2019. április 26.

Napelem-telepítő cégek a GVH fókuszában

A Gazdasági Versenyhivatal öt napelem-telepítő céggel szemben több mint 80 millió forint bírságot szabott ki.

A GVH évről évre indít olyan eljárásokat, amikor vállalkozások közbeszerzési és más versenyeztetési eljárások során összejátszanak egymással az eredmény befolyásolása érdekében, amely az egyik legsúlyosabb versenyjogi jogsértésnek minősül.

A most nyilvánosságra hozott határozata olyan eljárásokat érint, amelyekben önkormányzatok és vállalkozások vissza nem térítendő uniós támogatást igényelhettek energetikai fejlesztésekre a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kiírt Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretében. A GVH megállapította, hogy az eljárás alá vont társaságok jogsértő módon egyeztették a pályázóknak adott, napelemes rendszerek kivitelezésére vonatkozó ajánlataikat úgy, hogy előre meghatározták, hogy ki legyen a nyertes kivitelező. Ennek érdekében az egyik vállalkozás – amely az eljárások egy részében ajánlattevő volt, máskor pedig maga is pályázó, és így ajánlatkérő - elkészítette a versenytársak ajánlatait, illetve abban az esetben, amikor ő saját maga nyújtott be pályázatot és kért ennek keretében ajánlatot, elkészítette az árajánlatadók árajánlatait.

A GVH az ügyben a lehető legmagasabb, a jogsértő vállalkozások előző évi nettó árbevétele 10 százalékának megfelelő bírságot szabott ki. Ezt az egyik társasággal szemben 30 százalékkal csökkentette, mert a vállalkozás elismerte a jogsértést és lemondott bírósági jogorvoslati jogáról - írják.

„A mostani ügy ismételt figyelmeztetés arra, hogy a versenyeztetési eljárásokon való összejátszásnak súlyos következményei lehetnek. A GVH által kiszabott bírságon kívül a jogsértő felek közbeszerzési eljárásban több évig nem lehetnek ajánlattevők, részvételre jelentkezők, illetve alvállalkozók, valamint nem vehetnek részt alkalmasság igazolásában sem” – hangsúlyozta dr. Miks Anna, a Deloitte Legal versenyjogi csoportjának ügyvédje.

„Fontos, hogy a közbeszerzési és egyéb versenyeztetési eljáráson induló ajánlattevők és maguk a kiírók is tisztában legyenek a versenyjogi szabályokkal, az esetleges jogsértés következményeivel, illetve egy már megindult versenyfelügyeleti eljárásban megfelelően tudjanak dönteni arról, hogy a GVH által felkínált számos bírságcsökkentési lehetőséggel kívánnak-e élni” – tette hozzá dr. Göndöcz Péter, a Deloitte Legal partnere.

Címkék: gazdaság gvh deloitte