2020. október 14.

A koronavírus átalakította a vásárlási szokásokat

A KSH szerint 2020 áprilisában a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene 10,2%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

2019 végén 119,3 ezer kiskereskedelmi üzlet volt jelen a piacon, de ez a szám egy szakértő szerint hamarosan jelentősen csökkenni fog. Nótin Szabolcs webshopmarketing-szakértő szerint rohamos digitalizáció miatt egyre több fizikai bolt fog átállni online, vagy hibrid (online+offline) értékesítési módszerre. “Arra számítunk, hogy 2020-ban a forgalom egyedül az eCommerce vállalkozások esetében fog jelentősebb növekedést mutatni. Az online térben már bátrabban vásárolnak azok a célcsoportok is, akik korábban a fizikai boltokat részesítették előnyben” – fogalmazott Nótin Szabolcs.

„A jelenlegi helyzetnek várhatóan ez lesz az egyik pozitív hozadéka: a webáruházak előtt most hatalmas lehetőségek nyíltak arra, hogy fejlesztéseket hajtsanak végre. Ez érvényesülni fog az ügyfélkiszolgálás minőségében és az olyan innovatív marketing eszközök bevezetésében is, mint a marketing-automatizációs platformok” – tette hozzá.

A szakértő szerint a rohamos digitalizáció miatt egyre több fizikai bolt fog átállni online, vagy hibrid (online + offline) értékesítésre. “A vásárlási szokások a járvány és a digitalizáció miatt alapjaiban változnak meg, a gazdasági válsággal kiegészítve ez a fizikai boltok akár 10-15%-ának jelentheti a megszűnését” – mondja.