2013. november 13.

Ezt gondolják a médiaügynökségek a TV2 célcsoport-bővítéséről

Aki akart, eddig is gondolkodhatott szélesebb célcsoportban, így kereskedelmileg nem hoz jelentős változást a lépés. Felmerültek viszont más kérdések.

Aki akart, eddig is gondolkodhatott szélesebb célcsoportban, így kereskedelmi vonalon nem hoz jelentős változást a lépés. Felmerültek viszont egyéb kérdések – derül ki az ügynökségi szakemberek válaszaiból.

„Az, hogy egy hirdetőnek mely célcsoport vagy épp korosztály fontos azt mindig a célok, a termék és fogyasztás határozza meg. Azt, hogy ezt a célcsoportot ki hogyan éri el, milyen csatornákat használ hozzá az már egy stratégiai döntés kérdése, mely igen soktényezős. A televíziók esetén az, hogy ki mit tekint alapértelmezett célcsoportnak csak annyit jelent, hogy az adott csatorna abban a célközönségben érzi erősnek, stabilnak magát. Az persze már más kérdés, hogy a csatorna célközönsége mennyiben egyezik, vagy épp közelít a hirdetők többsége számára fontos kereskedelmi célcsoportokhoz. Az biztos, hogy jövedelmi státusz vagy vásárló erő alapján értékes célcsoportok, demográfiai tekintetében leginkább a 25-59 éves korosztályba esnek. Mivel a tervezés folyamatában az ügynökségek eltérő alapértelmezett célcsoporttal dolgozó csatornákat használnak egy mixben, a TV2 célcsoport változása valójában sokkal inkább technikai jellegű, mint lényegi” – mondta a Médiapiacnak Nagy Marcell, a Maxus ügyvezető igazgatója.

Hasonló módon inkább PR és marketing célú váltásnak látja a célcsoport-bővítést Szabó Edina, az OMG kereskedelmi igazgatója. „Ami a dolog médiaügynökségi vetületét illeti, az ügyfeleink üzleti céljainak legjobban megfelelő célcsoportokra terveztük és vásároltuk eddig is a kampányokat, ez ezután sem lesz máshogy. Kereskedelmi szempontból sem jelent ez változást, mert eddig és ez után is lehet vásárolni 18-49-es és 18-59-es célcsoportra is.” Szabó Edina hozzátette: azt sokkal inkább problémásnak látják, hogy szűkült a vásárlási célcsoportok köre, „mivel kiestek az FMCG ügyfeleknek fontos 18-49 éves női és főbevásárlói célcsoportok, amit a TV2 érdemben nem indokolt meg ez idáig.”

Schiffer Ferenc, az Aegis Media kereskedelmi igazgatója sem gondolja úgy, hogy kereskedelmi szempontból döntő változást hoz a TV2 lépése. „Ez a célcsoport már régóta elérhető volt, számos ügyfelünk számára vásároltunk rajta. Az idei évben kampányaink több mint 10 százaléka esetében volt 18-59 a vásárlási célcsoport. Ez a lépés tehát nem jelent számunkra sem többletmunkát, sem extrát” – mondta a Médiapiacnak. A szakember szerint inkább gondot jelent, hogy a TV2 közönségaránya folyamatosan csökken nyár óta. Szintén a programingot érinti az a felvetése, hogy ha egy csatorna elsősorban 18-59 évesekben gondolkodik, akkor a műsorait főképp a 40 év felettiek körében kell megerősítenie. „Kérdés, hogy ez nem idegeníti-e el a fiatal, illetve a gyerekkel rendelkező célcsoportokat, amelyek a hirdetőink számára egyaránt fontosak”.

Kereskedelmi oldalról a „valutát” a nézettségi adatok jelenti, így Vörös Csillát, a Nielsen Közönségmérés ügyvezető igazgatóját is megkérdeztük, hogy mit jelent számunkra a TV2 bejelentése. Mint elmondta: „Számunkra ez nem jelent változást, hiszen férfi és női tízévenkénti korcsoportos bontás ma is része a súlyozási rendszerünknek. Így a naponta előállíthatók mind a 18-49 mind a 18-59-re vonatkozó nézettségi adatok. Az, hogy mely célcsoportokra kereskednek, az a televízió társaságok, a hirdetők és a médiaügynökségek megegyezésén múlik.”

Az, hogy ez a megegyezés hogyan alakul, még kérdéses. A TV2 hétfői bejelentését követően az RTL rögtön közölte, ők maradnak a 18-49-nél, és nem kívánják a vásárlási célcsoportok körét sem szűkíteni. Kereskedelmi értelemben tehát még harcos időszak várható. Az ugyanakkor a hétfői TV2-bejelentés kutatói prezentációiból – és számos korábbi adatból is – tudható, hogy nem indokolt az 50 év feletti fogyasztók „lesajnálása”. Például az 50-59 évesek rendelkeznek a legaktívabb banki kapcsolatokkal, ők a legkevésbé eladósodottak, átlagosan kisebb kosárértékben, de jóval gyakrabban vásárolnak FMCG-termékeket, sőt, a mobilozásra havonta 5000 forint felett költők is szép számban megtalálhatóak közöttük. Az tehát, hogy az „idősebbek” is értékes fogyasztók, lényeges és nehezen vitatható állítás. Más kérdés, hogy a válaszok alapján a tévés reklámpiacot kereskedelmi oldalról egyelőre nem érinti döntően a bejelentés.

 

Amennyiben körkérdésünkre további válaszok is befutnak, bővítjük cikkünket.

Kuvaszt népszerűsítő kiadvány jelent meg

2021. január 12.

Nemzeti kincsünk a kuvasz címmel jelent meg könyv a hungarikum bizottság támogatásával; ebből az alkalomból beszélt a magyar kutyafajták népszerűsítésének támogatásáról V. Németh Zsolt.