2019. október 15.

Jelen és jövő kihívásai az önszabályozásban

Az európai önszabályozó szervezetek 25 országának képviselője tanácskozott három napig Stockholmban.

A 2018-as év össz-európai statisztikája szerint Európában a fogyasztói panaszok száma stagnál. Ezek 59%-a angol, 21%-a német, a maradék 20%-on osztozik a többi 25 ország.

Az előzetes véleménykérések száma 8%-kal, dinamikusan nő. A közel százezres számban nincs benne a néhány országban bizonyos területeken kötelező előzetes szűrés, amely szintén magas számot mutat (85 ezer). Fontos adat, hogy a panaszok összesen 28%-át találták megalapozottnak.

"Az önszabályozó szervezetek számára az együttműködés, az információ megosztásának gyakorlata és az európai szövetség (EASA) BPR - „Best Practice Recommendation” - ajánlásai nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy a nemzeti sajátosságok figyelembevételével, de alapelveinkben és tevékenységünkben hasonló módon, komplex rendszerként működjünk. Míg a kezdeti időkben a panaszok kezelése volt az elsődleges feladat, mára a megelőzés érdekében az előzetes véleménykérés és az edukáció (tréningek, ajánlások) jelentik Európa-szerte a tevékenységünk fő területét" – fogalmaz Fazekas Ildikó az ÖRT igazgatója.

Érdekes volt a vendéglátó svéd önszabályozó szervezet, az RO képviselője, Elisabeth Tortzig előadása. Svédországban elsősorban a női ábrázolás és a „greenwashing” területek vannak a fókuszban.

Guy Parker (ASA) a digitális média, ezen belül is az influencer marketing reklám önszabályozásának lehetőségéről beszélt. 2018-ban a fogyasztói panaszok 43%-a a digitális médiához, ezen belül 74% influencerek aktivitásához volt köthető.

Tiny Giant ügynökség alapítójának előadása a hangvezérelt asszisztensek márkakommunikációban való felhasználásának példáit ismertette, és izgalmas volt a virtuális influencerekről szóló fantasztikus előadás is. A jövő az önszabályozás új területeit nyitja meg.

“Rendkívül hasznos és inspiráló volt a rendezvény. Törekedni fogunk arra, hogy a hazai piacon, helyi szereplők bevonásával minél több programot valósítsunk majd meg" - nyilatkozta Gerendi Zsolt az ÖRT főtitkára.

Címkék: gazdaság marketing