2018. szeptember 05.

Monica Lewinsky Magyarországra jön

Az internetes zaklatás első áldozata tart előadást a BrandFestivalon.

Az október 18-19-én megrendezésre kerülő fesztivál sztárvendége lesz az internetes zaklatás legelső "áldozata", Monica Lewinsky, aki mára a cyberbullying és a nyilvános megszégyenítés elleni küzdelem egyik szószólójává vált.

„Nagy öröm számomra, hogy az idén 17. alkalommal megrendezésre kerülő BrandFestival-on már olyan nemzetközi szinten híres előadót is köszönthetünk, mint Monica Lewinsky. Úgy gondolom, hogy a cyberbullying egy rendkívül fontos és meghatározó téma, amelyről egy olyan személy tud átfogóbb képet nyújtani, akinek személyes tapasztalatai és életútja is bebizonyította: számos aspektusból is érdemes megvizsgálni a média erejét és hatalmát” – nyilatkozta Barna Tamás, a BrandFestival elnöke.

A Vanity Fair fashion designer-eként is dolgozó Monica Lewinsky komoly misszióba kezdett. Véleménye szerint az internetes zaklatás, lelki terrorhadjárat. Ezért néhány évvel ezelőtt új misszióba kezdett, és mára a cyberbullying és a nyilvános megszégyenítés elleni küzdelem egyik legelhivatottabb szószólójává vált. Figyelmeztetni szeretné egyrészt a fiatalokat, hogy legyenek rendkívül óvatosak, mert a legapróbb hiba elkövetésével is árthatnak maguknak. Másrészt úgy véli, hogy a #metoo mozgalomnak köszönhetően olyan erőt kapnak a hatalmi egyenlőtlenség következtében sérelmet elszenvedő nők, amely az ő meghurcoltatása idején nem állt rendelkezésére.

Több alapítvánnyal (Diana Award’s Anti-Bullying Programme, Childhood Resilience Foundation - #ClickWithCompassion) és vállalattal működik együtt, hogy harcoljon az internetes megfélemlítés ellen. A Vodafone-nal közösen létrehozta a #BeStrong, vagyis #LégyErős emojikat és szimbólumokat, melyek támogatást közvetítenek.

Beszédeiben alaposan körbejárja a nyilvános megszégyenítés, a média és internet általi totális megsemmisülés témakörét. A személyes tapasztalataiból merítve arra is választ ad, hogy miképpen lehet talpra állni egy ilyen helyzetben.

Az online zaklatás, nyilvános megszégyenítés a tinik között számít igazán veszélyesnek. A SuperNow generáció jövőbeli munkaerő-potenciálja nagymértékben függ attól, hogy gyermek- és fiatal felnőttkorban mennyire támogató környezetben szerzik meg az érvényesüléshez szükséges kompetenciákat. Míg az osztályban ott a tanár, addig a chatszobákban, Viber- és WhatsApp-csoportokban nincs igazán kontroll. Az UNICEF és az Ipsos közös, 25 országban végzett kutatásából kiderül, hogy a magyar 5–8. osztályos gyerekek közel 80%-a az internetes bántalmazást súlyosabbnak tekinti a bántalmazás egyéb formáinál. Az áldozatok 93%-a élt át magányt, szorongást, negatív érzelmi vagy depresszív tüneteket a zaklatás következtében - írják.

Egyre több reklám éri a gyerekeket

10 órája

A testület elfogadott egy, a tematikus gyerekcsatornák reklámozási gyakorlatáról szóló vizsgálatot is, amely öt televízió 2011-es és 2019-es adatait hasonlítja össze - írja az NMHH.