2017. május 19.

Sokba került a csalogató reklám a Lidl-nek

Egy 2015 karácsonyi akcióban hirdettek olcsó fa-babaházat, de a GVH szerint tudhatták, hogy nem tudják majd kielégíteni a vásárlói igényeket.

A Lidl 2015 novemberében megjelenő „Ajándékkatalógus 2015” című kiadványában, online szórólapján és internetes honlapján hirdette a „Fa babaház” játékot 9.999 forintos áron.

A GVH megállapította, hogy a Lidl nem volt tekintettel a speciális keresleti jellemzőkre és a kampány kiterjedtségére. A játékból nem rendelkezett megfelelő készlettel az akció idején: az üzletek jelentős részében már az akció kezdetén, annak első napján elfogyott a nyitókészlet – emiatt jelentős számú panaszos jelzés érkezett.

A versenyhivatal szerint az akció alatt nem kínáltak helyettesítő terméket és arról sem tájékoztattak, hogy a babaház készlet nagyon kicsi. A GVH súlyosító körülményként értékelte a reklám becsalogató hatását.

A GVH álláspontja szerint nem várható el egy ésszerűen eljáró fogyasztótól, hogy arra számítson, hogy elfogy a hirdetett akciós termékmár a többnapos vagytöbbhetes promóciós időszak legelején.

A becsalogató reklám akkor minősül versenytörvénybe ütközőnek, ha a reklámban, hirdetésben szerepő termék nem is kapható, vagy csak nagyon kis mennyiségben és ehelyett a vevők olyasmit vesznek, amit ha nem látják a reklámot, valószínűleg nem vettek volna meg.

 

Címkék: gazdaság lidl gvh