2019. február 27.

Bíznak a magyarok az Európai Parlamentben

Miközben javul az európai szövetség imázsa, a kedvező folyamatokra árnyékot vet, hogy magas és növekvő azok aránya, akik szerint az EU-ban a dolgok rossz irányba mennek.

A 2018 novemberében végzett Eurobarométer közvélemény-kutatás alapján az Európai Bizottság közzétette a Magyarországra vonatkozó nemzeti jelentést is. Az EU 28 tagállamában végzett felmérés magyarországi adatainak részletesebb elemzésén alapuló jelentés szerint a magyarországi válaszadók az átlagnál pozitívabban viszonyulnak az Unióhoz - írja az Index.

A felmérés szerint 2018 folyamán nőtt Magyarországon az uniós témák iránti érdeklődés és az azokról való tájékozottság: a magukat európai ügyekben tájékozottnak tartók aránya elérte az 58 százalékot. Ezzel a magyarok tájékozottsága felülmúlja az uniós átlagot (52%). Szintén többségben vannak Magyarországon azok, akik úgy érzik, hogy számít a szavuk az Unióban (igen: 50%; nem: 47%).

Ugyanakkor, és ez a közelgő európai parlamenti választási kampány miatt is érdekes lehet, az EU polgárai fő kihívásnak – minden más problémát fontosságban messze maga mögé utasítva – a bevándorlást tartják.