Béres Máté 2018. május 08.

„Barátkozzunk meg az algoritmusok gondolatával”

Gulyás János a reklámpiacot érintő lehetőségekről és fenyegetésekről tartott előadást a MediaHungary konferencián.

„Az vonzott ebbe a szakmába, hogy egy jó ötlettem – és némi pénzzel – jelentős hatással lehetünk az emberekre. Nem volt kétséges, hogy klassz reklámok készítése volt a feladatunk. Ez most már nem elég, most már klassz dolgokat kell csinálni, melyek működnek reklámként” – szögezte le a Wavemaker ügyvezető igazgatója. Példaként a Coca-Cola Beach House-t hozta fel, amellyel elmondása szerint „megnyerték a kóla háborút a Pepsi ellen”.

Leszögezte, a világ megváltozott és egyre nehezebb az emberek figyelmét felkelteni és rábeszélni őket arra, hogy megvásároljanak valamit, ami nekik fontos: „Egy légitársaság sem engedheti meg magának, hogy úgy beszéljen a portékájáról, mintha az önmagában fontos lenne. Kevesen repülnek azért, mert szeretnek repülni, az utazás célja az élményszerzés. Egyébként meg tudjuk, hogyha a hírfolyamunk nem elég érdekes, nem kerül fel megfelelő mennyiségű kép az Instagramra, akkor még magunknak sem hisszük el, hogy ott jártunk”. Hozzátette, nem csoda, hogy a Delta Airlines most már nem csak tradicíónális szállodákkal és autóbérlőkkel, hanem az Airbnbvel és a Lyfttel is együttműködik.

Felhívta a figyelmet arra, hogy minden élménnyel „egy bökkenő van”, hiszen az összes foglalás a Gmail-fiókunkban landol, az összes belépőt az Apple telefonunkba mentjük el, később azokkal kommunikálunk. „Merül fel a kérdés, hogy az élményeket kinek tulajdonítjuk? A márkáknak, akik külön-külön nekünk odaadják vagy a nagy szolgáltatónak, aki ezt az egészet egyberendezni?”

Említést tett a négy nagy társaságról, a Google-ről, Apple-ről, Facebookról és Amazonról (röviden: GAFA), amelyekkel kapcsolatban az volt a meglátása, hogy nem csak azért a legértékesebb vállalkozások, mert kiváló ügyfélélményt biztosítanak, hanem mert elbitorolják a márkákét is. „A média világában ez egyértelműen látszik: ha elolvasunk a Facebookon keresztül egy oknyomozó cikket, akkor nem is tudjuk, hogy az kitől származik” – fűzte hozzá.

Előadásában kitért a hangalapú asszisztensekre (Google Home, Amazon Echo, Apple Homepod): „A szerkesztői hatalma ezeknek a platformoknak eddig is hatalmas volt. Ezen eszközök esetében pedig már teljesen olyan, mintha egy ismerőstől kérdeznél tanácsot, aki egy lehetőséget ajánl neked. Ő dönt arról, hogy melyik lesz az az egyetlen márka, melyet a fogyasztó közelébe enged”

Állítása szerint egyre gyakrabban nem az ügyfél fogja a vásárlási döntéseket meghozni: „Ha kifogy a sajtunk, akkor az okoshűtő leversenyezteti a boltokat, a sajtgyártókat, majd utána leadja a rendelést. A marketing munka nem az emberek meggyőzséről fog szólni, hanem arról, hogy algoritmusok írásával meggyőzzünk algoritmusokat".

A cikk szerzője Béres Máté

Nézze meg Béres Máté teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.


Kuvaszt népszerűsítő kiadvány jelent meg

2021. január 12.

Nemzeti kincsünk a kuvasz címmel jelent meg könyv a hungarikum bizottság támogatásával; ebből az alkalomból beszélt a magyar kutyafajták népszerűsítésének támogatásáról V. Németh Zsolt.