2019. szeptember 13.

Effekt 2030: shortlisten a P&G

A Procter&Gamble esélyessé vált az Effekt 2030 – A közösségi befektetések díjára

Az EffektTeam idén júniusban hirdette meg az Effekt 2030 – A közösségi befektetések díját, amely elismeri a vállalatok környezeti és társadalmi innovatív programjait. A Procter&Gamble GoGreen nevű programjával nyújtott be pályázatot, amely a vállalat belső munkatársi érzékenyítő programja a környezetvédelem iránt. A szakmai zsűri döntése alapján a cég pályázatával a shortlistesek közé került, a végső nyerteseket október 3-án hirdetik ki. Az ünnepélyes díjátadó az EffektTeam Közösség. Hatás. Jövő. című konferenciáján lesz.

Az EffektTeam 2006-ban Magyar Adományozói Fórum néven alapult, mely a vállalati felelősségvállalás iránt elkötelezett szakembereket hozza össze, célja, hogy a gazdasági szereplők társadalmi és környezeti hatást gyakorló kezdeményezéseken keresztül, fenntartható módon teremtsenek értéket a közösségek számára.

Az Effekt 2030 – A közösségi befektetések díja bemutatja és értékeli a vállalatok és innovatív kezdeményezéseik példaértékű, hatékony környezeti és társadalmi befektetési programjait, amelyek elismerésével és a lehető legszélesebb körű publikálásával hozzájárul az üzleti és startup szektor társadalmi szerepvállalásának, fenntarthatósági kezdeményezéseinek erősítéséhez, továbbá a vállalati döntéshozók ilyen irányú szakmai munkájának inspirálásához, személyes szerepvállalásuk növeléséhez.

A pályázatokat négy, az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljai (Sustainable Development Goals – SDG) alapján meghatározott kategóriákban díjazzák október elején: esélyteremtő üzlet, jövő gazdasága, zöld egyensúly és mindenki társadalma. A shortlistre került pályázatokra a Közönségdíj keretében a széles publikum is leadhatja szavazatát. Szavazni az alábbi linken lehet: https://effekteam.hu/effekt-2030-kozonsegszavazas/, ahol a szavazás alakulását is nyomon lehet követni.

A P&G GoGreen programjának legfőbb célja munkatársainak tájékoztatása, érzékenyítése a fenntartható fejlődés és a környezetvédelem iránt. Kezdeményezésük célja továbbá a teljes irodai környezet környezetbarátabbá tétele, az energia-, víz- és szemét csökkentése, illetve eloszlatni azt a tévhitet, hogy egy ember hozzájárulása kevés.

A kezdeményezés része a vállalat körkörös gazdaság megteremtésére tett célkitűzéseinek, ide tartozik az alapanyagbeszerzés, gyártás, termékek és azok felhasználása, valamint az ezen folyamatoktól távoli, irodákban dolgozó kollégák bevonása a környezeti erőforrások megóvásába, azaz irodai szinten is hozzáadni a cég fenntarthatóság terén tett erőfeszítéseihez. A program részletes ismeretbővítést nyújt a munkatársaknak a hulladék-, víz-, energia- és papírfelhasználás csökkentéséhez, irodai és otthoni környezetben alkalmazva, irodára és helyi igényekre szabható, változatos elemeket tartalmaz, továbbá igyekszik minden kollégát bevonni a saját érdeklődési köre alapján (pl. kerékpáros közlekedés és lift mellőzésének serkentése, használt farmerekből táskák készítése, energia-, és víztakarékossági megoldások bemutatása).

A program eredményeképpen 50%-kal több szelektíven gyűjtött, azaz újrafelhasználható hulladék, egyben jelentősen kevesebb általános hulladék gyűlt össze az elviteles italok és ételek kiváltására vásárolt újrafelhasználható ételhordóknak köszönhetően. A cég irodáiban 100%-ban száműzte a műanyag poharak, PET palackok és szívószálak használatát, elviteles ételdobozokat és termoszokat is rendelkezésre bocsát a dolgozók számára, valamint 25%-kal csökkentette áramfelhasználását a mozgásérzékelős és fénymérős irodai lámpákkal.

A P&G célja, hogy a kollégák 100%-a részt vegyen a kezdeményezésben, illetve, hogy a gyári irodáiba is mielőbb bevezessék a GoGreent.

„Vállalatunk a körkörös gazdaság modellje szerint működik, így minden egyes működési folyamat elindulásánál nagyon jelentős tényező a fenntarthatóság. Munkatársaink a digitalizáció mellett is legértékesebb erőforrásaink, így fontos számunkra, hogy minél többet megtudjanak azokról a lehetőségekről, melyek a környezet megóvását segítik” – mondta Krubl Yvette, a P&G közép-európai régiójának kommunikációs vezetője. – Hosszabb távú terveink kiterjednek az irodai világítás korszerűsítésére, a vizes helységek még víztakarékosabbá tételére, a hulladékok további csökkentésére, illetve infrastrukturális változtatásokra. Online ötletgyűjtő oldalunk van, illetve az események kapcsán is gyűjtünk ötleteket és vizsgáljuk azok megvalósítását.”