Új, adatalapú, integrált médiamegoldás indulását jelentette be a dunnhumby. A Tesco-áruházakban és környezetükben megjelenő eladóhelyi reklámok mellett célzott postai és online üzenetek is a csomagok részét képezik.

A világszerte 70 kereskedelmi lánccal és 1000 márkapartnerrel dolgozó dunnhumby kutatócég nyolc éve teszteli a Connected Media névre keresztelt megoldását az Egyesült Királyságban, Írországban és Thaiföldön, mostantól pedig régiónkban – Magyarország mellet Csehországban, Szlovákiában és Lengyelországban – is elérhetővé teszi azt.

Forradalmasítani akarom a médiakörnyezetet

- fogalmazza meg ambícióját Stephen Russell, a vállalat közép-európai vezetője.

A Connected Media a dunnhumby által gyűjtött értékesítési és fogyasztói adatokon alapuló elemzéseket használja a célzásra, médiatervezésre, mérésre és kiértékelésre. A kampányokat az ügyfél és a Tesco bevonásával tervezik meg – ennek időigénye mintegy 8 hét. Az aktivitások az alábbi tételekből állhatnak össze:

  • A vásárló otthonában: célzott márka- és tematikus reklámlevelek, online mintaszórás
  • Utazás közben: online bannerek és hírlevelek, Facebook-posztok, célzott emailek és sms-ek (hamarosan)
  • Az áruháznál: reklámanyagok a parkolókban, a bejáratnál, a folyosókon és a polcokon; mintaszórás és kóstoltatás; célzott kasszakuponok

A megoldás a tesztpiacokon bizonyította hatékonyságát a vásárlók megtartása, bevonzása és visszanyerése terén is. Az eredményeket kontrolláruházak segítségével mérik, a riportok az elérési, értékesítési és a vásárlói adatokra terjednek ki. (Az esetleg párhuzamosan futó ATL-kampányok hatását a módszertan kizárja, mivel – elvben – a vásárlói és a kontrollcsoport tagjai is találkozhatnak a hirdetésekkel. Az adatokat viszont le tudják válogatni aszerint, hogy az adott vásárló POS-eket használó áruházban járt, személyre szabott ajánlatot kapott, vagy mindkét típusú kommunikáció elérte.) Az értékelés során elsősorban saját fejlesztésű mutatószámukra, a Return on Customer-re fókuszálnak. A Connected Media eszközei igény esetén kiegészíthetőek a vasarloi-velemenyek.hu weboldal 13.000 paneltagjának feltett kérdésekkel is.

A módszer ismertetésekor a hagyományosnak számító POS-megoldások mellett kreatívabb – például világító, mozgóképes, mozgó, illatosított – eszközöket is bemutattak, ezeket folyamatosan vezetik majd be, de az ügyfelek egyedi igényeire is nyitottak. A Connected Media előnye lehet továbbá, hogy intenzívebb kommunikációt biztosít a márka és a kereskedő között, ezáltal az aktivitások jobban illeszkedhetnek a Tesco kategóriacéljaihoz, illetve a készlethiányok esélye is kisebb.

A cikk szerzője Csillag Zoltán

Nézze meg Csillag Zoltán teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.


Az üzleti titok hatékonyabb védelme?

2018. szeptember 18.

Nem kapott nagy visszhangot az üzleti titok magyarországi újraszabályozása, pedig az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény gyökeresen megváltoztatta az üzleti titokkal kapcsolatos korábbi szabályrendszert.