különböző generációk tagjai az idősekről, és azt is, hogy ki tekinthető „idősnek”, milyen a megítélésük.

 • Médiapiac - Kutatás - PR 2017A jövő fogyasztói2017. április 11.

  A nagymintás ifjúságkutatás aktuális hulláma részletesen foglalkozott a fiatalok jövőképével. Mennyiben változtak a korábbi trendek? Pillanatfelvétel a következő fogyasztói generációról.

 • Márkaépítés 2015A fogyasztók új generációja2015. május 28.

  Mit tudhatunk a fiatal fogyasztókról, hogyan nyerhetik meg őket a márkák?

 • Médiapiac 2015Tudatos és elégedett magyar fogyasztók?2015. március 18.

  Az előadás a magyar elektronikus hírközlési szolgáltatások használatával, az azokkal kapcsolatos elégedettséggel, a szolgáltatókkal való kapcsolattartással kíván foglalkozni. Az előadás alapját egy 1500 fős reprezentatív kutatás adja, amelyet a Kutatópont a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság megbízásából készített 2014 őszén.

 • Kutatás 2014Az új csendes generáció2014. március 20.

  A Magyar Ifjúság 2012 kutatásban 8000 15-29 éves fiatal válaszai alapján kutatók azt tapasztalták, hogy a mai fiatalokra döntően a konformitás, bizonytalanság jellemző és sok esetben hiányzik belőlük az aktív szerepvállalás, mindezek felfoghatók egyfajta visszahúzódó, csendes karakterként. De ugyanez a viselkedés jellemző-e rájuk, ha fogyasztóként próbáljuk meg őket jellemezni?

 • Médiapiac 2014A képernyőnemzedék médiaidentitása2014. március 19.

  A média közvetít: híreket, kultúrát, egyéb tartalmat. Amely mind hatással van a véleményekre, értékekre és végső soron az identitásra is. Az előadás arra a kérdésre keresi a választ, hogy a mai fiatalok önmeghatározásában milyen szerepe van a médiának. Mennyire azonosíthatjuk a mai 15-29 éveseket a zenei ízlésükkel, az általuk fogyasztott videotartalmakkal, vagy általuk látogatott internetes oldalakkal? Az előadás alapját a Kutatópont Magyar Ifjúság 2012 című nagymintás személyes megkérdezése adja.