2019. június 11.

Európa TOP 5 zöld autójából négy Toyota

A mértékadó JATO közzétette az áprilisi európai új autópiacra vonatkozó elemzését.

Miközben az év első négy hónapjában folytatódott a dízel eladások európai mélyrepülése, a részben vagy teljesen elektromos meghajtású autók értékesítései sosem látott magasságokba szöktek. Január és április között 5,47 millió új autó talált gazdára Európában, ami 2,5%-os csökkenést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. Ugyanezen időszakban a dízel értékesítések újabb 15%-al csökkentek, így már csupán az európai újautó értékesítések 32,5%-át tették ki, ezzel párhuzamosan ugyanakkor komoly növekedést könyvelhettek el zöld meghajtások és a benzines hajtás.

Április hónapban az újautó értékesítések 59%-át jelentették a benzines, 32%-át a dízel és 6,9%-át a részben vagy teljesen elektromos hajtások, szemben az egy évvel ezelőtti 56%-al, 36%-al és 5,5%-al. Arányaiban tehát a legnagyobb, 25,4%-os bővülést a részben vagy teljesen elektromos hajtások értékesítései könyvelhették el. E tekintetben nem volt egységes a kép: míg az öntöltő hibrid elektromos autók (HEV) eladásai 22%-al nőttek, addig a plug-in hibrid (PHEV) értékesítések 8%-al csökkentek, az akkumulátoros elektromos eladások pedig 71%-al bővültek.

Mindennek eredményeképp a TOP5 európai zöld autó között négy öntöltő hibrid elektromos autó (HEV) és egy akkumulátoros elektromos autó (BEV) kapott helyet. Az első helyen a vadonatúj Toyota Corolla hibrid változata végzett 8.520 darabbal, ezt a Toyota C-HR követte 8.485 darabbal, a harmadik helyen a Yaris hibrid zárt 7.956 darabbal, a negyedik helyen a Toyota RAV4 hibrid végzett 5.481 darabbal, végül pedig a TOP5-be az ötödik helyen egyedüli nem Toyotaként beférő Renault Zoe zárta a sort.

A Toyota és a Lexus egyébiránt a magyarországi újautópiac zöldülésének motorját is jelenti: a két márka együtt a hazai hibrid elektromos eladások 80%-át, és a magyarországi részben vagy tejesen elektromos eladások 70%-át jegyzi. Miközben mára a Magyarországon gazdára találó Toyoták több, mint 40%-a környezetbarát hibrid, addig a Lexus esetébe gyakorlatilag 100% ez az arány - írják.

Címkék: gazdaság autó toyota