2017. november 27.

Környezetvédelmi jelentést tett közzé az Emirates

A PwC által hitelesített jelentés az Emirates Csoport különböző működési területeinek fenntarthatósági kezdeményezéseit és teljesítményét mutatja be.

A 2017-es évet az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) a Fenntartható Turizmus évének nyilvánította, ezért az Emirates Csoport is a szervezet által kidolgozott Fenntartható Fejlődési Célok szerint határozta meg a környezetvédelmi törekvéseit, így segítve, hogy azokra a területekre fókuszáljon, ahol a legnagyobb hatást érheti el.

„A 2016-2017-es év tulajdonképpen egy tesztidőszak volt, hiszen számos szociális, gazdasági és politikai nehézséggel néztünk szembe a piacainkon világszerte. A fogyasztói bizalmat és az utazási hajlandóságot sorozatosan negatív események rendítették meg. Ennek ellenére a sikeres üzleti múltunk, a vállalatunk szilárd alapja és a márka jó hírneve kedvező helyzetbe hozott minket, és lehetővé tette számunkra, hogy átvészeljük ezeket a viharos időket” – fejtette ki Őfelsége, Ahmed bin Saeed Al-Maktoum sejk, az Emirates és az Emirates Csoport elnök-vezérigazgatója. „Folyamatosan befektetünk az embereinkbe, valamint az új rendszerek, technológiák, és az infrastruktúra fejlesztésébe, amely lehetővé teszi, hogy nyereségesen és fenntarthatóan fejlesszük az üzletünket. A átalakítás folyamata új lehetőségeket biztosít számunkra, hogy javítsuk az erőforrásaink hatékony felhasználását, és rugalmasabbá tegyük az üzletünket, amely nemcsak az elkövetkező évben, de hosszú távon is meghatározza a jövőnket” – tette hozzá.

Az Emirates az utolsó A340-es és A330-as repülőgépeit is kivonja a forgalomból. Így a légitársaság utasszállító flottája kizárólag A380-as és Boeing 777-es repülőgépekből áll majd, és a Boeing 777 teherszállító gépeket is beleértve a géppark átlagéletkora 5,3 év lesz, amely jóval az iparági átlag alatt van. A modern szélestörzsű flottának köszönhetően jelentősen csökken a hajtóművekből származó zajkibocsátás, miközben jóval magasabb szintű kényelmet biztosítanak az utasok számára.

Emirates A380 flotta

Az Emirates Csoport ebben az évben arra törekedett, hogy vállalati szinten növelje a működési hatékonyságát, amely szintén hozzájárult ahhoz, hogy csökkenjenek a kiadások és a környezeti terhelés. Az Emirates Engineering által kifejlesztett víztakarékos repülőgép mosási eljárással például 11 millió liter vizet tudnak megspórolni évente, míg az olyan energiahatékonysági projektekkel, mint a hangárokban felszerelt fénykibocsátó diódák használata, 237 MWh elektromos áramot spórolnak minden hónapban.

A fedélzeten is ügyelnek a környezettudatosságra: a hosszú repülőutak során például az Economy osztály utasai számára fenntartható módon készített takarókat biztosítanak. Mindegyik meleg gyapjútakaró 28 db műanyag palackból készül, melyek más esetben a szeméttelepre kerültek volna.

A dnata 58 éves történetének legsikeresebb és legnyereségesebb működési évét zárta. A cég négy üzleti divíziója, az Egyesült Arab Emírségek reptéri feladatainak ellátása, a nemzetközi repterek működési feladatainak ellátása, a különböző utazási szolgáltatások biztosítása, valamint a catering szolgáltatás számos új szerződést nyert, kibővítve a már meglévő együttműködések körét, minőségi szolgáltatásaikat pedig továbbra is újabb és újabb elismerésekkel díjazzák - olvasható a közleményben.

A dnata szárazföldi kiszolgáló részlege Dubajban és az egész világon fokozatosan lecserélte a járműveit és egyéb földi eszközeit elektromos/hibrid változatokra, ezzel is csökkentve a szén-dioxid és egyéb szennyezőanyagok kibocsátását. Az elektromos földi berendezéseket és eszközöket Angliában, az Amerikai Egyesült Államokban, Hollandiában, Svájcban és Szingapúrban is használják, a tervek szerint pedig a jövőben tovább bővül a járműflotta és a helyszínek listája.

Ahhoz, hogy hosszú távon is kiváló eredményeket érjenek el az egészség, a biztonság és a környezetvédelem területén, a dnata az elmúlt évben bevezetett egy új irányítási rendszert (Integrated Management System). A rendszer a „One dnata” stratégia egyik sarokköve, amely összefogja a dnata sokrétű üzleti tevékenységét, továbbá segít megteremteni egy olyan tanulási kultúrát, amely állandó fejlődést hoz az összes működési területen.

Az Emirates Csoport továbbra is határozottan kiáll az illegális állatkereskedelem elleni harc mellett, melyet „A Greener Tomorrow” elnevezésű kezdeményezésén keresztül is támogat. A kezdeményezés három, a vadvilág védelmében élen járó afrikai szervezettel áll kapcsolatban, név szerint a Southern African Wildlife College Trust, a Southern African Foundation for the Conservation of Coastal Birds és az African Parks szervezetekkel. A dnata munkavállalói által szervezett jótékonysági program, a dnata4good kitartóan támogatja a vadvilág megőrzését Dél-Afrikában, valamint a program keretében egy iskolaépületet is felépítettek Nepálban.