2019. december 10.

Rádupláznak a fenntarthatóságra

A Ford és a McDonald´s együtt készítenek autóalkatrészt a kávészemek hulladékából.

A Ford Motor Company és a McDonald's USA hamarosan koffeinlökettel dobja fel az autókat, méghozzá úgy, hogy a kávét használják fel bizonyos alkatrészek – például a fényszóróház – gyártásához.

Évente több ezer tonnányi kávéhéj – a kávészemekről leváló száraz hártya – keletkezik a kávépörkölés melléktermékeként. A Ford és a McDonald's innovatív, új alkalmazást találtak e hulladék hasznosítására, megállapítva, hogy kifejezetten erős és tartós anyag készíthető belőle. Ha a héjat magas hőmérsékleten és alacsony oxigénkoncentráció mellett műanyagba, illetve egyéb adalékanyagokba keverik be, majd pelletet készítenek belőle, akkor a keverék különféle formákba préselhető.

A kávéhéj-kompozit jellemzői megfelelnek az olyan alkatrészekre érvények specifikációknak, mint a fényszóróház és más, a belső térben vagy a motortérben használt komponensek. Az így gyártott alkatrészek súlya mintegy 20 százalékkal kisebb, és előállításuk is 25 százalékkal kevesebb energiát igényel a formázás során. A Ford szerint a héj felhasználásával gyártott alkatrészek hőtani jellemzői lényegesen jobbak, mint a jelenleg alkalmazott anyagoké. Ez volt az első alkalom, hogy a Ford kávéhéj felhasználásával gyártott le bizonyos alkatrészeket - írják.

„Mély benyomást tett ránk a McDonald's elkötelezettsége az innováció mellett, és mindez jól illeszkedik saját, jövőbe tekintő elképzeléseinkbe, illetve a fenntarthatóság érdekében tett lépéseink közé" - mondta el Debbie Mielewski, a Ford fenntarthatóságon és új anyagokon dolgozó kutatócsoportjának műszaki vezetője. „A fenntarthatóság immár 20 éve tartozik a kiemelt témák közé a Fordnál, és a mostani együttműködés jó példa arra, hogyan kooperálhatnak a különféle ágazatok, kicserélve egymás közt és hasznosítva a máskülönben értéktelennek számító melléktermékeket vagy hulladékokat."

Sok céget a kiszámíthatatlan kommunikáció vitt csődbe

23 órája

Hogyan állhatnak talpra a magyar vállalkozások a koronavírus-járványt követően? És vajon milyen kommunikációs eszközöket kell bevetnünk? Langmár Zsuzsa, kommunikációs szakember szerint a kulcsszó a stabil online jelenlét.