Kövess minket!

Marketing

Kósa Erika: „Nem hiszek a középszerűségben”

Az üzleti életben kétféle ember létezik: akit a pénz csinál, és aki a pénzt csinálja – állítja a leggazdagabb magyar nők elit klubjának tagja, Kósa Erika, aki határozott véleményt formál a személyes márkaépítéséről, beszélni azonban maga helyett leginkább a szenvedélyéről, magáról az emberről szeret.

Nőként bizonyára hallgat a megérzéseire, üzletemberként viszont az életét meghatározták az átgondolt üzleti tervek, a jól tervezett stratégia.

Az ösztönösségnek és a tudatosságnak harmóniában kell lennie. Nőként talán kicsit emocionálisabb vagyok, de az üzleti világ racionalitása nem engedte meg, hogy érzelmi alapon döntsek például egy szerződéses partneri jogviszony kapcsán. Mégis gyakran hoztam olyan döntést, amelyet egy megérzés előzött meg. Volt, amikor nem tudtam igazán észszerű magyarázatot találni egy választásomra, utólag azonban beigazolódott a helyessége. Az érzelmekre, az ösztönökre érdemes figyelni.

Mikor kezdte el foglalkoztatni a gondolat, hogy a terméke helyett a saját márkájára helyezi a hangsúlyt?

A márkaépítés alapeleme, hogy az ember saját magát mint embert tudja fejleszteni, mert az kisugárzik. Már kislány koromban fontos volt, ki vagyok én, mit gondolnak rólam az emberek. Nem hiszek a szerencsében, mégis szerencsésnek tartom magam, amiért az üzlettársaimmal közös korábbi cégeink sikere, nagyságrendje okán a környezet – beleértve a médiát, a szaklapokat is – elkezdett foglalkozni velünk. A személyes márkámat az építette fel, amit együttesen letettünk az asztalra. Az pedig, hogy egy teljesen reális kép alakult ki rólunk, annak köszönhető, hogy az, amit üzentünk, és az, ahogyan éltünk, harmóniában volt.

Milyen jelzőkkel írná le a karakterét?

Az üzleti életben fontos tulajdonság, hogy az ember képes legyen erőt és biztonságot sugározni, főleg nőként, mivel a nőket rendszerint gyengébbnek jellemzik, mint férfi társainkat. Igen nagy hendikeppel indultak útjukra a 21. század női karrieristái. Gondoljunk csak bele, száz éve még nem tanulhattunk egyetemen!

Magánemberként abszolút a szenvedélyesség jellemző rám, nem hiszek a középszerűségben. Mindent csak úgy érdemes csinálni, hogy abból az ember ki tudjon emelkedni.

A karakteremből adódóan domináns vagyok, önmagammal szemben is magasak az elvárásaim. A versenyszellem is erősen jellemző rám. Nőként konzervatív értékeket vallok, bár van bennem némi vagányság, például vadvízi eveztem már, sőt, még dobolni is tanulok. Bizony, a rockzene rám is hatással van! (Mosolyog.)

Kósa Erika (Fotó: Körtvélyesi Dominika)
Kósa Erika (Fotó: Körtvélyesi Dominika)

Csokonyavisontáról származik. Mit adnak hozzá a személyiségéhez a családi gyökerek?

A legkisebb szociális közösség, a család és a környezetem nagyban befolyásolta a személyiségem, azt, hogy milyen nevelést kaptam. Édesanyám főkönyvelő volt, édesapám mezőgazdasági gépszerelő, akiknek a törekvés a legmarkánsabb jellemvonásaik közé tartozott. Noha egy kétezer fős faluban éltem, a szüleim a lehetőségeikhez mérten minden támogatást megadtak, hogy fejlődhessek. Hárman voltunk testvérek, sajnos mára ketten maradtunk a nővéremmel, a szüleink mindig példaképül szolgáltak számunkra. De a tanáraim is kihozták belőlem azt, amit ki lehetett.

Elméletem szerint azt az embert könnyű támogatni, aki tudja, mit akar. A legtöbb ember valakivé akar válni, de nem tudja, pontosan hogyan. Én céltudatos voltam, hamar utat törtem magamnak, hogy valóra váltsam a vágyaim.

Viszonylag fiatalon, tizenkét éves koromban kerültem fel nagyvárosba, nem ültem otthon a mama szoknyája mellett. Kollégista lettem, ahol alkalmazkodnom kellett, és amely tapasztalat sokat adott az érvényesülésemhez.

A biztosítási, a pénzügyi szektor sokak számára olyan terület, amely az álságosságra, az emberek kizsákmányolására és a külsőségekre összpontosít, hogy a nyereségét maximalizálja. A Brokernetet, ahol több mint húsz évig dolgozott, is érte az a vád, hogy irreális hozamokkal csábította az ügyfeleket. Mit gondol, ezen a képen hogyan lehet javítani a személyes példáján keresztül?

Mindenkinek szíve joga, hogy negatív véleményt alkosson. A biztosítás intézménye évszázadok óta létezik, az embernek mindig hasznos volt önmagát vagy a portékáját bebiztosítani. Ha valaki szerződést ír alá, azt az elejétől a végéig elolvassa, tudnia kell, mit vállal. Nem feltétlenül a biztosító hibája, ha valaki nem így jár el. A pénzügyi szakma szép, de nehéz hivatás. Szép utat tettünk meg, rengeteg munkahelyet teremtettünk, pénzügyi kultúrát vezettünk be, a bevételünk egy részét pedig CSR-programokra fordítottuk. Európa legdinamikusabban fejlődő brókercégét hoztuk létre, ha valami ennyire prosperáló, biztosak lehetünk benne, hogy akad majd, akinek savanyú a szőlő. Tessék utánunk csinálni!

A márkaépítés fontos dolog, de még fontosabb, hogy az ember helyett az eredményei beszéljenek. Az üzleti életben kétféle ember létezik: akit a pénz csinál, és aki a pénzt csinálja. Úgy is fel lehet építeni valakit, hogy nincs mögötte szubsztancia. Számomra az a hiteles, aki képes megcsinálni azt, amiről beszél, nem az, aki százmilliós vagyon megszerzéséről beszél, de még nem tudott felmutatni hasonlót sem.

A jelenleg megfogalmazott énmárka-koncepciójában van olyan elem, amellyel régen rendelkezett, de ma már nem szeretné, ha azzal azonosítanák?

Magánemberként azt tartom helyesnek, ha a személyiségjegyeim állandó elemekből épülnek fel. Az eddigi tapasztalataim, az emberekkel való kapcsolatom szeretném hangsúlyozni, hisz szinte minden ezeken a kapcsolatokon múlik a szülő-gyermek viszonytól a tankoláson át a szerződéskötésig.

Kósa Erika (Fotó: Körtvélyesi Dominika)
Kósa Erika (Fotó: Körtvélyesi Dominika)

Véleményem szerint a 21. század legtöbb problémáját az emberi kapcsolatok mellőzése okozza, ezért is tartom korunk legfontosabb képességének az érzelmi intelligenciát, többek között ez hívta életre a Kósa Erika Akadémiát is.

Mikor tudatosult önben először, hogy az érzelmi intelligencia ennyire fontos akár az üzleti életben is?

Az érzelmi intelligencia kutatása viszonylag új terület, a 1990-es évek vége óta létezik. Nagyon érdekes volt szembesülni azzal, hogy amit addig ösztönösen csináltam, vélhetően velem született képességek által, az egy tudomány. Mindig emberekkel foglalkoztam, sokáig azt hittem, egy természetes folyamat része, ahogy hozzájuk viszonyulok, aztán amikor itthon is megjelentek az első szakkönyvek, köztük Daniel Goleman (amerikai pszichológus, újságíró, kutató – a szerk.) írásai, rájöttem, legalább tizenöt éve ezzel foglalkozom. Sokan azt gondolják, az érzelmi intelligencia a nőknek egy nünükéje. Volt, aki megkérdezte tőlem, hogy mit csinálok, intelligensen sírok? Legyen szó akár családról, akár üzletről, az érzelmeink az összes cselekedetünket befolyásolják. Gondoljon bele, csak magyarul 180 érzelmet tudunk felsorolni, és mind valamilyen cselekedetet vált ki!

Az érzelmeinkben energia van, de nem mindegy, mire használjuk. Ahelyett, hogy a cégvezetők nagyvállalati szinten a belső konfliktusok rendezéséhez is külső coachok segítségét kérnék, jobb lenne, ha több időt fordítanának arra, milyen az intra- és az interperszonális kapcsolatuk.

Abban hiszek, hogy önmagunkhoz mérten vagyunk képesek fejlődni, hogy igenis ki kell állnunk magunkért, ha szükséges, be kell tudnunk szállni egy vitába, amelynek ma szinte már kultúrája sincs, helyette elbeszélünk egymás mellett, belevágunk egymás szavába, ráírunk egymásra valamelyik közösségi oldalon. A globalizáció sok értéket hozott az életünkbe, de bizonyos értelemben be is szűkített.

Egy énmárka kialakítása lehet egyfajta menedék, álarc is a külvilág felé, amely megvédi a tulajdonosát.

Nem szeretnék kifelé mást mutatni, mint amit magamban érzek, sőt, meg kívánom erősíteni a külvilág felé azt, amit belül érzek.

Ön színésznőnek készült.

Tizennyolc évesen felvételiztem a főiskolára, a harmadik rostáig jutottam, többször meg sem próbáltam annak ellenére, hogy kitartó vagyok, és minden ambícióm megvolt hozzá. (Nevet.) Soha nem felejtem el, akkor jártam életemben először Budapesten. Képzelje el azt az utat, amelyre az édesanyám hűtőtáskába csomagolta a rántott csirkét, mert legalább háromszor megálltunk, mire felértünk. Minden szempontból nagy út volt számomra. Emlékszem egy másik esetre is: Szabó Gyula színművész Nagyatádon vendégszerepelt. Összeszedtem minden bátorságom, odaléptem hozzá, hogy elmondjam neki, színésznő szeretnék lenni. Rám nézett, és azt mondta: „Angyalom, akkor kösse fel hónaljig a bugyogóját!” (Nevet.) Akkora motivációt jelentett még ez az egy mondata is. Amikor kiderült, hogy nem vettek fel, anyukám egyik szeme sírt, a másik nevetett, mert az ő elképzelései szerint polgáribb hivatást szánt nekem, így lettem óvónő. Az élet furcsasága, hogy a későbbi munkámból adódóan sokat tartottam előadásokat, tréningeket, álltam tehát a világot jelentő deszkákon.

Kósa Erika (Fotó: Körtvélyesi Dominika)
Kósa Erika (Fotó: Körtvélyesi Dominika)

Miből inspirálódik?

Leginkább az emberekből, akik születésemtől fogva érdekelnek. De imádok főzni is, egész gyűjteményem van szakácskönyvekből. Kevesen tudják rólam, hogy egész fiatal korom óta feljegyzem a számomra üzenetértékű gondolatokat. Emlékszem, amikor kezdő pénzügyi szakemberként elmentem egy előadásra, amelyen Hardy Ilona, a Budapesti Értéktőzsde alapító-ügyvezetője és Demján Sándor is beszélt, és tátott szájjal hallgattam őket. Legalább húsz évig hordoztam magammal a mappámban a tőlük származó idézeteket. Hardy Ilona azt mondta: „Gyökerek nélkül a fák kidőlnek.” Később Vizi E. Szilveszter egyik gondolata is bekerült a gyűjteménybe: „Törpék vállán nem lehet messzire látni.” Sokat inspirálódom a fiatalokból is, akik friss lendületet, újító szellemet és fantasztikus kreativitást hoznak az életembe.

Véleménye szerint legfőbb dolgunk az életben megtalálni azt, amitől boldogok leszünk. Mitől érzi magát boldognak?

Számomra egyértelműen a család a legfőbb örömforrás. Sokat tanulok a férjemtől, a lányaimtól, a vejemtől és egy ideje a két unokámtól is. Az elménk sokszor játszik velünk, elhiteti, hogy a boldogságot a külvilágban keressük, miközben az bennünk, az elménkben van.

(Az interjú eredetileg a Médiapiac 2019/2. számában jelent meg. A lapra itt fizethet elő, illetve ezeken a standokon veheti meg.)

Marketing

Íme az idei Marketing Summit témái

Szakmai és üzleti témák széles tárháza és több ezer szakember várja az érdeklődőket szeptember 19-én a budapesti Művészetek Palotájában.

Közzétéve:

A márkamenedzsment, a marketingtaktika, a digitalizáció, valamint a mesterséges intelligencia alkalmazásának fő kérdései kerülnek napirendre az idei Marketing Summiton, amelyet szeptember 19-én tartanak meg Budapesten, a Művészetek Palotájában. A programot ezúttal nagyrészt az európai nemzeti marketingszövetségeket tömörítő European Marketing Confederation által összeállított European Marketing Agenda pilléreire építették fel – tájékoztatott az esemény szervezője, a Magyar Marketing Szövetség, hozzátéve, hogy az európai szintű felmérésen túl egy több mint harminc meghatározó hazai marketinges és kommunikációs szakemberből álló programalkotó grémium véleménye is hozzájárult ehhez.

A Marketing Summit idén összesen négy teremben dolgozza fel az aktuális szakmai, üzleti és technológiai kihívásokat és fogalmaz meg azokra válaszokat. 

  1. Marketing Agenda teremben a szakma trendszerű kihívásaival, a digitalizáció és az AI marketingre gyakorolt hatásaival, az adatok szakmánk mindennapjaiban betöltött szerepével, az üzlet fenntarthatósági kihívásokra adott érdemi válaszaival, a média új adottságaival és lehetőségeivel, valamint a marketing és a marketingesek jövőjével foglalkozunk. A színpad előadásainak és kerekasztal-beszélgetéseinek fókuszában a 2025-ös esztendő marketing, üzleti, illetve szakmai kihívásai állnak.  
  2. Az esemény külön termet szentel az üzlet és a fenntartható üzletfejlesztés legjobb gyakorlatainak is. A Business Agenda teremben a körforgásos gazdasággal és a kiberbiztonsággal mint új üzleti lehetőségekkel foglalkozunk, és terítékre kerülnek a marketing és kommunikáció üzlettámogató funkciói, sikeres hazai márkák, vállalkozások inspiráló üzletfejlesztési megközelítései, sőt az üzlet innovatív finanszírozási kérdései is.  
  3. Professional Agenda terem workshop-jellegű, gyakorlatias előadások segítségével a marketingtevékenység mindennapos támogatását szolgálja majd. E teremben szó lesz az agilis projektmenedzsmentről, az ügyfélút és ügyfélélmény tervezésének konkrét lépéseiről, terítékre kerül az integrált kampánytervezés és az abban használható digitális és AI megoldások, valamint foglalkozunk egyedi közterületi megjelenést biztosító kampánytervezéssel, és mesterséges intelligenciával támogatott tartalommarketing, illetve SEO megoldásokkal is. 
  4. A Summit negyedik termében, amely a Brands Agenda nevet viseli, ismert hazai márkákat képviselő brand-, trade-, és tartalommenedzserek gyakorlatfókuszú esettanulmányokat, sikeres márka-együttműködéseket, valamint hatékony promóciós és PR gyakorlatokat mutatnak be. 

Az idei Marketing Summiton számos külföldi előadó és több mint száz hazai szakember áll majd színpadra. A folyamatosan bővülő előadói lista a marketingsummit.hu oldalon kísérhető figyelemmel.

Régi és új elismerések

Ugyanakkor nem csak a szakmai programok, hanem az esemény estéje is különleges meglepetéseket tartogat majd. Immár hagyományosan a Summit Díjátadó Est keretében ismerik el és mutatják be a legsikeresebb marketingvezetőket, a legkiválóbb PR szakembereket, a legtehetségesebb brandmenedzsereket, a Tonk Emil életműdíjjal pedig egy kiteljesedett, eredményes szakmai életutat koronáznak meg a szervezők. Az MMSZ által idén megalapított Hungarian Marketer of the Year díj elismeréseit is a Díjátadó Est keretén belül adják majd át, azzal, hogy a díj első helyezettje lesz Magyarország jelöltje a következő évi European Marketer of the Year kiírásban, amelyet az EMC hirdet meg. 

A Marketing Summit Hungary főszervezője a Magyar Marketing Szövetség, társszervezői a Positive Adamsky reklámügynökségi csoport, valamint a Marketing & Media szaklap.

A Marketing Summit programjáról bővebben IDE KATTINTVA olvashat.

Tovább olvasom

Marketing

Újra magyar kézbe kerül a Boci

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől, amely a Szerencsi Édesipari Vállalattal együtt vette meg a márkákat a privatizáció során, 1991-ben.

Közzétéve:

A két vállalat keddi közleménye szerint az ellátás folytonosságának biztosítására egy átmeneti időszakban a Nestlé gyártja majd tovább a termékeket, ezzel is garantálva, hogy a fogyasztók folyamatosan megvásárolhassák a csokoládékat. A tranzakció 2024. május 22-én zárul.

Mészáros Tamás, a Cerbona vezérigazgatója jelezte:

a 100 százalékban magyar tulajdonú vállalat biztosítja a csaknem 100 éves múltra visszatekintő márkák további növekedését.

Noszek Péter, a Nestlé Hungária Kft. ügyvezetője kifejtette: a Boci értékesítése lehetővé teszi a Nestlé Hungária édesség üzletága számára, hogy olyan erősségeire összpontosítson, mint a KitKat és a Balaton.

A Nestlé több mint 30 éve van jelen Magyarországon, jelenleg a legnagyobb svájci befektető és munkáltató. Három gyárában, Szerencsen, Diósgyőrön és Bükön, illetve budapesti központjában több mint 2800 embert foglalkoztat. A cég a 2024. februárban bejelentett büki beruházásával együtt már 382 milliárd forintot meghaladó értékben fektetett be Magyarországon. A Nestlé Hungária beszállítóinak többsége magyar vállalkozás, amelyek évente összesen 54 milliárd forint értékben adnak el termékeket és szolgáltatásokat a Nestlé globális hálózatának.

A Cerbona több mint négy évtizedes tapasztalattal rendelkezik a magyar élelmiszeriparban. A kezdetben malomipari vállalat müzliszeletek és müzlik gyártására specializálódott, illetve egyéb gabona alapú élelmiszereket gyárt, gyárában több mint 150 munkavállaló dolgozik.

Tovább olvasom

Marketing

Megújul a Magyar Marketing Szövetség képzési rendszere

Május elején indulnak az SMP Marketing Masters kurzusai.

Közzétéve:

A Magyar Marketing Szövetség logója, forrás: MMSZ

Megújítja képzési rendszerét a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) – közölte szerdán a szakmai szervezet. Azt ígérve, hogy szakmai partnerével, az SMP Magyarországgal közösen elhozza a hazai szakemberek és marketingtevékenységet végzők számára a legszínvonalasabb stratégiai, kreatív, digitális, illetve technológiai tudásbővítő kurzusokat, amelyek sikeres elvégzése egyedülálló módon szakmai minősítést is jelent a 2024 őszén induló SMP licencprogram keretén belül. Az MMSZ megújuló edukációs kínálatának első elemei a május elején induló SMP Marketing Masters kurzusok, amelyeket a hazai marketinges és kommunikációs szakma elismert vállalati szakemberi tartanak.

„Az MMSZ első számú küldetése, hogy a szakmaiság erősítésével a marketing reputációját is egyre magasabb szintre helyezze, ennek érdekében kiemelten fontos a szakma identitásának erősítése is, hiszen erre alapozva lehet a marketinget a legmagasabb szinten képviselni, illetve művelni. Mindehhez korszerű marketinges és kommunikációs ismeretekre, valamint holisztikus üzleti és menedzsment tudásra egyaránt szükség van” – vallja Hinora Ferenc, az MMSZ elnöke, hozzátéve, hogy ebben a gyorsan változó világban a tudás folyamatos frissítésére, fejlesztésére van szükség, ezért az SMP Magyarország és az MMSZ, mint a European Marketing Confederation (EMC) tagszervezetei, elkötelezettek az európai Continuous Development Programban (CDP) való aktív részvétel iránt.  E célkitűzés támogatása érdekében az MMSZ 2024-ben megújítja és bővíti képzési rendszerét: a cél az, hogy a kínált személyes és online kurzusain keresztül a szervezet hatékonyan támogassa a junior és senior szakemberek szakmai fejlődését, hogy készségeiket és tudásukat magas szinten fejleszthessék, valamint lépést tarthassanak a folyamatosan változó trendekkel. A CDP képzési program három elemből áll:

  • SMP Masters – minden évben elérhető, magyar nyelvű, személyes jelenlétű kurzusok,
  • SMP Mastersnet – 2024 őszétől induló, az ősztől nyárig tartó szemeszterben folyamatosan elérhető magyar nyelvű online kurzusok,
  • SMP Mastermind – folyamatosan elérhető, perszonalizált magyar vagy angol nyelvű, gyakorlatorientált, európai szinten minősített szakemberek közreműködésével tartott worskshopok.

A program első elemei a május elején induló SMP Marketing Masters kurzusok. A magyar nyelvű, személyes képzések célja, hogy a marketing területén megkerülhetetlen, naprakész, stratégiai, kreatív, digitális, technológiai folyamatokat, lehetőségeket, trendeket, valamint megoldásokat egy átfogó képzéssorozat keretében ismerjék meg és sajátítsák el a résztvevők. Az SMP Marketing Masters komplex programsorozat összesen öt, egyenként kétnapos tematikus kurzusból áll, amelyeken külön-külön, de akár egyben is részt lehet venni. A képzési program a márkaépítés és menedzsment, a kreatív és technológiai marketing, a digitális stratégiák és marketingtaktikák, a social media és content marketing, valamint a kampánymenedzsment és értékesítés területét öleli fel, és azon többek között olyan elismert hazai és nemzetközi piacon is tapasztalattal bíró vállalati szakemberek oktatnak majd, mind például Balogh Tímea (Telekom), Kovács András Péter (Yettel), Mérő Ádám (The Coca-Cola Company), Metykó Tibor (Euronics)Mondovics Péter (Mastercard), Spiegel György (Borsodi) vagy például Tóth András (Microsoft). A teljes programban való részvétel esetén Senior Marketing Professional diploma szerezhető, sőt ezenfelül, a képzéshez kapcsolódva, az oktatókkal való személyes networkinglehetőség és akár mentoringprogram is elérhetővé válik. 

A Magyar Marketing Szövetség és az SMP Magyarország által kínált, megújult képzési rendszer folyamatosan biztosítja a tanulás lehetőségét, segíti a sikeres karrierépítést és formálja a jövő szakembereinek alapvető stratégiai, kreatív, digitális, illetve technológiai készségeit. A képzések sikeres elvégzése egyedülálló módon szakmai minősítést is jelent a 2024 őszén induló SMP licencprogram keretén belül, amelyhez pályázat útján lehet majd csatlakozni 2024 októberétől. „Hisszük, hogy a felkészült szakemberek eredményes munkája értékteremtő módon járul hozzá a vállalatok, vállalkozások üzleti eredményességéhez, és ezáltal a marketingszakma még elismertebbé, megbecsültebbé válik!” – hangsúlyozza Hinora Ferenc, a megújult képzési programot nyújtó MMSZ elnöke.

Tovább olvasom