2018. február 08.

Levetheti-e a leopárd a foltjait?

Ma már a legtöbben egyetértenek abban, hogy az új választási rendszer miatt a március 4-én tartandó olasz elnökválasztásnak aligha lesz egyértelmű győztese.

Olaszországról van szó, és ott mindig fennáll a meglepetés kockázata. Előfordulhat, hogy jobboldali győzelem születik, ahol a képviselőségtől és a politikai tisztségektől 2019-ig eltiltott Berlusconi az egyik legfontosabb háttérember és potenciális királycsináló. Az 5 Csillag Mozgalom (M5S), mely populista alapokmányának köszönhetően az elmúlt években komoly sajtóvisszhangot kapott, jókora szeletet hasított ki magának Berlusconi tortájából, főleg Dél-Olaszországban, de a nemrég átalakított választási szabályok miatt mégsem valószínű, hogy egyértelmű győztesként kerülhetne ki a versengésből.

Mitől más ez a választás?

Ez lesz az első olyan olaszországi választás, amelyben a személyi választási jog rendszerét (amikor a legtöbb szavazatot kapott jelölt kap parlamenti mandátumot) az arányos választási jog rendszerével (vagyis listás szavazással) vegyítve fogják alkalmazni. Claudio Ferrarese, a Fidelity International portfolómenedzsere szerint ennek két fontos következménye van. Először is, azok a képviselők, akik egyéni jelöltként jutnak be a parlamentbe, függetlenebbek lehetnek a pártok befolyásától, emiatt a korábbi választásokhoz képest nagyobb mozgásterük lesz a választások után módosítani a pártkötődésüket, másodszor pedig nő a koalíciós kormány valószínűsége.

Mi történik, ha nem lesz egyértelmű győztes?

Akkor valószínűleg koalíciós kormány fog alakulni. Azonnal megkezdődik a hosszadalmas politikai lóvásár, melynek első állomása a két parlamenti kamara (a Képviselőház és a Szenátus) elnökének egy-két héten belül esedékes megválasztása lesz. Ha ez a két név megvan, akkor már sejthető lesz a koalíciós tárgyalások iránya is.

Ilyen körülmények között nem valószínű, hogy bármelyik párt bevállalná, hogy az elnök felkérésére kormányt alakítson, mivel számos kompromisszumot kellene kötnie. Valószínűleg a legnagyobb pártok, a Demokrata Párt (PD), a Forza Italia (FI) és az M5S közötti koalíció születne. Stratégiai szempontból ez nem lenne okos lépés az M5S részéről, mivel népszerűségét éppen rendszerellenességének és a hagyományos pártokkal való közösködést elutasító hozzáállásának köszönheti. Ugyanakkor ez új szakaszt is nyithatna a mozgalom fejlődésében, és ráléphetne az érett politikai erővé válás útjára.