Kövess minket!

Marketing

A legjobb módja a tinik megszólításának – így aknázható ki a TikTok

Csupán kétéves, de máris meghódította a világot, több mind félmilliárd aktív felhasználója van, ami azt jelenti, hogy minden tizenötödik ember aktívan használja, még úgy is, hogy a userek nagy része 24 év alatti, így nem túlzás kijelenteni, hogy a Z generáció majdnem minden tagjának megtalálható a telefonján. Ez az applikáció a TikTok. De vajon honnan jött, és minek köszönhetően tett szert ekkora népszerűségre ilyen viharos gyorsasággal? És hogyan aknázható ki és tehető tőkévé a népszerűsége? Erről írtunk a Médiapiac 2019-es hatodik számában.

A TikTok lényegében egy videómegosztó applikáció, de szemben a YouTube-bal ide csak rövid, legfeljebb 15 vagy 60 másodperces videókat lehet feltölteni. A videókat adott tematikára és az adatbázisban elérhető zenékre, lényegében „real time” vágva oszthatják meg a fiatalok, így a kreativitás több területen is nélkülözhetetlen egy vírusvideó elkészítéséhez – szükség van hozzá egy jó ötletre, egy jó scriptre és trükkös vágástechnikára, amihez minden lehetőséget megad az alkalmazás kezelőfelülete.

A TikTok a ByteDance nevű kínai startup cég terméke. A Kínában Douyin néven 2016 szeptemberében debütált alkalmazást egy évvel később vezették be a nemzetközi piacra (az ázsiai országban azóta is Douyin a neve), majd a cég 2017 novemberében megvette a hasonló tematikájú, szintén kínai tulajdonú Musical.lyt egymillió dollárért. Ezen az applikáción keresztül a felhasználók zenékre tátoghattak, táncolhattak, vagy reagálhattak egymás bejegyzéseire válaszvideóval. A ByteDance egyesítette a két alkalmazást a TikTokban, mely elődjeinél lényegesen többet tud. Az új applikáció 2018 októberében már 500 millió letöltéssel rendelkezett. Ez a szám ma már meghaladja az egymilliárdot, és a havi aktív felhasználók száma félmilliárd körül mozog. Jelenleg ez az egyik legnépszerűbb applikáció.

Kik használják a TikTokot?

A TikTok nagyon eltalálta, mire vágynak a fiatalok. A rövid, kreatív, mémelhető videóknak, a szépítő filtereknek és a számtalan beépített, interakciót segítő funkciónak köszönhetően a felhasználók világszerte rajonganak az applikációért. A GlobalWebIndex 2019-es adatai szerint a userek 41 százaléka 16 és 24 év közötti. A valamivel idősebb korosztály tagjai közül ugyanakkor sokan még csak nem is hallottak a videómegosztóról.

Ennek egyszerű oka van: az alkalmazásban mindent úgy terveztek meg, hogy az a tinédzserek, a fiatal felnőttek igényeit szolgálja. Már a kezdetekkor is a 18 év alatti korosztály volt a célcsoport, ezért az ő fogyasztási szokásaikra és esztétikai igényeikre van kiélezve az applikáció. Lényegében minden népszerű zene és friss vírustartalom elérhető a TikTok felületén keresztül. A tátogós, táncolós vagy vicces videók pedig rengeteg kreatív lehetőséget nyújtanak a tinédzsereknek az önkifejezésre.

Bár sok alkalmazás esetében nőuralom figyelhető meg, a TikTokon nagyjából egyenlő a nemek aránya. Sőt, az App Ape Lab 2018-as adatai alapján a felhasználók 56 százaléka férfi, és mindössze 44 százaléka nő, ami azért is érdekes, mert indulásakor az applikáció sokkal népszerűbb volt a fiatal lányok, mint a fiatal fiúk körében. A nemek megoszlása most már minden korcsoportot tekintve nagyjából hasonló, árnyalatnyit a férfiak irányába billen a mérleg.

A TikTok nemcsak azért rejt jó marketinglehetőségeket, mert általa meg lehet szólítani a 16–24 éves korosztályt, hanem azért is, mert a felhasználók viszonylag sok időt töltenek rajta, így jelentős mennyiségű tartalmat fogyasztanak. A Business of Apps 2019-es statisztikája szerint egy átlagos user naponta nagyjából 52 percet tiktokozik, ennek felét pedig a tartalmak böngészésére fordítja. Ezzel az alkalmazás versenyre kelhet az Instagrammal is, melyen átlagosan napi 53 percet töltenek a felhasználók. Ha hozzávesszük, hogy a videók nagyon rövidek, ez számos megtekintést jelent – egészen pontosan naponta több mint egymilliárd videót néznek meg a userek.

TikTok-marketing

Egyre több márka ismeri fel, milyen egyedi lehetőségek rejlenek a TikTok-videókban. A márkák háromféleképpen jelenhetnek meg a felületen: létrehozhatnak saját csatornát, és megoszthatnak videókat; együttműködhetnek népszerű TikTok-influencerekkel; vagy hirdethetnek is a felületen.

A TikTokon úgy lehet a legegyszerűbben felkelteni a közönség figyelmét, ha a márkák kihasználják a hashtagkihívásokban rejlő lehetőségeket. Ezek a kihívások megmozgatják az egész közösséget; világszerte ismert mémek indultak már innen. Márkák is indíthatnak ilyen hashtag challange-et, amire a felhasználók pár kattintással tölthetnek fel válaszvideót. Nem ritkák a több mint tízezer bejegyzést számláló kihívások sem, ezáltal könnyű egy-egy üzenetet vagy terméket eljuttatni a köztudatba.

A legnépszerűbb azonban még mindig az influencer marketing, hiszen egy ismert személyen keresztül könnyen vírustartalommá válhat egy videó, és így ki lehet használni a véleményvezér rajongóinak figyelmét. A nagyobb influencereknek nem ritkán milliós követőbázisa van, akik kifejezetten interaktívak, nemcsak fogyasztják, de megosztják és feldolgozzák a tartalmakat, így azok sokkal szélesebb közönséghez juthatnak el, mint adott esetben egy képes Instagram-bejegyzés, ahol a tartalom feldolgozására lényegesen kisebb a lehetőség. A TikTok nagy előnye, hogy a fogyasztók maguk is könnyen hirdetőkké válhatnak ezáltal, így egy jól sikerült kampánnyal viszonylag kis tőkebefektetéssel is nagy eredményeket lehet elérni.

A TikTokon a siker titka a márkák számára ugyanaz, mint a felhasználók számára: egy jó ötlet és kreatív megvalósítás.

Marketing

Kevesebbet költenek a cégek reklámra

Elértéktelenedett a magyarországi média reklámárazása, kevesebbet költenek a cégek reklámra a Mindshare, Magyarország egyik vezető médiatervező- és vásárló ügynökségének legfrissebb elemzése szerint, amely közel száz, a legnagyobb hirdető reklámköltési- és pénzügyi adatait vizsgálta, kiegészítve a Kantar Media Adex és a Nielsen közönségméréseinek adataival – közölte az ügynökség az MTI-vel.

Közzétéve:

Pixabay

A közlemény szerint az elemzés kiemeli, hogy

a legnagyobb vállalatok forgalmuk alig 0,5 százalékát költik médiavásárlásra a magyar reklámpiacon, sőt 2022-ben ez alig 0,4 százalék volt, miközben 2021-ben még 0,7 százalékot, 2006-ban 1,6 százalékot tett ki.

Az elmúlt másfél évtized alatt a magyarországi legnagyobb hirdetők az árbevételükhöz viszonyított médiavásárlási kiadásaikat harmadára csökkentették – tették hozzá.

Ezt a jelenséget a Mindshare elemzése részben azzal magyarázza, hogy csökkent az eredményesség: az adózás előtti árbevételarányos nyereség (EBIT) a 2006-os 10,2 százalékáról 2021-ben 8,9 százalékra, majd 2022-ben 7,3 százalékra esett vissza. Ugyanakkor azt is mutatja, hogy túl olcsó a magyar média, így az árbevétel egyre kisebb részét kell erre fordítaniuk a vállalatoknak.

Míg az elmúlt 16 évben a vizsgált cégek jelentősen, 2,2-szeresére növelték belföldi értékesítésből származó árbevételüket, illetve a szintén üzleti sikerességet jelző mutatójuk, az adózás előtti eredmény közel duplájára emelkedett (1,9-szeresére), addig a médiaköltésük mindössze 1,2-szeresére nőtt. Mindez rámutat arra, hogy

a hazai reklámszolgáltatások és a médiaköltések árazása jelentősen elmaradt más vállalati szolgáltatásokétól, és magasabb árak mellett is lenne kereslet a hirdetési szolgáltatásokra. Ezek alapján kijelenthető, hogy a médiaköltés az a terület, amin a nagyvállalatok az egyik legtöbbet takaríthatták meg az elmúlt másfél évtizedben

– írták.

A közleményben Somlói Zsolt, a Mindshare nemzetközi médiaügynökség magyarországi ügyvezetője kiemelte: “ezt a trendet régiónkban szinte egyedüliként tapasztalhatjuk”, Csehországban és Szlovéniában sem mutatkozik.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Marketing

Íme az idei Marketing Summit témái

Szakmai és üzleti témák széles tárháza és több ezer szakember várja az érdeklődőket szeptember 19-én a budapesti Művészetek Palotájában.

Közzétéve:

A márkamenedzsment, a marketingtaktika, a digitalizáció, valamint a mesterséges intelligencia alkalmazásának fő kérdései kerülnek napirendre az idei Marketing Summiton, amelyet szeptember 19-én tartanak meg Budapesten, a Művészetek Palotájában. A programot ezúttal nagyrészt az európai nemzeti marketingszövetségeket tömörítő European Marketing Confederation által összeállított European Marketing Agenda pilléreire építették fel – tájékoztatott az esemény szervezője, a Magyar Marketing Szövetség, hozzátéve, hogy az európai szintű felmérésen túl egy több mint harminc meghatározó hazai marketinges és kommunikációs szakemberből álló programalkotó grémium véleménye is hozzájárult ehhez.

A Marketing Summit idén összesen négy teremben dolgozza fel az aktuális szakmai, üzleti és technológiai kihívásokat és fogalmaz meg azokra válaszokat. 

  1. Marketing Agenda teremben a szakma trendszerű kihívásaival, a digitalizáció és az AI marketingre gyakorolt hatásaival, az adatok szakmánk mindennapjaiban betöltött szerepével, az üzlet fenntarthatósági kihívásokra adott érdemi válaszaival, a média új adottságaival és lehetőségeivel, valamint a marketing és a marketingesek jövőjével foglalkozunk. A színpad előadásainak és kerekasztal-beszélgetéseinek fókuszában a 2025-ös esztendő marketing, üzleti, illetve szakmai kihívásai állnak.  
  2. Az esemény külön termet szentel az üzlet és a fenntartható üzletfejlesztés legjobb gyakorlatainak is. A Business Agenda teremben a körforgásos gazdasággal és a kiberbiztonsággal mint új üzleti lehetőségekkel foglalkozunk, és terítékre kerülnek a marketing és kommunikáció üzlettámogató funkciói, sikeres hazai márkák, vállalkozások inspiráló üzletfejlesztési megközelítései, sőt az üzlet innovatív finanszírozási kérdései is.  
  3. Professional Agenda terem workshop-jellegű, gyakorlatias előadások segítségével a marketingtevékenység mindennapos támogatását szolgálja majd. E teremben szó lesz az agilis projektmenedzsmentről, az ügyfélút és ügyfélélmény tervezésének konkrét lépéseiről, terítékre kerül az integrált kampánytervezés és az abban használható digitális és AI megoldások, valamint foglalkozunk egyedi közterületi megjelenést biztosító kampánytervezéssel, és mesterséges intelligenciával támogatott tartalommarketing, illetve SEO megoldásokkal is. 
  4. A Summit negyedik termében, amely a Brands Agenda nevet viseli, ismert hazai márkákat képviselő brand-, trade-, és tartalommenedzserek gyakorlatfókuszú esettanulmányokat, sikeres márka-együttműködéseket, valamint hatékony promóciós és PR gyakorlatokat mutatnak be. 

Az idei Marketing Summiton számos külföldi előadó és több mint száz hazai szakember áll majd színpadra. A folyamatosan bővülő előadói lista a marketingsummit.hu oldalon kísérhető figyelemmel.

Régi és új elismerések

Ugyanakkor nem csak a szakmai programok, hanem az esemény estéje is különleges meglepetéseket tartogat majd. Immár hagyományosan a Summit Díjátadó Est keretében ismerik el és mutatják be a legsikeresebb marketingvezetőket, a legkiválóbb PR szakembereket, a legtehetségesebb brandmenedzsereket, a Tonk Emil életműdíjjal pedig egy kiteljesedett, eredményes szakmai életutat koronáznak meg a szervezők. Az MMSZ által idén megalapított Hungarian Marketer of the Year díj elismeréseit is a Díjátadó Est keretén belül adják majd át, azzal, hogy a díj első helyezettje lesz Magyarország jelöltje a következő évi European Marketer of the Year kiírásban, amelyet az EMC hirdet meg. 

A Marketing Summit Hungary főszervezője a Magyar Marketing Szövetség, társszervezői a Positive Adamsky reklámügynökségi csoport, valamint a Marketing & Media szaklap.

A Marketing Summit programjáról bővebben IDE KATTINTVA olvashat.

Tovább olvasom

Marketing

Újra magyar kézbe kerül a Boci

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől, amely a Szerencsi Édesipari Vállalattal együtt vette meg a márkákat a privatizáció során, 1991-ben.

Közzétéve:

A két vállalat keddi közleménye szerint az ellátás folytonosságának biztosítására egy átmeneti időszakban a Nestlé gyártja majd tovább a termékeket, ezzel is garantálva, hogy a fogyasztók folyamatosan megvásárolhassák a csokoládékat. A tranzakció 2024. május 22-én zárul.

Mészáros Tamás, a Cerbona vezérigazgatója jelezte:

a 100 százalékban magyar tulajdonú vállalat biztosítja a csaknem 100 éves múltra visszatekintő márkák további növekedését.

Noszek Péter, a Nestlé Hungária Kft. ügyvezetője kifejtette: a Boci értékesítése lehetővé teszi a Nestlé Hungária édesség üzletága számára, hogy olyan erősségeire összpontosítson, mint a KitKat és a Balaton.

A Nestlé több mint 30 éve van jelen Magyarországon, jelenleg a legnagyobb svájci befektető és munkáltató. Három gyárában, Szerencsen, Diósgyőrön és Bükön, illetve budapesti központjában több mint 2800 embert foglalkoztat. A cég a 2024. februárban bejelentett büki beruházásával együtt már 382 milliárd forintot meghaladó értékben fektetett be Magyarországon. A Nestlé Hungária beszállítóinak többsége magyar vállalkozás, amelyek évente összesen 54 milliárd forint értékben adnak el termékeket és szolgáltatásokat a Nestlé globális hálózatának.

A Cerbona több mint négy évtizedes tapasztalattal rendelkezik a magyar élelmiszeriparban. A kezdetben malomipari vállalat müzliszeletek és müzlik gyártására specializálódott, illetve egyéb gabona alapú élelmiszereket gyárt, gyárában több mint 150 munkavállaló dolgozik.

Tovább olvasom