Csillag Zoltán 2015. november 16.

Médiások és marketinghősök

A Magyar Marketing Szövetség éves konferenciája, a 26. Országos Marketing Konferencia Marketing Hősök Kora címmel futott. A hősiesség mellett-helyett az előadók az összefogást, a szakmai ismereteket és az empátiát hangsúlyozták. Rövid összeállításunkban a médiapiac szempontjából releváns előadásokból válogatunk.

Urbán Zsolt, az MRSZ elnöke a bónusztörvény kapcsán kifejtette, hogy csökkenti a piaci kitettséget, tervezhetőbbé teszi a pénzügyeket, kidomborítja az ügynökségi tudás és munka értékét és növeli a transzparenciát, ilyen szempontból akár pozitívnak is tekinthető. Ugyanakkor a drasztikus beavatkozást, az egyeztetés és a felkészülési idő hiányát kifogásolják. A hivatalos értelmezés két nappal a türelmi idő lejárta előtt jelent meg, végrehajtási rendelet a mai napig nincs. Néhány fontos kérdésre (az átmeneti időre érvényesek a régi szerződések; a reklámközvetítő a közzétevővel szerződhet, tőle számlát befogadhat, további kedvezményeket az ügyfele részére nem adhat) van válasz, azonban a láncolatok kezelése (pl. sales house-ok, optimalizáló cégek) továbbra sem tisztázott. Az megállapítható, hogy a bónusz megmaradt, a kedvezményekről a média továbbra is maga dönthet. (A beszéd további, a kommunikációs szakmát mozgósító részeiről – egyéb marketinges témák mellett – a Márkamonitoron írtunk.)

Novák Péter, az IAB elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a növekvő médiafogyasztás mellett egyes szegmensek stagnáló eredménye arányait tekintve csökkenésnek számít. A költéseket az ár mellett a stratégia és a tapasztalatok is befolyásolják, a médiafogyasztás változásait pedig mindig késéssel követi a reklámpiac. A legnagyobb lemaradást a mobil területén látja, de a marketing szakértelemben is tapasztal hiányosságokat.

Óhidi Zsuzsanna a Marquard Media ügyvezető igazgatója hivatalból is hisz a szavak erejében, ugyanakkor fontos kihívásnak tartja megtalálni a hatásvadászat és a hitelesség határát. Saját példáján is látja, hogy van olyan (jó nevű, nemzetközi) oldal, ahol a túlzottan szenzációhajhász címek mögötti üres tartalmak hatására már leszokott az átkattintásról. A fizetett, saját és szerzett média csak együtt működik, viszont egymás hatását nagyban képes erősíteni: erre a kiadó életéből jó példa a Joyban megjelent Down-szindrómás modell vagy Hosszú Katinka Playboy-fotósorozata.

A szakember a márkamagazinok számának növekedését várja, valamint azt, hogy tovább erősödik a tartalom szerepe, amely egyrészt felvásárlásokban, másrészt a tartalomigazgatói pozíciók terjedésében mutatkozik meg. A tartalom eljuttatásáról pedig az egyre kifinomultabb automatizált rendszerek és analitikus platformok járulnak hozzá, melyek a tartalomhoz és a technológiához is értő „hibrid tartalommarketingeseket” igényelnek.

Geszti Péter a Médiaunió képviseletében annak a megfigyelésének adott hangot, hogy egyrészt egyre kevesebb ügynökség vesz részt pro bono munkákban, másrészt a merészség határai folyamatosan szűkülnek: a valóságot plasztikusan ábrázoló üzenetek sokszor fennakadnak a szűrőkön. Szakmai szempontból pedig hiánycikk az integrált gondolkodás, különösen a PR esik ki a körből.