Kövess minket!

Marketing

10 tipp kezdő Instagram felhasználóknak

A Salt Communications Kft. social media menedzsere, Lukács Kornélia az eredményes Instagram használatról értekezett Egy csipet só nevű blogjukon.

Emlékeztek arra az időszakra, amikor még nem volt Instagram? Én sem. Mára már több mint 500 millió felhasználó van jelen az Instagramon, és 25 millió vállalkozás kísérli meg napi szinten a termékeik, szolgáltatásaik népszerűsítését a platformon – írja Lukács Kornélia az Egy csipet só nevű blogon megjelent bejegyzésében.

Az Instagram olyan közösségi hálózat, amely fényképek, illetve videók megosztására szolgál, és okostelefonon keresztül maximálisan ki tudjuk használni. 2010-ben hozták létre, azóta pedig számtalan hasonló applikációval próbálták lekörözni, sikertelenül. Talán annak is köszönhető kirobbanó sikere, hogy 2012-ben felvásárolta a Facebook.

Ha te is szeretnéd kihasználni a platform adta lehetőségeket, de nem tudod, hogy hogyan indulj el az Instán, hoztunk 10 tippet, amivel megkönnyítjük a dolgod.

De először is nézzük meg, hogy mire jó az Instagram? Gyakran keresnek meg ezzel a kérdéssel, és azt kell, hogy mondjam: nagyjából mindenre. A saját branded építésére, a kreativitásod kiélésére, új emberek megismerésére, új ismeretek szerzésére. Mivel ez a közösségi oldal rengeteg embert vonz, és hosszú órákat töltenek el a felhasználók az Insta görgetésével, az itt megszerzett figyelem értéke rendkívül nagy, amit érdemes kihasználni.

Tartalmi kérdések

Az, hogy milyen a jó tartalom, relatív, hiszen mást jelent egy jó poszt a személyes profil, és mást az üzleti profil esetében. Bármilyen típusú profilról is beszélünk, két közös pont van, amit figyelembe kell venni a tartalomgyártáskor: legyen jó minőségű és közöljön valamit. Szerencsére egyik sem megvalósíthatatlan, hiszen a jó minőségű képek készítéséhez elég egy okostelefon – a legtöbb telefonba manapság olyan kamera van beépítve, ami alkalmassá teszi az Instagram posztok gyártására. Ahhoz, hogy közöljön is valamit, szükséges egy hangulat, egy életérzés vagy egy hasznos információ átadása. A cél az, hogy miután a felhasználó elolvasta a bejegyzést, látta a képet, éreznie kell, hogy gazdagabb lett valamivel, jó érzés töltötte el.

10 tipp kezdő Instagram felhasználóknak

Tervezz előre!

Érdemes előre meghatároznod azt, hogy milyen üzenetet szeretnél közvetíteni az Instagram profiloddal, emellett át kell gondolnod a profilod, a képeid hangulatát is. Válassz egy témát, és legyen ez a vezérszál, amikor a tartalmaidat tervezed.

Imádsz sütni, főzni? Akkor mozogj a gasztro vonalon Instagramon is! Fotózd le az alkotásaidat, és oszd meg a követőiddel a receptet!

Törekedj a rendszerességre!

A felhasználóknak fontos a rendszeresség, így, ha nem szeretnéd elveszíteni a nagy munkával megszerzett követőidet, törekedj a rendszeres posztolásra! De mit is jelent a rendszeresség? Ez leginkább attól függ, mi célod az Instagrammal.

Ha üzleti fiókot kezelsz, akkor érdemes napi szinten kihasználnod a platform adta lehetőségeket.

Használj egységes vizuális megjelenést!

Sokan nem tartják fontosnak az Instagramon az egységes vizuális megjelenést, pedig, ha rád talál valaki, az összkép nagyban befolyásolja azt a döntést, hogy bekövet-e vagy sem.

Egységet alkothat például egy keret vagy egy színvilág.

Rendszerezd tudatosan a képeidet!

Ha egyik nap egy szelfit töltesz fel, másnap posztolj inkább egész alakos képet. Ha vállalkozásod van, és egyik nap a termékedről teszel közzé fotót, másik nap ossz meg olyan képet, amelyen a terméked adta hangulatot látják a felhasználók. Fontos, hogy folyamatosan variáld a képeidet, így nem lesz unalmas, egyhangú a profilod.

Ne posztold ugyanazt, mint Facebookon!

Hiába tartozik a két platform egy vállalathoz, nem ugyanazon az elven működnek. A Facebookon a szöveges posztok kapnak nagyobb hangsúlyt, az Instagramon pedig a vizuális tartalmak. Ezen kívül adnod kell egy okot arra az embereknek, hogy mindkét felületen kövessenek. Ha ugyanazt posztolod Facebookra és Instagramra is, akkor nem biztos, hogy mindkét felületen sokan fognak érdeklődni irántad vagy a termékedért.

Adj hozzá egy kis hashtaget!

Sokan egyáltalán nem tartják fontosnak a hashtagek használatát, de persze akadnak olyanok is, akik már túlzásba esnek. Ha most indítod el az oldaladat, válogass a népszerű, mégis releváns hashtagek közül, ezzel pedig a profilodra terelheted a látogatókat. A népszerűek akkor hasznosak, ha egy nagyobb felhasználói csoportot szeretnél elérni. Minél népszerűbb a hashtag, annál nagyobb konkurenciával kell számolnod, viszont rengetegen láthatják a bejegyzésedet. Ha sok like-ot szeretnél egy képre, érdemes egy kicsit utánanézni, melyek a legnépszerűbb hashtagek, ehhez segítséget már ITT is találhatsz.

Jelölj meg a posztoknál kapcsolódó fiókokat, helyszíneket!

A felhasználók gyakran keresnek helyszínekre, tehát, ha helyszíneket is hozzáadsz egy-egy poszthoz, valamint megjelölöd a fotón szereplő személyeket, többen rátalálhatnak a profilodra.

Ügyelj a kétirányú kommunikációra!

Ha valóban egy erős online jelenlétet szeretnél kiépíteni a felületen, tegyél fel bátran kérdéseket a követőidnek, és természetesen válaszolj minden hozzászólásra! Különösen egy márka esetében hathat negatívan, ha a kommenteket nem válaszolják meg, azt üzenve a követőknek, hogy mondanivalójuk nem fontos a cég számára. Ösztönözd őket aktivitásra, így az algoritmus is szeretni fog!

Használd ki a story adta lehetőségeket!

Igazi áttörés volt a platform történetében az Instagram Stories funkció megjelenése. A Stories komoly változtatásokat hozott a felhasználói élmény terén, ami természetesen a marketingre is hatással volt. 2016. augusztus elején vezette be az Instagram, komoly konkurenciát teremtve a Snapchatnek. Az Instagram történetek működésének lényege, hogy a közzétett tartalom 24 óráig elérhető, utána törlődik. Egy story keretében 15 mp-nyi videót tölthetünk fel, a képek pedig 5 mp-ig láthatók. Ha egy képet csak egy bizonyos csoporttal szeretnél megosztani, arra is van lehetőség, csupán be kell állítanod, hogy a közeli ismerőseid lássák – erre a listára azt veszel fel, akit szeretnél. Storyban megoszthatsz szavazást, kérdezhetsz a követőidtől, de montázsokat is tudsz készíteni. Érdemes elidőzni egy kicsit ennél a funkciónál és megismerni, majd kihasználni a lehetőségeit.

Inspirálódj, de ne lopj!

Az Instagram tökéletes hely arra, hogy inspirálódj, azonban meg kell maradnod ezen a szinten, nem szabad, hogy más képeit használd fel a sajátodként feltüntetve, hiszen ez jogi következményeket vonhat maga után. Ha látsz egy szép fotót vagy olvasol egy kreatív szöveget, el tudod menteni az adott posztot a mentés funkciónak köszönhetően.

A cikk eredeti forrása: https://egycsipetso.blog.hu/2020/07/24/10_tipp_kezdo_instagram_felhasznaloknak

Marketing

Kevesebbet költenek a cégek reklámra

Elértéktelenedett a magyarországi média reklámárazása, kevesebbet költenek a cégek reklámra a Mindshare, Magyarország egyik vezető médiatervező- és vásárló ügynökségének legfrissebb elemzése szerint, amely közel száz, a legnagyobb hirdető reklámköltési- és pénzügyi adatait vizsgálta, kiegészítve a Kantar Media Adex és a Nielsen közönségméréseinek adataival – közölte az ügynökség az MTI-vel.

Közzétéve:

Pixabay

A közlemény szerint az elemzés kiemeli, hogy

a legnagyobb vállalatok forgalmuk alig 0,5 százalékát költik médiavásárlásra a magyar reklámpiacon, sőt 2022-ben ez alig 0,4 százalék volt, miközben 2021-ben még 0,7 százalékot, 2006-ban 1,6 százalékot tett ki.

Az elmúlt másfél évtized alatt a magyarországi legnagyobb hirdetők az árbevételükhöz viszonyított médiavásárlási kiadásaikat harmadára csökkentették – tették hozzá.

Ezt a jelenséget a Mindshare elemzése részben azzal magyarázza, hogy csökkent az eredményesség: az adózás előtti árbevételarányos nyereség (EBIT) a 2006-os 10,2 százalékáról 2021-ben 8,9 százalékra, majd 2022-ben 7,3 százalékra esett vissza. Ugyanakkor azt is mutatja, hogy túl olcsó a magyar média, így az árbevétel egyre kisebb részét kell erre fordítaniuk a vállalatoknak.

Míg az elmúlt 16 évben a vizsgált cégek jelentősen, 2,2-szeresére növelték belföldi értékesítésből származó árbevételüket, illetve a szintén üzleti sikerességet jelző mutatójuk, az adózás előtti eredmény közel duplájára emelkedett (1,9-szeresére), addig a médiaköltésük mindössze 1,2-szeresére nőtt. Mindez rámutat arra, hogy

a hazai reklámszolgáltatások és a médiaköltések árazása jelentősen elmaradt más vállalati szolgáltatásokétól, és magasabb árak mellett is lenne kereslet a hirdetési szolgáltatásokra. Ezek alapján kijelenthető, hogy a médiaköltés az a terület, amin a nagyvállalatok az egyik legtöbbet takaríthatták meg az elmúlt másfél évtizedben

– írták.

A közleményben Somlói Zsolt, a Mindshare nemzetközi médiaügynökség magyarországi ügyvezetője kiemelte: “ezt a trendet régiónkban szinte egyedüliként tapasztalhatjuk”, Csehországban és Szlovéniában sem mutatkozik.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Marketing

Íme az idei Marketing Summit témái

Szakmai és üzleti témák széles tárháza és több ezer szakember várja az érdeklődőket szeptember 19-én a budapesti Művészetek Palotájában.

Közzétéve:

A márkamenedzsment, a marketingtaktika, a digitalizáció, valamint a mesterséges intelligencia alkalmazásának fő kérdései kerülnek napirendre az idei Marketing Summiton, amelyet szeptember 19-én tartanak meg Budapesten, a Művészetek Palotájában. A programot ezúttal nagyrészt az európai nemzeti marketingszövetségeket tömörítő European Marketing Confederation által összeállított European Marketing Agenda pilléreire építették fel – tájékoztatott az esemény szervezője, a Magyar Marketing Szövetség, hozzátéve, hogy az európai szintű felmérésen túl egy több mint harminc meghatározó hazai marketinges és kommunikációs szakemberből álló programalkotó grémium véleménye is hozzájárult ehhez.

A Marketing Summit idén összesen négy teremben dolgozza fel az aktuális szakmai, üzleti és technológiai kihívásokat és fogalmaz meg azokra válaszokat. 

  1. Marketing Agenda teremben a szakma trendszerű kihívásaival, a digitalizáció és az AI marketingre gyakorolt hatásaival, az adatok szakmánk mindennapjaiban betöltött szerepével, az üzlet fenntarthatósági kihívásokra adott érdemi válaszaival, a média új adottságaival és lehetőségeivel, valamint a marketing és a marketingesek jövőjével foglalkozunk. A színpad előadásainak és kerekasztal-beszélgetéseinek fókuszában a 2025-ös esztendő marketing, üzleti, illetve szakmai kihívásai állnak.  
  2. Az esemény külön termet szentel az üzlet és a fenntartható üzletfejlesztés legjobb gyakorlatainak is. A Business Agenda teremben a körforgásos gazdasággal és a kiberbiztonsággal mint új üzleti lehetőségekkel foglalkozunk, és terítékre kerülnek a marketing és kommunikáció üzlettámogató funkciói, sikeres hazai márkák, vállalkozások inspiráló üzletfejlesztési megközelítései, sőt az üzlet innovatív finanszírozási kérdései is.  
  3. Professional Agenda terem workshop-jellegű, gyakorlatias előadások segítségével a marketingtevékenység mindennapos támogatását szolgálja majd. E teremben szó lesz az agilis projektmenedzsmentről, az ügyfélút és ügyfélélmény tervezésének konkrét lépéseiről, terítékre kerül az integrált kampánytervezés és az abban használható digitális és AI megoldások, valamint foglalkozunk egyedi közterületi megjelenést biztosító kampánytervezéssel, és mesterséges intelligenciával támogatott tartalommarketing, illetve SEO megoldásokkal is. 
  4. A Summit negyedik termében, amely a Brands Agenda nevet viseli, ismert hazai márkákat képviselő brand-, trade-, és tartalommenedzserek gyakorlatfókuszú esettanulmányokat, sikeres márka-együttműködéseket, valamint hatékony promóciós és PR gyakorlatokat mutatnak be. 

Az idei Marketing Summiton számos külföldi előadó és több mint száz hazai szakember áll majd színpadra. A folyamatosan bővülő előadói lista a marketingsummit.hu oldalon kísérhető figyelemmel.

Régi és új elismerések

Ugyanakkor nem csak a szakmai programok, hanem az esemény estéje is különleges meglepetéseket tartogat majd. Immár hagyományosan a Summit Díjátadó Est keretében ismerik el és mutatják be a legsikeresebb marketingvezetőket, a legkiválóbb PR szakembereket, a legtehetségesebb brandmenedzsereket, a Tonk Emil életműdíjjal pedig egy kiteljesedett, eredményes szakmai életutat koronáznak meg a szervezők. Az MMSZ által idén megalapított Hungarian Marketer of the Year díj elismeréseit is a Díjátadó Est keretén belül adják majd át, azzal, hogy a díj első helyezettje lesz Magyarország jelöltje a következő évi European Marketer of the Year kiírásban, amelyet az EMC hirdet meg. 

A Marketing Summit Hungary főszervezője a Magyar Marketing Szövetség, társszervezői a Positive Adamsky reklámügynökségi csoport, valamint a Marketing & Media szaklap.

A Marketing Summit programjáról bővebben IDE KATTINTVA olvashat.

Tovább olvasom

Marketing

Újra magyar kézbe kerül a Boci

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől, amely a Szerencsi Édesipari Vállalattal együtt vette meg a márkákat a privatizáció során, 1991-ben.

Közzétéve:

A két vállalat keddi közleménye szerint az ellátás folytonosságának biztosítására egy átmeneti időszakban a Nestlé gyártja majd tovább a termékeket, ezzel is garantálva, hogy a fogyasztók folyamatosan megvásárolhassák a csokoládékat. A tranzakció 2024. május 22-én zárul.

Mészáros Tamás, a Cerbona vezérigazgatója jelezte:

a 100 százalékban magyar tulajdonú vállalat biztosítja a csaknem 100 éves múltra visszatekintő márkák további növekedését.

Noszek Péter, a Nestlé Hungária Kft. ügyvezetője kifejtette: a Boci értékesítése lehetővé teszi a Nestlé Hungária édesség üzletága számára, hogy olyan erősségeire összpontosítson, mint a KitKat és a Balaton.

A Nestlé több mint 30 éve van jelen Magyarországon, jelenleg a legnagyobb svájci befektető és munkáltató. Három gyárában, Szerencsen, Diósgyőrön és Bükön, illetve budapesti központjában több mint 2800 embert foglalkoztat. A cég a 2024. februárban bejelentett büki beruházásával együtt már 382 milliárd forintot meghaladó értékben fektetett be Magyarországon. A Nestlé Hungária beszállítóinak többsége magyar vállalkozás, amelyek évente összesen 54 milliárd forint értékben adnak el termékeket és szolgáltatásokat a Nestlé globális hálózatának.

A Cerbona több mint négy évtizedes tapasztalattal rendelkezik a magyar élelmiszeriparban. A kezdetben malomipari vállalat müzliszeletek és müzlik gyártására specializálódott, illetve egyéb gabona alapú élelmiszereket gyárt, gyárában több mint 150 munkavállaló dolgozik.

Tovább olvasom