Médiapiac 2015

2015. március 18. Eger, Hotel Eger/Park

Konferenciánk mottója: A pénz nem boldog itt?

A Médiapiac.com idén Egerbe invitálja közös stratégiai gondolkodásra a média- és ügynökségi szakembereket, kutatókat, marketingeseket, cégvezetőket. A rendezvény közönségét a piacgazdaság és a gazdasági, társadalmi teljesítményen keresztül megvalósuló értékteremtés iránti elkötelezettség fogja össze. A konferencia közös plenáris programmal indul, majd szerdán négy, csütörtökön három szekcióban folytatódik.

Szerdán este, a vacsora alatt tartjuk a Média Bora borverseny díjátadóját, amelyen a kategóriagyőztes borászok is megjelennek és nyertes boraikat kóstoltatják. Ezután Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint lemezbemutató koncertje következik, majd este tíz órától nagy egri borkóstolót tartunk a borvidék legjobb borászainak részvételével.

 

A konferenciaprogramba idén sem iktattunk kávészüneteket, a kávé, az ásványvíz, a rostos és szénsavas üdítők, a  rágcsálnivalók folyamatosan vendégeink rendelkezésére állnak.


Diákjegy: média, marketing, kommunikáció szakon, nappali tagozaton tanuló diákoknak speciális diákkedvezmény. A részletekről érdeklődjön tanszékén, vagy írjon az info(kukac)mediapiac.com címre.

A csütörtöki KKV-marketing szekcióra az egri és a Heves megyei KKV-knek kínálunk speciális belépőjegyet. Figyelje a Rádió Eger adását, vagy érdeklődjön az info(kukac)mediapiac.com címen.


Nézze vissza szöveges közvetítésünket! [+]

Programok Letöltöm PDF-ben

10:00-10:15 Előadás
A pénz nem boldog itt? Megnyitó Előadó: Szakács László (Grabowski Digital Kft.), Török Diána (Neo Interactive)

Néhány gondolat pénzről, médiáról, boldogságról.

10:15-10:35 Előadás
A jó pénz kiszorítja a rosszat. Hogyan viszonyul a pénz a boldogsághoz? Előadó: Baritz Sarolta Laura (Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola)

Pszichológiai, szociológiai empirikus kutatások eredményei szerint a pénz és a boldogság fordítottan arányosak: minél anyagiasabb valaki, annál boldogtalanabb. Az előadásban megvizsgáljuk: hozhat-e a pénz valódi, embert kiteljesítő boldogságot, van-e boldog pénz, ami nem mammon?

10:35-10:55 Előadás
Helyi vagy nem helyi - ez itt a kérdés Előadó: Müller Kornél (Unilever)

A nemzetközi kitekintéssel rendelkező szakember a fogyasztók lokalitásának- regionalitásának-globalitásának kérdéseit világítja meg a multinacionális cég szemüvegén keresztül.

10:55-11:10 Előadás
Miért hasznos a reklám mindenkinek? Széles körű szakmai összefogás a reklámbarát fogyasztói szemléletért Előadó: Aczél László (Superfuture Consulting), Urbán Zsolt (Magyar Reklámszövetség)

A Magyar Reklámszövetség és a Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége vezetésével március végétől indul a „Kampány a reklámért” projekt azzal a céllal, hogy felhívja a fogyasztók figyelmét a reklámipar jelentőségére, a reklámok hasznosságára. A kampány print, online, tévés és rádiós médiafelületeken jelenik meg és az adott csatornára szabottan magyarázza el közérthetően miért és hogyan hasznos az adott reklámfelület.

11:10-11:50 Fórum
Gazdaság és politika - mérlegen 25 év Résztvevő: Kiszelly Zoltán (Kodolányi János Főiskola), Lakner Zoltán (ELTE TTK, Szociálpolitika Tanszék), Lánczi Tamás (Századvég Politikai Iskola Alapítvány), Somogyi Zoltán Beszélgetésvezető: Závecz Tibor (Závecz Research)

A kerekasztal-beszélgetés során politológusokkal járjuk körbe a gazdaság és a politika kapcsolatát, különös figyelmet fordítva a rendszerváltás utáni magyarországi helyzetre. Beszélünk majd arról, hogy a demokratikus politikai működésnek mennyiben feltétele vagy következménye a gazdasági fejlődés. Az elmúlt évtizedekben hazánkban mikor és milyen módon befolyásolták a gazdasági élet szereplői a politikai döntéshozatalt s ha történtek ilyenek, akkor ezeknek milyen közvetlen vagy közvetett hatásai voltak a társadalom életére? Milyen volt az egyes kormányok gazdaságpolitikája, a mérsékelt vagy a direkt eszközök célravezetők?

11:50-12:30 Fórum
Hogyan boldogulunk 2015-ben? Beszélgetés a magyar gazdaság állapotáról Résztvevő: Becsei András (OTP Jelzálogbank), Chikán Attila (Budapesti Corvinus Egyetem), Mellár Tamás (PTE Közgazdaságtudományi Kar) Beszélgetésvezető: Várkonyi Iván (KNK PR)

Növekvő gazdaság, csökkenő infláció, elviselhető mértékű költségvetési hiány, a 2008-as szintet végre ismét elérő GDP - magunk mögött hagytuk a válságot?

12:30-14:00 Ebédszünet
Ebédszünet
14:00-14:02 Előadás
A médiapiac egészségéről Előadó: Czövek Hajnalka (Mediaworks)

Bevezető gondolatok a szekció elé.

14:02-14:20 Előadás
Whitereport Healthcheck Előadó: Incze Kinga (Mrs White Media Consulting-Whitereport)

Elemzés a Whitereport.hu mediabrowser (www.whitereport.hu) adatai alapján arról, hogy a médiapiac struktúrája mennyire tekinthető egészségesnek a profitabilitás, verseny, versenyképesség, lokalitás, tematikus médiakínálat, saleskoncentráció szempontjából? Hogyan challengeli a több ezer ingyenes médium a fizetőseket, hogyan hat a fogyasztók kettészakadása a médiavállalatok üzleti modelljeire, valamint a hirdetők marketingkommunikációs stratégiájára?

14:20-14:55 Fórum
Médiapiaci wellness-fitness 2015 Résztvevő: Győrfi Nóra (Fórum Média Kiadó), Mihók Attila (Mediaworks), Szauer Péter (HVG Kiadó Zrt.), Varga Zoltán (Central Médiacsoport) Beszélgetésvezető: Incze Kinga (Mrs White Media Consulting-Whitereport)

Egészségesebb lett-e a piac, vagy legalább az egyes médiavállalatoknak jobb-e a tavalyi tulajdonosváltozások után? Ki mit nyert, és mitől lesz jobb az üzlet 2015-ben? Meddig tartanak a tulajdonosi átalakulások, pontosabban mi a célállapot, amelyben egyensúlyban érzik magukat az egyes vállalatok és mitől remélik ezt?

14:55-15:10 Előadás
Televíziós piac mozgásban. Tévénézés és internethasználat Előadó: Vörös Csilla (Nielsen Közönségmérés Kft.)

Mozgalmas időszakot él meg a televíziós ipar és a tévénézők. A hazai piacon a lineáris televíziófogyasztás stabil. A stabilitás mögött azonban a kép differenciált: a fiatalok kevesebbet, míg az idősebbek több időt töltöttek a képernyő előtt. A hagyományos tévénézés kiegészül és gazdagodik új viselkedési formákkal. Mennyien vannak és kik azok, akik internetről/mobilról magyar tévéadást néznek és milyen típusú tartalmakat kedvelnek?

15:10-15:50 Fórum
Mit várnak a kereskedelmi vezetők 2015-től? Résztvevő: Faludi Péter, Györke Zoltán (Lapcom Zrt.), Lengyel András (Atmedia), Steff József (CM Sales), Ziegler Gábor (CEMP) Beszélgetésvezető: Somlói Zsolt (Mindshare Médiaügynökség Kft)

A makrogazdasági számok javulnak, a reklámköltés az MRSZ adatai alapján már tavaly is nőtt. A nyilatkozatokat az idei évre vonatkozóan óvatos optimizmus jellemzi, miközben a piacon számos kérdés és bizonytalanság teszi nehézzé a tervezést. Pillanatképet adunk a reklámpiaci várakozásokról.

15:50-16:15 Fórum
Gondold újra a határokat, az intelligens újság más! Résztvevő: Dobricza Gabriella (Geomédia), Horváth Balázs (Lapker Zrt.), Miklós Imre (MMS Kft.), Szalai István (Canon Hungária Kft.), Tálosi Péter Beszélgetésvezető: Kovács Tibor (Lapcom)
  • Geotargetingen túli személyre szabhatóság
  • Multi Layer Sales – egy felület többször is eladható
  • Scoring - Az ügyféladatbázisban rejlő lehetőségek (marketing-, terjesztési-, és sales szempontból)
  • Valódi interakció egy nyomtatott lapban
16:15-16:30 Előadás
Startup versus KKV: verseny az ígéret földjén Előadó: Soós Gergely (Neo Interactive)

Egyre élénkebb és magasabban jegyzett a magyar startup szcéna. A kockázati tőke és egyéb források – például EU-s fejlesztési pénzek – új cégek és ötletek megvalósulását segítik elő. Pezseg a kreativitás, él(jen) a nemzetköziség! De mi van az érem másik oldalán? 10-ből 8 start-up cég nem éri meg a felnőtt kort, de ez nem magyar jelenség, és olyan óriásvállalatok is, mint például az „európai Amazonnak” szánt német Zalando, folyamatos veszteséggel működik az indulása óta eltelt öt évben. Miközben ezek a cégek egyre több és több erőforrást – pénzt és főként jól képzett szakembereket – szívnak el a piacról. Sokszor azoktól a cégektől, amelyek bizonyított üzleti modellel rendelkeznek, és egy valódi versenyben, a jelenben kell, hogy helyt álljanak. Hogyan hathat mindez a hazai média- és reklámipari cégekre?

16:30-16:45 Előadás
Kampány 18 keréken Előadó: Holló Júlia, Kiss Máté Csaba (IBM Magyarország Kft.), László Nikolett (Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Kar)

Hogyan nyújtsunk élményt egy vegyes, nehezen megszólítható célcsoportnak? Az Országos Média Diákverseny nyertes csapatának kampányterve a K&H Vigyázz, kész, pénz! programja számára.

16:45-17:00 Előadás
Érdekek találkozása (ügynökségi benchmarkok) Előadó: Megyer Örs (Admirror.Consulting Kft)

Régen nagyon egyszerű volt. A reklám hőskorában, a full-service világában minden elszámolás alapja a médiánál elköltött büdzsé 15%-a, a produkció esetében az ennek megfelelő 17,65% volt. De már ekkor is próbálták bizonyos módszerekkel az ügynökségeket még inkább érdekeltté tenni a reklám eredményességében. Sírjunk, de inkább nevessünk együtt! Azután minden megváltozott. A 90-es évek közepén média levált a full-service ügynökségekről és elindult az ügynökségi munka díjazásának teljes újragondolása.

Ma a világon mindenütt keresik az optimális megoldást. Évente jelennek meg elemzések, statisztikák az ügynökségek díjazási rendszereiről. Általános, minden terület számára jó megoldás nincs.  Meg kell találni az aktuális együttműködéshez illeszthető legjobb konstrukciót.

Egy viszont nagyon fontos. Csak a win-win érdekek mentén megalkotott javadalmazási módszer lehet igazán sikeres! Hol tart ma a világ, hol tartunk mi?

17:00-17:30 Fórum
Egészségesek vagyunk? Résztvevő: Gulyás János (MEC/NewCo), Mihók Attila (Mediaworks), Urbán Zsolt (Magyar Reklámszövetség), Záprel Zsolt (UPC Magyarország) Beszélgetésvezető: Megyer Örs (Admirror.Consulting Kft)

A Magyar Reklámszövetség és az Ernst & Young a hazai reklámpiac szereplőire vonatkozó átfogó tanulmányt készített az elmúlt hónapokban. A tanulmány több kérdést is felvetett a médiapiac működésére és érzékenységére vonatkozóan: Szabályozás vagy önszabályozás? Milyen irányba fejlődik a piac? A kerekasztalban erről beszélgetünk.

17:30-18:10 Fórum
Ügynökségi várakozások 2015 Résztvevő: Bacsa Gábor (Carat Hungary 21 Média Kft), Gábor Iván, Somlói Zsolt (Mindshare Médiaügynökség Kft) Beszélgetésvezető: Lukács Csaba

A tavalyi év a médiapiaci adás-vételek, a reklámadó körüli bizonytalanságok és a nemzetközi trendekből eredő kihívások miatt egyaránt nehéz volt. Eközben a makroszámok javulnak, óvatos optimizmus érzékelhető a reklámköltés alakulását illetően. Mit várnak a hazai ügynökségi vezetők?

Tekintse meg támogatóinkat