2017. november 14.

Indul a HAMM a magyar menzákon

A piac három meghatározó szereplőjének összefogásával útjára indult a HAMM, a Hazai Alapanyagok a Magyar Menzán Program.

Új programot indított a közétkeztetési piac egyik legnagyobb szereplője annak érdekében, hogy minél gyakrabban kerüljenek magyar alapanyagokból készült fogások a fogyasztók tányérjára. A Hazai Alapanyagok a Magyar Menzán Program (HAMM) nyitányaként két olyan ismert gyártóval kötött stratégiai megállapodást, amelyek egyaránt a Magyar Termék tanúsító védjegy használói.

Páger Zsolt, a Hungast Csoport üzletfejlesztési igazgatója szerint a naponta 11 megyében, mintegy 700 tálalási helyen 180 ezer fogyasztót ellátó közétkeztető cégcsoportjuknak alapvető fontosságú, hogy a magyar beszállítókat, termékeiket és alapanyagaikat receptúráiban felhasználja és népszerűsítse fogyasztói, intézményi partnerei körében. Fontosnak tartják, hogy fogyasztóik (kiemelten a gyermekek) megismerjék a magyar alapanyagok választékát, és tudatában legyenek az egészséges élelmiszerek egészséges életmódot támogató összetevőinek.

"A közétkeztetés hozzájárulhat a fogyasztók egészséges táplálkozásához, ezt biztosítja az egyenletes, megbízható minőségű alapanyagot és élelmiszereket előállító hazai gyártókkal való szorosabb együttműködés, amellyel az egész iparágnak példát tudunk mutatni" – állítja Páger Zsolt.

Katona Péter, az Univer értékesítési igazgatója elmondta, hogy az Univer számára a kereskedelmi vendéglátás és a közétkeztetés kiemelten fontos, hiszen forgalmának 20 százalékát adja a gasztroszektor. A Hungast kezdeményezése egybeesik a magyar alapanyagokat felhasználó Univer terveivel, és az együttműködés már el is indult. A két cég szakemberei közös termékfejlesztésének eredményeként az Univer megkezdte a kifejezetten a Hungast igényeire szabott mustár, ketchup és majonéz és sűrített paradicsom termékek gyártását. Már dolgoznak a speciális paprika- és zöldségkrém termékeken. Katona Péter szerint ez is azt mutatja, hogy mindkét fél hosszú távú együttműködésre készül, amelynek eredményeként növekedhet az egészségesebb, megbízható magyar alapanyagok aránya a hazai közétkeztetésben.

Bokros Gábor, a Gyermelyi Zrt. marketing igazgatóhelyettese elmondta, hogy azért is fontos nekik ez a megállapodás, mert a tésztaforgalmuk 30 százalékát a közétkeztető és vendéglátó cégeknek szánt termékek teszik ki. Ha pedig ennek a szektor egy meghatározó társasága olyan programot indít, amiben minél több hazai alapanyagok felhasználását tűzi ki célul, akkor az példát mutathat másoknak is, így a Gyermelyi mindent megtesz annak érdekében, hogy a Hungasttal közös munka eredményeként minél több magyar terméket használjanak fel a közétkeztetésben.

Benedek Eszter, a Magyar Termék Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint számukra is fontos, hogy a HAMM programot a Hungast két Magyar Termék védjegyhasználó céggel indította el. Ez is bizonyítja, hogy a hazai eredetet és megbízhatóságot tanúsító védjegyüket elismeri a piac. Reméli, hogy a HAMM-hoz minél több védjegyhasználónak sikerül csatlakoznia.

Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.