2019. július 22.

Közzétette fenntarthatósági jelentését a Lucart

A vállalat legfontosabb befektetései a három spanyolországi üzem felvásárlása és az új nyergesújfalui üzem megépítése voltak.

A jelentés nagy figyelmet szentel a környezeti adatok elemzésének, amely ebben az évben az újrahasznosított papírral kapcsolatos részletes adatokkal is gazdagodott.

A Lucart becslései szerint minden tonna újrahasznosított papír felhasználásával készült toalettpapírra számos mérhető pozitív környezeti hatás jut a hagyományos „szűz” cellulózból készült termékekhez képest. Ezek például:

• 80% százalékkel kevesebb megújuló erőforrás felhasználására van szükség, ami 4.060,9 kg-os famegtakarítást eredményez;

• a vízforrások használata 38%-kal csökkenthető, ami 50,63 m3-rel kevesebb elhasznált vizet jelent;

• 20%-kal kevesebb fosszilis tüzelőanyagból származó CO2 - a klímaváltozásért elsődlegesen felelős gáz - kerül a levegőbe.

Látható tehát, mennyire fontos, hogy ezen nem újrahasznosítható termékek előállítása újrahasznosított anyagok felhasználásával történjen. Ehhez azonban szükség van olyan törvényi keretekre, amelyek elősegítik az újrahasznosított termékek előállítását és forgalmazását. Ilyen kezdeményezés pl. a hulladékstátusz megszűnése (EOW) rendeletek elfogadása és pénzügyi ösztönző eszközök alkalmazása az újrahasznosított termékek terén - írják.

Az Assocarta szövetség adatai szerint Olaszországban évente mintegy 1,5 millió tonna egészségügyi és higiéniai célokra használt tissue papírterméket állítanak elő, amelynek csak 7%-a készül újrahasznosított anyagokból. A Lucart ellentétes irányvonalat képvisel az ágazat többi szereplőjéhez képest, mivel termékeihez több, mint 53%-ban újrahasznosítandó papírt használ, és ezzel helyi szinten is értéket teremt, mivel az újrahasznosítandó papír 95%-a Európából - elsősorban Olaszországból, Franciaországból, Spanyolországból, és olyan más országból származik, ahol a Lucart üzemet tart fenn.

2018-ban a Lucart csatlakozott az Ellen MacArthur Alapítvány CE100 programjához a körkörös gazdaság felé való átmenet elősegítése érdekében. Ez a világ legnagyobb olyan kezdeményezése, amely azon vállalatok számára indult, amelyek új lehetőségeket keresnek a körkörös gazdaság terén.

A 2018-as jelentésbe az ENSZ Közgyűlése által a 2016 – 2030-as időszakra elfogadott fenntartható fejlődési célok (SDG-k) is bekerültek. Ezek a célkitűzések olyan konkrét feladatokat jelölnek meg, amelyekre egy egyenlőbb, a Föld környezeti rendszerének megóvásában aktívabb világ létrehozásához szükség van - teszik hozzá.

Kutatást készített az IKEA

2 napja

A magyarok 61 százaléka szerint a magáncégeknek aktív szerepet kell vállalniuk a zöld megújulás népszerűsítésében.