2017. szeptember 26.

Segítségnyújtás a kárpátaljai gyerekek részére

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) segítségével újabb támogatásban részesült három kárpátaljai intézmény.

Az ukrajnai háborús helyzet miatt a 23 városból álló Megyei Jogú Városok Szövetsége gyűjtést szervezett a kárpátaljai testvérvárosi települések megsegítésére. Az összefogás eredményeként a felajánlások révén 115 millió forint gyűlt össze, amelynek felhasználásáról 2016 februárjában a Megyei Jogú Városok Szövetsége, valamint a kárpátaljai segítő tevékenységgel megbízott Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és a Kárpátalja Hitéletéért Alapítvány között együttműködési megállapodás jött létre.

A felajánlott összegből a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat 70 millió, a Kárpátaljai Hitéletért Alapítvány 45 millió forintot fordíthatott a kitűzött célokra.

Kötelezettségvállalása alapján a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat ezt az összeget kizárólag a kárpátaljai gyerekek kivizsgálására, gyógyítására, esetleges műtéteire, a szükséges orvosi eszközökre, gyógyászati segédeszközökre, kórházrészek felújítására, valamint egészségügyi továbbképzésre költhette el.

Az együttműködés révén a Gyermekmentő Szolgálat 2016 novemberében 26 833 112 forint értékben juttatott el tizenegy csecsemő és kisgyermek hallásvizsgáló eszközt tizenegy kárpátaljai kórházba. Ezek a következő intézmények voltak:

Beregszászi Központi Járási Kórház, Lembergi Egyetemi Klinika, Volóci Kórház, Szolyvai Járási Központi Kórház, Ilosvai Kórház, Rahói Járási Központi Kórház, Técsői Járási Kórház, Huszti Járási Központi Kórház, Nagyszőlősi Járási Kórház, Munkácsi Járási Központi Kórház, Ungvári Városi Járási Kórház.

A teljes összeg felhasználása 2017. szeptember 25-én fejeződött be. Ezen a napon 810 000 Ft értékű gyógyászati műszereket és eszközöket adtak át ünnepélyes keretek között a Beregszászi Járási Központi Kórház Gyermekosztálya részére.

Ugyanezen a napon adták át a Nagyszőlősi Járási Kórház teljesen felújított Gyermekosztályát is. A Megyei Jogú Városok Szövetsége, a Miniszterelnöki Hivatal, a Külügyminisztérium és a Gyermekmentő Szolgálat adományaiból elvégzett munkálatok költsége közel 34,8 millió Ft volt. A kórházban a Gyermekosztályon a kórtermeket, a vizsgálókat, a fürdőket, a mosdókat, a folyosókat, a lépcsőházat stb. közös összefogással teljesen felújították.

A Gyermekmentő Szolgálat ezen kívül a Mezővári Református Óvodát is támogatta, fűtésének és konyhájának korszerűsítéséhez és a gyermekek étkeztetéséhez 650 000 forinttal járult hozzá. Az új óvoda összkomfortosabb, működése energiatakarékos lett.

Az ünnepélyes átadásokon részt vett dr. Kövér László, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületének elnöke, a Magyar Országgyűlés elnöke, Dr. Kriza Ákos, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere, az MJVSZ Egészségügyi Bizottság elnöke és dr. Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat köszöni a támogatóknak, hogy nagyvonalúan segítik a kárpátaljai gyermekek és gyermekintézmények ügyét.