2016. március 04.

Itthon is jelen van az online hirdetési csalás

Az Enbrite.ly első workshopja számos érdeklődőt vonzott a hazai szakma minden szegmenséből.

Egyre többet hallani számítógépes programok által generált kattintásokról, nem látható hirdetésekről. A legutóbbi tanulmányok világviszonylatban idén 7,2 milliárd dollárra becsülik azt az összeget, amit csalárd tevékenységgel vesznek ki a hirdetők és közvetítők zsebéből. Ez az összeg tavaly még „csak” 6 milliárd volt.

„A magyar mérési eredményeink a kisebb piaci kitettség ellenére összhangban vannak az Európa más országaiban szerzett tapasztalatainkkal” - jellemzi a hazai piaci helyzetet Vértes Balázs, az Enbrite.ly üzletfejlesztési vezetője. Jelentős minőségi különbségeket tapasztalunk az egyes források, hirdetési csatornák tekintetében. Leginkább a forgalmuk nagy részét közösségi platformokról és híraggregátoroktól szerző kiadványok érintettek, és főleg a külföldről érkező forgalomhoz kapcsolódóan találunk rendszeresen nagyobb mennyiségű értéktelen megjelenést vagy kattintást.”

Az Enbrite.ly-nál egyelőre a programozott vásárlás terjedését is fenntartásokkal kezelik, mert – a prémium piactereket leszámítva – az átlagosnál több problémás esettel találkoznak a programmatic megoldások kapcsán.”

Régebben az online reklámpiac a transzparencia ígéretét hozta. Azt gondoltuk, hogy tudni fogjuk, hogy kik, hányan, mikor és hol nézték a hirdetéseinket. Azonban a szereplők sokasodásával a helyzet bonyolódott, és egy fekete dobozra kezdett hasonlítani. Mi az Enbrite.ly-nál azon dolgozunk, hogy megteremtsük ezt a minden tisztességes szereplő által vágyott transzparenciát, és olyan eszközöket biztosítsunk, melyek segítségével az online média minőség mindenki számára könnyen érthetővé és egyszerűen mérhetővé válik” – mondja Vértes Balázs.

A könnyű érthetőséget és a piac edukálását célozták meg a héten megrendezett első hazai workshopukkal is. A rendezvényen a szakma számos szereplője - Vodafone, Telekom, Central Media, Cadreon, MEC Global, HVG, Adaptive Media, CEMP, Mediacom, Adverticum, IAB, Mediabrands stb. – képviseltette magát, jelezve, hogy a hazai szakma is tudatában van, és keresi a megoldást a fenti problémára.

„A kedvező fogadtatás és pozitív visszajelzések megerősítettek minket abban, hogy van igény további hasonló rendezvényekre. Külön öröm, hogy mind a keresleti, mind a kínálati oldal képviseltette magát. Bízunk benne, hogy a felelősség másik félre hárítása helyett elindul egyfajta közös gondolkodás, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy megtisztítsuk az online hirdetési piacot a visszaélésektől, és minden esetben valódi értéket teremtsünk” - értékelt Vértes Balázs.