2021. január 08.

Tavaly novemberben javította teljesítményét a kiskereskedelem

A csalódást keltő októbert követően novemberben sikerült kozmetikázni az összképet.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből kiderül, hogy tavaly novemberben a nyers adat szerint 0,3 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 0,8 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi üzletek változatlan áron számolt forgalma az egy évvel korábbihoz képest. Az előző hónaphoz viszonyítva 1,1 százalékkal nőtt az üzletek szezonális és naptárhatástól megtisztított forgalma. Tavaly szeptemberben és októberben egyaránt 2,0 százalékos volt a forgalom szezonálisan kiigazított csökkenése.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az MTI-nek küldött elemzésében előre bocsátotta: a kiskereskedelmi szektor helyreállása továbbra sem teljes. Inkább pozitív meglepetésként lehet viszont értékelni, hogy a novemberben jelentősen szigorodó korlátozó intézkedések ellenére is némileg javulni tudott a kiskereskedelmi összkép.

A "Fekete Péntek"-ből lényegében "Fekete Novembert" csináltak a kereskedők, folyamatos akciókkal csábítva a vásárlókat. Virovácz Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy a vásárlások jelentős része áttevődött az online térbe: míg 2019 novemberében a csomagküldő és internet kereskedelem 38 százalékkal nőtt éves alapon, tavaly novemberében már 43,2 százalékos növekmény mutatkozott.

A gyenge októberi adat után a november képes volt kozmetikázni valamelyest az összképet a kiskereskedelem tekintetében. Már csak az a kérdés, vajon a karácsonyi időszak mennyivel sikerült gyengébbre az előző évinél. Ez nagyban meghatározza majd, hogy végül milyen mértékű negyedéves csökkenést mutat a GDP a tavalyi év utolsó negyedévében. Az ING jelenleg 2,5 százalékos negyedév/negyedév visszaeséssel számol - összegezte a vezető elemző.

A következő hónapokban lassulhat a kiskereskedelmi forgalom javulása, az egy évvel ezelőttihez képest stagnálást, minimális növekedést mutathat.