Médiapiac 2018 - geneRÁCIÓk

2018. március 21. Budapest, Hotel Marriott Courtyard

Médiafogyasztási trendek, fragmentáció, generációs szakadékok

Hol érhetőek el az „elérhetetlen” fiatalok? Tényleg kiforgatja-e a sarkaiból a médiapiacot a milleniumi generáció? Milyen információs buborékban élnek az idősebb nemzedék tagjai? Hány csatornát bír még el a hazai tévés piac, beszélhetünk-e lineráris vs. digitális szembenállásról? Mik a print továbbélési lehetőségei, és kié a jövő az online piacon: a profin célzó kicsiké vagy a nagy elérésű hírportáloké? Mit mutatnak mérések, merre halad az elmúlt években radikálisan átalakult rádiós piac?

Minden kérdésre választ kaphat a Médiapiac tavaszi konferenciáján.


Programok Letöltöm PDF-ben

09:30-09:35 Előadás
geneRÁCIÓk - mit hoz a jelen? Előadó: M. László Ferenc (Magyar Narancs)

Megnyitó, a napi program ismertetése

09:35-09:45 Előadás
Dinoszaurusz az űrkorszakban Előadó: Horváth Kristóf ″Színész Bob″

Rendhagyó megnyitó előadás

09:45-10:05 Előadás
A generációk megközelítése és önreflexiója Előadó: Székely Levente (Kutatópont Kft.)

Vajon mit gondolnak magukról a hasonló korú emberek, igazodnak-e azokhoz a képekhez, amelyeket a generációkutatók rajzolnak róluk? A Kutatópont Kft. 2017 őszén végzett nagymintás kutatásában arra kereste a választ, hogy a különböző generációk miként jellemzik saját magukat, jellemzőikben látnak-e különbséget az egyéb generációkhoz képest. A kutatásban vizsgálták azt is, hogy mit gondolnak a különböző generációk tagjai az idősekről, és azt is, hogy ki tekinthető „idősnek”, milyen a megítélésük.

10:05-10:20 Előadás
Akkor most generációk vagy trendek? Előadó: Steigervald Krisztián (6generáció/Emocionális Marketing Kft.)

Látjuk, tapasztaljuk, érezzük, hogy az egyes generációk másképp fogyasztanak: tejet, kenyeret, médiát. De azzal tisztában vagyunk-e, hogy amit az Y/Z-nek tulajdonítunk, azt a többi generáció is átveszi, és magára nézve átfordítja?

10:20-10:35 Előadás
Sonyfication – Hogyan értelmezzük újra magunkat a digitális térben? Előadó: Rossiter, John (Sony Pictures Television Networks CE)
Letölthető prezentáció - John Rossiter

Eljött a Sony ideje! A médiacég vállalati kultúrájának egyik alapköve az állandó megújulás. John Rossiter ügyvezető igazgató előadása betekintést ad a digitális transzformáció kihívásainak kiaknázási lehetőségeibe. Megmutatja, hogyan tud a magas szintű üzleti intelligencia egy ilyen hatalmas változást teljes mértékben támogatni és kiszolgálni, milyen fejlesztések elengedhetetlenek a sikerhez, illetve hogyan lehet hozzáigazítani a vállalati kultúrát az átalakuláshoz és mi az, amit érdemes ellesni másoktól. Közösség-építés, tartalomstratégia és szolgáltatói szemlélet a középpontban. (Az előadás angolul hangzik majd el.)

10:35-10:50 Előadás
A nap végén, avagy a piacok harca Előadó: Kozák Ákos dr. (GfK)

A konferencia teljesen megalapozottan állítja a figyelem középpontjába a technológiai változásokat és azok fogyasztókra, illetve társadalomra gyakorolt hatásait. A generációs dilemma mindezzel összefüggésben az egyik lényeges szempont, de önmagában vizsgálva nem ad kellő magyarázatot a folyamatok értelmezéséhez. Kozák Ákos elemzése olyan fő fogyasztói-technológiai kategóriákat tekint át piaci szempontból, amelyek az üzleti potenciálok reálisabb megítéléséhez járulnak hozzá.

10:50-11:05 Előadás
A digitalizáció valóság. Nem kell a jövőre várni Előadó: Szabó Béla (Telekom)
Letölthető prezentáció - Szabó Béla előadása

A digitalizáció már rég túlnőtt a technológián, sokkal inkább az emberekről, a társadalom átformálódásáról, kulturális változásokról szól. Hozzá kell segíteni az embereket ahhoz, hogy a digitalizáción keresztül mindenki aktív és teljes jogú részese lehessen annak a tüneményes kornak, amelyben élünk. Nem számít az életkor, a kulcskérdés az attitűd: nyitottság, kíváncsiság az újdonságokra, bátor tettrekészség.

11:05-11:20 Előadás
Hol van most a célcsoportom? Egy platform vagy fragmentáció? Előadó: Mérő Ádám (Coca-Cola)
Letölthető prezentáció - Mérő Ádám

Hogyan képes egy hirdető kezelni a kampányaiban az egyre elharapódzó tartalomfogyasztási fragmentációt, a hagyományos, linerális médiumok meggyengülését/átalakulását? Milyen új utakat keresnek a célcsoportjaik hatékonyabb elérése, megszólítása érdekében? Miben változott az integrált médiamix?

11:20-11:50 Fórum
Fórum Előadó: Andacs Botond (Index.hu Zrt.), Györke Zoltán (Lapcom Zrt.), Lukács Csaba, Mérő Ádám (Coca-Cola), Rusvai Richárd (Centrál Médiacsoport), Szabó Béla (Telekom), Zájer Attila (ATV) Beszélgetésvezető: Rényi Ádám

Vállalati vezetőket kérdezünk arról, hogyan lehet portfólió-építéssel, átpozícionálással, márkák fejlesztésével rugalmasan alkalmazkodni a médiafogyasztási fragmentációhoz, illetve a gyorsan változó felhasználói szokásokhoz.

11:50-12:45 Ebédszünet
Ebédszünet
12:45-12:50 Előadás
″...és mégis mozog″ Előadó: Szakács László (Grabowski Digital Kft.)

Megnyitó

12:50-13:10 Előadás
A Digitális Kampánymérés (DAR) jövője: Miért nélkülözhetetlen az on-target reach? Előadó: Spielmann Katalin (Johnson & Johnson), Vörös Csilla (Nielsen Közönségmérés Kft.)

A digitális kampánymérés tavaly elindult. Az előadók azt járják körül, milyen fogadtatása volt a hazai piacon, és milyen lépéseket kell még tenni ahhoz, hogy  elfogadott egyenértékűvé vállhasson. Mi a jelentősége annak, hogy embereket és nem cookie-kat mérnek, hogy lehetőség van az célcsoport-optimalizálásra és hogy a duplikáció kiszűrhető több digitális eszköz használata esetén? Az előadók betekintést nyújtanak a nemzetközi tapasztalatokba, hogy külföldön miként használják a DAR-t a médiatulajdonosok, az ügynökségek és a hirdetők, továbbá mi a jelentősége a független és transzparens mérésnek a piac számára.

13:10-13:25 Előadás
Amikor megtörténnek a nagy ″bummok″ Előadó: Herman Péter (RTL Magyarország)
13:25-13:40 Előadás
A tévés tartalmak új kontextusa – a televíziós terjesztés táguló horizontja Előadó: Sasha Ivanovic (Viacom CEE)

A fiatalok körében előre törő mobil és nem-lineáris fogyasztás átrendezi a televíziós szolgáltatások környezetét. A fogyasztók egyre nagyobb igénye a kedvenc tartalmaikhoz való rugalmas és azonnali hozzáférésre ugyanakkor új lehetőségeket is kínál innovatív terjesztési partnerségekre.

13:40-13:55 Előadás
Out-of-Home forradalmi átalakulás: Megújuló városkép Előadó: Szelei Szilárd (JCDecaux Hungary)

Életünk ma már egyre inkább mozgásban telik, egyre több mindent tudunk otthonunktól, munkahelyünktől távol csinálni. Nincs ez másként a médiafogyasztással sem. Így az új világ győztesei azok a piaci szereplők lehetnek, amelyek a mozgásban lévő embernek képesek impulzusokat, tartalmakat nyújtani.  
Az out-of-home piacon Magyarországon is vezető JCDecaux erre a piaci változásra reagálva alakítja ki stratégiáját, részben rövidebb kampányok, részben új, digitális eszközök és technológia bevezetésével. Az innovatív technológiák alkalmazása lehetővé teszi a fogyasztói és hirdetői csoportok változó igényeinek kiszolgálását, a jobbára reklámkerülő fiatalok hatékony elérését, sőt akár érzelmi interakciókat is. Ezzel párhuzamosan, a nemzetközi településképi fejlesztésre reagálva, az új törvényi változások, már az okosvárások kialakulását segítik elő Magyarországon is.

13:55-14:15 Előadás
Fogyasztói értékek és trendek Magyarországon Előadó: Bacher János (GfK Hungária)

Rendkívül gyorsan változó világban élünk. Folyamatosan érkeznek a piacra az új, főleg technológiai innovációk. E hihetetlen dinamikával áll szemben viszont a fogyasztók kialakult és meglehetősen lassan változó értékrendje, amely néha gátat szab az újdonságok sikerének. Milyen értékek jellemzik a magyar fogyasztókat, és mennyire vagyunk különbözőek a világ többi részén élőktől? Milyen fogyasztói trendek alakulnak ki és erősödnek meg ezen értékek mentén, illetve hogyan segítik elő ezek egyes innovációk sikerét? A GfK Consumer Life kutatása ezekre a kérdésekre kereste a választ.

14:15-14:30 Előadás
Kiskamaszoktól nagypapákig: generációk Viberen Előadó: Novák Ferenc (Neo Interactive Kft), Soós Gergely (Neo Interactive)

Meglepő eredményeket hozott az első hazai reprezentatív Viber-kutatás. A megbízó Neo Interactive nem csupán a teljes minta számait elemezte ki, hanem a különböző demográfiai csoportok Viber-használatának is mélyebben utánanézett. Ekkor bukkantak felszínre az igazán érdekes dolgok, amelyek szöges ellentétben álltak a marketingesek korábbi percepcióival…

14:30-14:45 Előadás
Márkázott történetek: hatékony kommunikáció generációkon keresztül Előadó: Heuthaler Orsolya (Café Communications)
Letölthető prezentáció - Café Com előadás

A fogyasztók új generációja hirdetések helyett élményeket vár el a márkáktól. Élményeket, amelyeket a történetmesélés révén juttathatunk el számukra. Ha pedig jól csináljuk, a közös sztorink itt kezdődik el csak igazán! Márkázott tartalmak, történetmesélés és tartalmi rendszerek. Stories: titkok és tippek márkáknak a Café Communications branded content divíziójából.

14:45-15:00 Előadás
Most kotonban legyen a csoki vagy inkább vakondszex? Előadó: Kiss Róbert Richard, Kovács Robertina (Középsuli.hu)

Az előadásban a többszázezres követővel rendelkező Középsuli.hu stábja bemutatja, hogyan épül fel a különböző közösségi platformokra gyártott tartalmakból a brandjük, hogyan bonyolítottak le sikeres kampányokat az ügyfeleknek, és szerintük hogyan lehet elérni hatékonyan a fiatalokat.

15:00-15:15 Előadás
Egy generációt vezérelni: influencer marketing könnyedén Előadó: Voit Péter (Post for Rent)

Ma már nem arról kell beszélnünk, hogy miért fontos az influencer marketing, hanem arról, hogyan használjuk az iparágban rejlő lehetőségeket. A Post for Rent az influencer marketing területén 2015 óta működik, egyedisége az automatizált, adatvezérelt, saját fejlesztésű rendszerében rejlik. Jelenleg 15 országból több mint
20.000 véleményvezér csatlakozott hozzájuk, és közel 100 brand használta már a
platformjukat. Előadásukban exkluzív nemzetközi adatok is elhangzanak.

15:15-15:30 Előadás
Személyre szabott marketing a fogyasztói csoportok hatékony elérésére Előadó: Beluscsák Márk (OMD Hungary Kft.), Kemerle Regina (OMD Hungary Kft.)
Letölthető prezentáció - előadás OMD

Az elmúlt évek technológiai fejlődésének köszönhetően a digitális médiafogyasztás dinamikus növekedését és átalakulását tapasztalhatjuk, amelynek során hirdetési oldalon is sorra jelennek meg technológián alapuló, adatvezérelt marketingmegoldások. A technológiai innovációk térnyerésével a fogyasztói elvárások is változnak: több adatot osztanak meg, de cserébe releváns tartalmat várnak.  Az előadásban egy megvalósult példán keresztül mutatjuk be az adatfelhasználás többdimenziós lehetőségét. Inspiratív példánk egyszerre igyekszik bemutatni az adatok általi releváns célközönség-meghatározást és a személyre szabott üzenetkialakítást is.

15:30-15:45 Előadás
2017 legemlékezetesebb tévéreklámjainak érzelmi hatása Előadó: Halmos Júlia Csenge (Synetiq Kft.)
Letölthető prezentáció - Halmos Csenge előadása

A Synetiq neuormarketinggel kombinált kérdőíves módszertannal követi a hazai reklámok hatását a 18-59 éves ABC státuszú reklámcélcsoportra. A 2017-es év során megjelent 3000 tévé- és online reklámból 1000 hirdetés érzelmi hatását mérték fel másodpernyi pontossággal. Ebből a “termésből” kerül most terítékre három videó, amit valamiért biztosan megjegyeztünk.