Kövess minket!

Marketing

Top ügynökségi skillek

Közel tizennyolc évnyi munkával, a nulláról építette fel az immár nettó másfél milliárdos árbevételt produkáló reklámügynökségét a Hinora testvérpár, Ferenc és Bálint, valamint az idén társtulajdonossá vált Nagy Márton. Pozitív életszemléletüket, munkakultúrájukat igazolják a számok, a piac, és október óta már a nevük is ezt erősíti. Júniusban ugyanis tulajdonrészt vásároltak a Positive Communications PR-ügynökségben, így birtokukba vehették a nevet, amely tükrözi mindazt, amit ők a marketing- és reklámpiacon képviselnek. A Positive by Hinora Group két új tagügynökséggel bővült, amelyet két managing partner, Kéri Gábor és Kerekes-Dancsok Regina vezet. Így alkotnak verhetetlen ötösfogatot, és képviselik a top 5 ügynökségi skillt, vagyis mindazt, amit egy igazán jó reklámügynökségi csoportnak tudnia kell. Interjúnkban erről az öt készségről, a cégben zajló változásokról, a negativitás elleni küzdelemről, a humánerőforrás kihívásairól és a szakmai képzés állapotáról is beszélgettünk.

Tagügynökségekkel bővültetek, új ügynökségi márkanevet vezettetek be, ami új arculatot és szervezeti felállást is eredményezett. Miért volt ezekre a lépésekre szükség? A név-, stílus- és arculatváltás mekkora rizikóval jár?

Hinora Ferenc alapító-tulajdonos (HF): Jól működő, elismert ügynökség vagyunk, felmerülhet a kérdés, hogy minek ezen változtatni. Ám mi abszolút a jövőben gondolkodunk, abban, hogy hová tudunk még eljutni. A korábbi struktúrával is nagyon eredményesek voltunk, de nem akarunk ezzel megelégedni, tovább akarunk fejlődni. Tizenhét éven keresztül a családnevünket használtuk, hiszen kezdetben kis- és középvállalkozások voltak a megbízóink.

Az elmúlt öt-nyolc évben viszont megváltozott az ügyfélportfóliónk: most már hetven százalékban nagy magyar és nemzetközi márkákkal dolgozunk együtt.

 

Ez a piaci pozíció már megkívánta, hogy elhagyjuk a korábbi nevünket, másrészt ez az ügynökség már rég nem csak a Hinora fivérekről szól, hiszen a Positive by Hinora Group egy sok-sok tehetséges szakembernek munkát adó, full-service ügynökségi csoporttá vált. Az új brand bevezetése ezeket is szimbolizálja.

Nem gondolom, hogy nagy rizikót vállaltunk volna a váltással, hiszen minden eddigi értékünk megmaradt, ugyanakkor rengeteg új erénnyel és tudással lettünk gazdagabbak, amelyek munkáinkban és működésünkben is visszaköszönnek.

A változás előtt is full-service reklámügynökségi szolgáltatásokat nyújtottunk az ügyfeleinknek, ám egyre több lett a PR- és a digitális megbízásunk is, ez követelte meg azt, hogy ezekre a területekre is jobban fókuszáljunk.

Hinora Bálint, a reklámügynökségi csoport ügyvezető-tulajdonosa (HB): Eddigi történetünk legfontosabb mérföldkövéhez érkeztünk. Az elmúlt négy év a növekedésről szólt, ez a pénzügyi adatainkon is látható. Dinamikus fejlődésen megyünk keresztül: idén nettó 1,7 milliárdos árbevételt produkálunk majd, és régóta a terveink között szerepelt, hogy egy PR-, valamint egy digitális ügynökséggel is bővüljünk. Regivel és a Positive Communications csapatával már évek óta együtt dolgoztunk.

Idén tavasszal indultak el a tárgyalások, megtaláltuk a közös pontokat, júniusban megkötöttük a megállapodást, így ötvenszázalékos részt vásároltunk a cégben.

Az is célunk volt ezzel, hogy a Positive márkanevet használjuk – amibe beleszerettünk – és a Hinora égisze alatt új ügynökségi brandként bevezessük. A Positive-márkajogok a Hinorához kerültek. Gábor pedig májusban csatlakozott hozzánk, s az újonnan alapított digitálistagügynökségünket vezeti.

Hinora Bálint - Fotó: Valuska Gábor
Fotó: Hinora Bálint – Fotó: Valuska Gábor

Hogyan néz ki ez a folyamat az tagügynökségi vezetők szemszögéből?

Kerekes-Dancsok Regina, a Positive Communications alapítója, a Positive PR managing partnere (KDR): Hat és fél év után azt éreztem, hogy a PR területén minden igényt képesek vagyunk kielégíteni, de ügyféloldalról egyre több volt a komplett, full-service szolgáltatásokra irányuló ajánlatkérés, amit mi már nem tudtunk teljesíteni. Így mi is a Hinora Groupot bíztuk meg ezekkel a feladatokkal. Másrészt nőként céget vezetni elég nehéz, hiszen időközben családanya is lettem.

A szakmánkban jelen lévő fluktuáció miatt a munkám egy része a folyamatos betanításról és a kollégák elengedéséről szólt. Nőként el lehet ebben fáradni.

 

Itt meg vannak rátermett férfiak, akik támogattak mindenben, és egy komplett ügynökségi csoport részévé váltam. Bálinttal nagyon sokat beszélgettünk az egyesülés előtt, és éreztem, hogy megbízhatok bennük, működni fog közöttünk a kémia, a bizalom arra vonatkozóan, hogy a cégemet – ami nekem a másik gyerekem, és a szívemet is beletettem – jó helyen tudhatom.

Kéri Gábor, a Positive Digital & Social tagügynökség managing partnere (KG): A digitális marketing területén dolgozom 2004 óta. A csatlakozás előtti hónapokban hosszú távú kihívást kerestem, így mondhatom, hogy a legjobb pillanatban találtunk egymásra.

Nagy ambíciót éreztem ahhoz, hogy szakmai alapokon irányítsak egy ügynökséget.


Feriék
nek pedig épp olyan emberre volt szükségük, aki ezt tudja, stratégiai gondolkodással megfejelve.

Nagy Márton, a Positive Advertising tagügynökség managing partnere és társtulajdonos (NM): Milyen ügynökségi csoport lennénk, ha a magunk cégét nem azzal a metodikával kezelnénk, mint amit szakmailag képviselünk, és amit a piac is folyamatosan visszaigazol? A márka olyan, amilyennek mások gondolják, nem pedig olyan, amilyennek mi szeretnénk látni. Amikor a Positive mint kifejezés és mint valóság betette a lábát a küszöbünkön, megláttuk, hogy a márkánk birtokolhatja azt, amit minden márka szeretne. Egy attitűdöt: a pozitivitást.

 

Hiszünk abban, hogy a világot a pozitív dolgok viszik előre, hogy egy apró, pici momentum is sorsfordító lehet.

Tulajdonképpen a célunk az, hogy mi öten a többi kollégánkkal együtt ezt az attitűdöt képviseljük.

Kéri Gábor, Kerekes-Dancsok Regina, Nagy Márton és Hinora Ferenc - Fotó: Valuska Gábor
Kéri Gábor, Kerekes-Dancsok Regina, Nagy Márton és Hinora Ferenc – Fotó: Valuska Gábor

Nektek egyénileg nagy feladat a pozitív hozzáállást elsajátítani?

NM: A pozitivitás nem azt jelenti, hogy akkor is vigyorgunk, amikor esetleg probléma van, a problémák életünk részei, ez normális. A dolog sokkal inkább arról szól, hogy van egy csapat, amely abban hisz, hogy ha van egy helyzet, amit meg kell oldani, akkor abba tesszük az energiát. Feladatként tekintünk erre a helyzetre, nem problémaként, és megpróbáljuk megérteni, hogyan jutottunk oda.

Ha a tízparancsolat formátumát követnénk, az lenne az első parancsolat, hogy nem kezdünk úgy mondatot: „az a baj, hogy…”.

 

HF: A magyar társadalom felfogásában és a magyarországi atmoszférában is sok a negatív elem, ami az élethosszunkra, az emberi kapcsolatainkra is rossz hatással van. Ez a név minket is kötelez, magunk is fejlődésen megyünk keresztül, hogy hitelesen képviselhessük. Szeretnénk, ha az ügyfeleink is díjaznák ezt. Ez tehát egy filozófia és értékrend közvetítése is a részünkről.

Soha nem díjaztam azt a hozzáállást – semelyik oldalról –, amikor egy ötletre kapásból az a reakció, hogy miért nem lehet megcsinálni.

Céges szinten többszörösen bizonyítottuk már, amit én személyesen is vallok, hogy semmi sem lehetetlen, hogy például a nulláról is lehetséges felépíteni egy másfél milliárdos céget, ami egyébként a reklámügynökségi piacon hatalmas dolog.

Nem vált még elcsépeltté a pozitív kifejezés?

HB: Hosszú latolgatás és tervezgetés előzte meg az új brand bevezetését, aludtunk rá elég sokat, és volt olyan, amikor bennünk is megfogalmazódott, hogy esetleg túl általános ez a kifejezés. De arra jutottunk, hogy csak a szó használata az általános, a mögötte lévő tartalom ugyanis abszolút hiányzik az emberek fejéből. Mi viszont tartalmat is teszünk mögé, és a jövőben is sok olyan projektet tervezünk, akár a társadalmi felelősségvállalás területén is, amely mindezt erősíteni fogja.

Miben lettetek másak a többi topügynökséghez vagy akár a korábbi önmagatokhoz képest ezzel a váltással?

HF: A top 5 ügynökségi skill a kreativitás, a stratégiai gondolkodás, a challenging, a chemistry és a digitális szaktudás. Ezt nem mi mondjuk, hanem a szakma, mi azonban tudatosan képviseljük, hiszen mind az öten felelősek vagyunk egy-egy területért, így ez az öt skill nagyon hangsúlyosan van jelen a vállalati kultúránkban és az ügyfeleinkkel folytatott együttműködéseinkben. Marci és csapata képviseli a kimagasló kreativitást, Bálint területe a stratégia, Regié a chemistry, ami az egyik legfontosabb tulajdonság a szakmában, míg Gábor birtokolja a digitális szaktudást, az ő személyében találtunk egy olyan szakembert, akinek ez a vérében van. Nekem pedig az egész életem egy challenging, és ez valószínűleg így lesz az elkövetkezendő húsz évben is. A pozitivitás ugyan nincs az ügynökségi skillek között, mert ez mentalitásbeli képesség, ám ennek mindegyiken át kell ütnie!

Mit jelentenek számotokra ezek az ügynökségi skillek?

HF: Számomra a challenging a legfontosabb skill, hiszen milyen ügynökség az, amelyik nem ösztönzi ügyfeleit arra, hogy kimozduljanak a komfortzónájukból?

Amikor a reklámzaj minden eddiginél nagyobb, mind az online, mind az offline térben az a legfontosabb, hogy a hirdetők merjenek változtatni, kockáztatni, fejleszteni, megújulni, használjanak olyan eszközöket, megoldásokat, amelyek nem megszokottak. Egy modern ügynökségnek proaktívnak kell lennie, és tudnia kell challengelni az ügyfeleit, valamint támogatni őket ebben, de mindezt kizárólag szenior kollégákkal. A Positive-nál gondolkodó kollégák dolgoznak, akik mernek új, innovatív megoldásokkal előállni.

 

HB: Legyen szó performance-kampányokról, brandépítésről vagy a kettő egyvelegéről (brandformance), mi mindig a nagy egészet nézzük, az integrált kommunikációs stratégiát. Minden esetben megvizsgáljuk, hogy az adott márka hol tart jelenleg, és megtervezzük, hogy az ügyfél által megadott célok mentén hová érhet el. Nekem az analitikus, rendszerszintű megközelítés, a stratégiai gondolkodásmód lételemem, a munkámban talán a legnagyobb szakmai motivációm, amikor azt látom, hogy a sok részletből összeáll a nagy egész. Azt tapasztalom, hogy erre a típusú rendszerszemléletre nagy szükség van a piacon, és ezt a tendergyőzelmeink is igazolják. A marketingvezetőkön túl az ügyvezetők és vezérigazgatók is ezt a megközelítést várják el, ezért mi a Positive-nál erre különösen nagy hangsúlyt fektetünk.

NM: A kimagasló kreativitás véleményem szerint azért fontos – ha nem a legfontosabb – ügynökségi skill, mert minden jó ötlet alapja. Ha van ötlet, azt koncepcióba lehet gyúrni, ha van koncepció, azt a világ legizgalmasabb dolga szavakba, formákba, színekbe önteni, ezekből tartalmakat alkotni. Minden, amit egy ügynökség csinál, hordozza a kreativitás jegyeit, legyen az például egy online filmes megoldás, egy rövid tévészpot vagy akár egy kampány headline-ja, a kreativitás, az ötlet, az emberi gondolat mindegyikben ott van. A kreativitás ma már nem cél, hanem kiindulópont egy ügynökség esetében, és bizony az ügynökségnek ezt a skillt tudatosan kell fejlesztenie; a világ legjobb dolga pedig mindezt Positive-környezetben, nap mint nap megtenni.

KDR:chemistry nem véletlenül az egyik legfontosabb ügynökségi skill. Úgy gondolom, hogy hiába tesszük le az asztalra a világ legjobb szakmai anyagát vagy árajánlatát, ha a kémia nem működik, nem sokra megyünk velük – ez a PR területére talán még inkább igaz. Én évek óta abban hiszek, hogy csak megfelelő tudással lehet jó munkát végezni, de a kiválóhoz a szív is kell, az a „megfoghatatlan” plusz a kapcsolatban, amit egy ügyfél és az ügynökségi szakember ki tud alakítani, ha valóban működik közöttük a kémia. Persze ezért is folyamatosan dolgozni kell, és őszintének kell lennünk egymással, még akkor is, ha ez időnként szembemegy az ügyfél véleményével, elképzelésével.

A Positive ügyfelei szeretik a lelkesedésünket, kitartásunkat, odaadásunkat, és vezetőként én is úgy választok munkatársakat, hogy ezek az adottságok meglegyenek bennük. A kommunikációnk minősége sohasem hagyhat maga után kívánnivalót. Mi mindig és minden szinten szeretünk beszélgetni az ügyfeleinkkel. Az erre épített munka minősége és a sikeres kampányok pedig igazolják, hogy a jó chemistry nemcsak eredményt hoz, hanem olyan bizalmi kapcsolatokat, sőt barátságokat teremt, hogy hallom a kollégáktól, már bulizni is az ügyfelekkel járnak. Mi ez, ha nem a Positive Chemistry?

 

KG: Az információszerzés nagy része ma már az online és ezen belül is a mobilplatformra költözött, mi azon dolgozunk, hogy ezt az összes ügyfelünk is evidenciaként kezelje, és a marketingaktivitásokat ennek tudatában építsük fel. A digitális szaktudás, mint skill, véleményem szerint semmi más, mint az a képesség, amikor az ügyfél céljainak eléréséhez vezető utat a digitális térben is kikövezed. Persze rengeteg formája és eszköze van ennek, de ha az ügynökség valóban birtokolja ezt a skillt, akkor pontosan tudja, hogy milyen célokat hogyan érjen el. A digitális szaktudás a Positive számára egyrészt ügyfeleink digitális jelenlétének kialakítását, a digitális márkaidentitás felépítését és a digitális kommunikáció megvalósítását jelenti.

Másrészt mi abban hiszünk, hogy a szakmai edukáció a digitális térben elengedhetetlen, ezért a Positive-nál nagyon sokat teszünk azért, hogy a digitális szaktudásunkat ne csak őrizzük, hanem meg is osszuk ügyfeleinkkel és a szakmával.

HB: A készség, a skill nem más, mint irányított képesség, vagyis ha képesek vagyunk ezt az öt ügynökségi skillt megfelelően összehangolni, az arányokat ügyfélre szabva kialakítani, akkor a megbízó valóban érezni fogja, hogy teljes körű szolgáltatást kap; és mi más lenne a célunk, ha nem ez? A célunk, hogy kiváló szolgáltatásaink mellé pozitív érzet is társuljon. Ezért választottuk azt a szlogent: „Full service. Full Positive.”

Hogyan védekeztek a fluktuáció ellen?

HF: A fiatalabb generáció munkavállalói a pozitív munkakörnyezetet keresik. Nem érdekli őket, hogy hány hónapot dolgoznak egy helyen – el fognak menni, ha nem elég motiváló számukra a szervezet. Folyamatosan keresik azt a környezetet, amiben jól érzik magukat. A pozitív értékrendünk és vállalati kultúránk segít abban, hogy motiváló légkört teremtsünk.

KG: Ha lehet azt mondani, hogy az ügynökségi világban nagy a fluktuáció, akkor ez a digitális területre specializálódott szakemberek esetében még inkább hangsúlyos. Jellemző, hogy nemzetközi cégek, ügynökségek is versengenek a fiatalokért. Kicsit visszatérve az arculatváltáshoz: az is szempont volt, amikor az új helyemet kerestem, hogy ahol dolgozni fogok, jól csengő nevű cég legyen.

Manapság már nemcsak az a fontos, hogy milyen a munkakör, hanem az is, hogy mit mond a munkavállaló a barátoknak és a családnak, hogy hol dolgozik.

A cégünknél lezajlott változás szintlépés is az ügynökségi csoport részéről, és ez nem csupán a szakmának szól, hanem az itt dolgozóknak is – hogy büszkék legyenek erre a cégre. Ha valaki büszke arra, hogy hol dolgozik, jól érzi magát a munkahelyén, és ez a szakmai előmenetelével együtt elégedetté teszi, nem fogja keresni az új lehetőségeket. Illetve ha megtalálják mások, nem fog élni az adott lehetőséggel, hanem itt marad velünk.

KDR: Az elmúlt közel hét év alatt több mint egy tucat embernek tanítottam meg ezt a szakmát, és sokukból képeztem szakembert, átadtam nekik a tudást.

Az viszont mindig komoly nehézséget jelentett, amikor két-három év után jelezték, menniük kell tovább. Elfogadtam, noha megviselt. Ugyanakkor újra és újra pótolni kellett őket, és ez volt a legnagyobb kihívás. Az ellenben mindig jól esett, hogy hálásak voltak, amiért nálunk dolgozhattak, és megköszönték, amit tanultak.

 

A legtöbb kollégának én is sokat köszönhettem, amit azzal háláltam meg, hogy segítettem nekik elhelyezkedni. Nekem is megnyugtató, ha olyan helyre kerülnek, ahol értékelik őket. Mégis nehéz volt áthidalni az állandó változást, és ez a Positive by Hinora Groupnál könnyebbé vált. Gördülékenyebben mennek a dolgok, úgy látom, hogy akik ide jönnek dolgozni, hosszú távon gondolkoznak.

HB: Minden pozícióra fejvadászon keresztül keresünk szakembert, mert a klasszikus álláshirdetések már nem működnek. Vannak jelentkezők, de sokuk tudása gyakran nem éri el a mi elvárásaink szintjét. Sok múlik azon, hogy az egyes munkatársakat milyen élethelyzetben sikerül leigazolni, hogy hol tartanak a karrierjükben. Ezeket próbáljuk az interjúztatás során megtudni, segítjük az új kollégák beilleszkedését, mentoráljuk őket, ami hosszú távú berendezkedést alapoz meg.

Büszkék lehetünk arra, hogy szervezetünknek van egy masszív, szeniorokból álló gerince. A különböző szakterületeken, a „poolban” nagyobb a fluktuáció nálunk is, de ez normális.

 

Az is helyénvaló, ha egy harminc év alatti fiatal ki szeretné próbálni magát más ügynökségnél is, vagy netán el szeretne menni külföldre, esetleg ügyféloldalon is szívesen dolgozna. Mi az ilyen helyzetekből nem csinálunk érzelmi kérdést, pozitívan kezeljük a változásokat, hiszen minden változás egy új lehetőséget is teremt.

A jelentkezők tudása kapcsán érdekelne, hogy mit gondoltok a hazai képzésekről?

HF: Egyre gyakorlatorientáltabb a felsőoktatás, ám szerintem hiányoznak a nem szakmai tantárgyak, témák. Például hogyan legyünk sikeresek, vagy hogyan tervezhetjük meg a karrierünket, vagyis a dolog mentális része. Az ehhez a szakmához szükséges tudást a gyakorlatban lehet elmélyíteni, ezért van óriási felelőssége a piaci szereplőknek az iparági edukációban. Mi az élen járunk ebben.

Nem arra használjuk az erőforrásainkat, hogy például több szakmai díjra nevezzünk, hanem arra, hogy még színvonalasabb képzéseket, edukációs programokat alkossunk.

A marketing az egyik legnépszerűbb szakma, ráadásul rengeteg önjelölt „szakemberrel” találkozhatunk e területen, akiknek jó, ha nincs minőségi ellenőrzés, és a zavarosban halászhatnak. Mi két dolgot tehetünk ez ellen: az egyik, hogy ügynökségi szinten példát mutatunk, a másik, hogy felhívjuk ezekre a jelenségekre a figyelmet, kizárólag segítő szándékkal.

NM: Több felsőoktatási intézményben is tanítok, és tapasztalok egyfajta érdekes kettősséget. Élvezem, amikor kiállnak szakdolgozatot védeni a diákok, hiszen összeszedetten, céltudatosan vezetnek le egy-egy koncepciót, hipotéziseket igazolnak tizenöt percben.

Évről évre meg tudnak lepni, jó látni, hogy az elméleti-szakmai résszel alapvetően nincsenek problémák. Ami elgondolkodtató, az az, hogy amikor kijönnek a srácok az iskolapadból, sokszor más a munkához való hozzáállásuk, mint amilyen a miénk volt, de ez nagyon sok dologra vezethető vissza.

Az az érzésem, nemegyszer rosszul mérik fel, hogy valójában mire is képesek, és gyakran nincs igazán elképzelésük arról, hogy milyen területen szeretnének elhelyezkedni. Nem mindig könnyű feloldani bennük azt az ellentmondást, hogy jól képzettek, ám nincs tapasztalatuk. Sok okos ember ül az iskolapadban, nagyon jó gondolatisággal, de előfordul, hogy hiányolom belőlük az alázatot és az önismeretet, amelyek viszont alapvető pozitív tulajdonságok.

Nagy Márton és Hinora Ferenc - Fotó: Valuska Gábor
Nagy Márton és Hinora Ferenc – Fotó: Valuska Gábor

Felszívja a pályakezdőket a piac?

NM: A munkaerőhiány miatt igen. Ma egy pályakezdőnek az iskolát elvégezve jó esélyei vannak arra, hogy elhelyezkedjen egy klassz helyen. A türelem, a kitartás és a pozitív hozzáállás már más kérdés…

HB: Szerintem sok múlik a kémián is. Mi szívesen fektetünk energiát egy pályakezdő gyakorlati tudásának a megalapozásába, de a kérdés az, hogy működik-e a kémia, hogy hogyan viszonyul a közös munkához, milyen neveltetést kapott, milyen fajta szorgalommal, alázattal áll a munkához. Mi mindannyian végigjártuk a ranglétrát, tudjuk milyen az, amikor a gimnáziumból kijőve az egyetemmel párhuzamosan elkezdtünk dolgozni.

Sokszor viszont azt tapasztaljuk az állásinterjúkon, hogy sem a tapasztalat, sem a fizetési igény terén nem rendelkeznek önismerettel az egyes potenciális kollégák, akik ráadásul sok esetben türelmetlenek is.

 

Fél-egy év alatt akarnak realitást nélkülöző karrieríveket bejárni. Sajnos az idegennyelv-tudás terén még mindig nagy a hiányosság, sokaknak nincs még meg a nyelvvizsgájuk, amikor befejezik az egyetemet, vagy ha mégis, nem tudják használni a nyelvet munkakörnyezetben. Azt gondolom, hogy a marketing területén elvárásnak kell lennie, hogy mindenki operatív szinten beszélje a nyelvet.

KG: A fiatalok a digitális marketinggel kelnek és fekszenek, ezért a felhasználói szintű ismereteik révén azt hiszik, hogy szakemberek is. A másik, hogy rengeteg alacsony színvonalú képzés van, akkreditáció nélkül működő szervezeteknél jó nevű előadókkal meghirdetve. Gyakran tapasztalom, hogy valaki, aki elvégzett egy tanfolyamot, már azt gondolja, hogy ő digitálismarketing-szakember. Az interjún pedig kiderül, hogy alapvető fogalmakkal sincs tisztában, nem ismeri a piac szereplőit, nem tudja, hogy egy digitálismarketing-stratégiát hogyan kell felépíteni, vagyis épp azt, hogy ez csak a többi területtel szorosan együttműködve lehetséges.

HF: Mi továbbra is hiszünk a pályakezdőkben, hiszen az elmúlt tizenhét évben sokuknak adtunk lehetőséget, és ez a jövőben is így lesz.

Folyamatosan keressük a szenior kollégák mellett a pozitív hozzáállású és értékrendű, a top ügynökségi készségeket szem előtt tartó és ezekben fejlődni akaró fiatalokat.

 

 

Marketing

Íme az idei Marketing Summit témái

Szakmai és üzleti témák széles tárháza és több ezer szakember várja az érdeklődőket szeptember 19-én a budapesti Művészetek Palotájában.

Közzétéve:

A márkamenedzsment, a marketingtaktika, a digitalizáció, valamint a mesterséges intelligencia alkalmazásának fő kérdései kerülnek napirendre az idei Marketing Summiton, amelyet szeptember 19-én tartanak meg Budapesten, a Művészetek Palotájában. A programot ezúttal nagyrészt az európai nemzeti marketingszövetségeket tömörítő European Marketing Confederation által összeállított European Marketing Agenda pilléreire építették fel – tájékoztatott az esemény szervezője, a Magyar Marketing Szövetség, hozzátéve, hogy az európai szintű felmérésen túl egy több mint harminc meghatározó hazai marketinges és kommunikációs szakemberből álló programalkotó grémium véleménye is hozzájárult ehhez.

A Marketing Summit idén összesen négy teremben dolgozza fel az aktuális szakmai, üzleti és technológiai kihívásokat és fogalmaz meg azokra válaszokat. 

  1. Marketing Agenda teremben a szakma trendszerű kihívásaival, a digitalizáció és az AI marketingre gyakorolt hatásaival, az adatok szakmánk mindennapjaiban betöltött szerepével, az üzlet fenntarthatósági kihívásokra adott érdemi válaszaival, a média új adottságaival és lehetőségeivel, valamint a marketing és a marketingesek jövőjével foglalkozunk. A színpad előadásainak és kerekasztal-beszélgetéseinek fókuszában a 2025-ös esztendő marketing, üzleti, illetve szakmai kihívásai állnak.  
  2. Az esemény külön termet szentel az üzlet és a fenntartható üzletfejlesztés legjobb gyakorlatainak is. A Business Agenda teremben a körforgásos gazdasággal és a kiberbiztonsággal mint új üzleti lehetőségekkel foglalkozunk, és terítékre kerülnek a marketing és kommunikáció üzlettámogató funkciói, sikeres hazai márkák, vállalkozások inspiráló üzletfejlesztési megközelítései, sőt az üzlet innovatív finanszírozási kérdései is.  
  3. Professional Agenda terem workshop-jellegű, gyakorlatias előadások segítségével a marketingtevékenység mindennapos támogatását szolgálja majd. E teremben szó lesz az agilis projektmenedzsmentről, az ügyfélút és ügyfélélmény tervezésének konkrét lépéseiről, terítékre kerül az integrált kampánytervezés és az abban használható digitális és AI megoldások, valamint foglalkozunk egyedi közterületi megjelenést biztosító kampánytervezéssel, és mesterséges intelligenciával támogatott tartalommarketing, illetve SEO megoldásokkal is. 
  4. A Summit negyedik termében, amely a Brands Agenda nevet viseli, ismert hazai márkákat képviselő brand-, trade-, és tartalommenedzserek gyakorlatfókuszú esettanulmányokat, sikeres márka-együttműködéseket, valamint hatékony promóciós és PR gyakorlatokat mutatnak be. 

Az idei Marketing Summiton számos külföldi előadó és több mint száz hazai szakember áll majd színpadra. A folyamatosan bővülő előadói lista a marketingsummit.hu oldalon kísérhető figyelemmel.

Régi és új elismerések

Ugyanakkor nem csak a szakmai programok, hanem az esemény estéje is különleges meglepetéseket tartogat majd. Immár hagyományosan a Summit Díjátadó Est keretében ismerik el és mutatják be a legsikeresebb marketingvezetőket, a legkiválóbb PR szakembereket, a legtehetségesebb brandmenedzsereket, a Tonk Emil életműdíjjal pedig egy kiteljesedett, eredményes szakmai életutat koronáznak meg a szervezők. Az MMSZ által idén megalapított Hungarian Marketer of the Year díj elismeréseit is a Díjátadó Est keretén belül adják majd át, azzal, hogy a díj első helyezettje lesz Magyarország jelöltje a következő évi European Marketer of the Year kiírásban, amelyet az EMC hirdet meg. 

A Marketing Summit Hungary főszervezője a Magyar Marketing Szövetség, társszervezői a Positive Adamsky reklámügynökségi csoport, valamint a Marketing & Media szaklap.

A Marketing Summit programjáról bővebben IDE KATTINTVA olvashat.

Tovább olvasom

Marketing

Újra magyar kézbe kerül a Boci

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől, amely a Szerencsi Édesipari Vállalattal együtt vette meg a márkákat a privatizáció során, 1991-ben.

Közzétéve:

A két vállalat keddi közleménye szerint az ellátás folytonosságának biztosítására egy átmeneti időszakban a Nestlé gyártja majd tovább a termékeket, ezzel is garantálva, hogy a fogyasztók folyamatosan megvásárolhassák a csokoládékat. A tranzakció 2024. május 22-én zárul.

Mészáros Tamás, a Cerbona vezérigazgatója jelezte:

a 100 százalékban magyar tulajdonú vállalat biztosítja a csaknem 100 éves múltra visszatekintő márkák további növekedését.

Noszek Péter, a Nestlé Hungária Kft. ügyvezetője kifejtette: a Boci értékesítése lehetővé teszi a Nestlé Hungária édesség üzletága számára, hogy olyan erősségeire összpontosítson, mint a KitKat és a Balaton.

A Nestlé több mint 30 éve van jelen Magyarországon, jelenleg a legnagyobb svájci befektető és munkáltató. Három gyárában, Szerencsen, Diósgyőrön és Bükön, illetve budapesti központjában több mint 2800 embert foglalkoztat. A cég a 2024. februárban bejelentett büki beruházásával együtt már 382 milliárd forintot meghaladó értékben fektetett be Magyarországon. A Nestlé Hungária beszállítóinak többsége magyar vállalkozás, amelyek évente összesen 54 milliárd forint értékben adnak el termékeket és szolgáltatásokat a Nestlé globális hálózatának.

A Cerbona több mint négy évtizedes tapasztalattal rendelkezik a magyar élelmiszeriparban. A kezdetben malomipari vállalat müzliszeletek és müzlik gyártására specializálódott, illetve egyéb gabona alapú élelmiszereket gyárt, gyárában több mint 150 munkavállaló dolgozik.

Tovább olvasom

Marketing

Megújul a Magyar Marketing Szövetség képzési rendszere

Május elején indulnak az SMP Marketing Masters kurzusai.

Közzétéve:

A Magyar Marketing Szövetség logója, forrás: MMSZ

Megújítja képzési rendszerét a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ) – közölte szerdán a szakmai szervezet. Azt ígérve, hogy szakmai partnerével, az SMP Magyarországgal közösen elhozza a hazai szakemberek és marketingtevékenységet végzők számára a legszínvonalasabb stratégiai, kreatív, digitális, illetve technológiai tudásbővítő kurzusokat, amelyek sikeres elvégzése egyedülálló módon szakmai minősítést is jelent a 2024 őszén induló SMP licencprogram keretén belül. Az MMSZ megújuló edukációs kínálatának első elemei a május elején induló SMP Marketing Masters kurzusok, amelyeket a hazai marketinges és kommunikációs szakma elismert vállalati szakemberi tartanak.

„Az MMSZ első számú küldetése, hogy a szakmaiság erősítésével a marketing reputációját is egyre magasabb szintre helyezze, ennek érdekében kiemelten fontos a szakma identitásának erősítése is, hiszen erre alapozva lehet a marketinget a legmagasabb szinten képviselni, illetve művelni. Mindehhez korszerű marketinges és kommunikációs ismeretekre, valamint holisztikus üzleti és menedzsment tudásra egyaránt szükség van” – vallja Hinora Ferenc, az MMSZ elnöke, hozzátéve, hogy ebben a gyorsan változó világban a tudás folyamatos frissítésére, fejlesztésére van szükség, ezért az SMP Magyarország és az MMSZ, mint a European Marketing Confederation (EMC) tagszervezetei, elkötelezettek az európai Continuous Development Programban (CDP) való aktív részvétel iránt.  E célkitűzés támogatása érdekében az MMSZ 2024-ben megújítja és bővíti képzési rendszerét: a cél az, hogy a kínált személyes és online kurzusain keresztül a szervezet hatékonyan támogassa a junior és senior szakemberek szakmai fejlődését, hogy készségeiket és tudásukat magas szinten fejleszthessék, valamint lépést tarthassanak a folyamatosan változó trendekkel. A CDP képzési program három elemből áll:

  • SMP Masters – minden évben elérhető, magyar nyelvű, személyes jelenlétű kurzusok,
  • SMP Mastersnet – 2024 őszétől induló, az ősztől nyárig tartó szemeszterben folyamatosan elérhető magyar nyelvű online kurzusok,
  • SMP Mastermind – folyamatosan elérhető, perszonalizált magyar vagy angol nyelvű, gyakorlatorientált, európai szinten minősített szakemberek közreműködésével tartott worskshopok.

A program első elemei a május elején induló SMP Marketing Masters kurzusok. A magyar nyelvű, személyes képzések célja, hogy a marketing területén megkerülhetetlen, naprakész, stratégiai, kreatív, digitális, technológiai folyamatokat, lehetőségeket, trendeket, valamint megoldásokat egy átfogó képzéssorozat keretében ismerjék meg és sajátítsák el a résztvevők. Az SMP Marketing Masters komplex programsorozat összesen öt, egyenként kétnapos tematikus kurzusból áll, amelyeken külön-külön, de akár egyben is részt lehet venni. A képzési program a márkaépítés és menedzsment, a kreatív és technológiai marketing, a digitális stratégiák és marketingtaktikák, a social media és content marketing, valamint a kampánymenedzsment és értékesítés területét öleli fel, és azon többek között olyan elismert hazai és nemzetközi piacon is tapasztalattal bíró vállalati szakemberek oktatnak majd, mind például Balogh Tímea (Telekom), Kovács András Péter (Yettel), Mérő Ádám (The Coca-Cola Company), Metykó Tibor (Euronics)Mondovics Péter (Mastercard), Spiegel György (Borsodi) vagy például Tóth András (Microsoft). A teljes programban való részvétel esetén Senior Marketing Professional diploma szerezhető, sőt ezenfelül, a képzéshez kapcsolódva, az oktatókkal való személyes networkinglehetőség és akár mentoringprogram is elérhetővé válik. 

A Magyar Marketing Szövetség és az SMP Magyarország által kínált, megújult képzési rendszer folyamatosan biztosítja a tanulás lehetőségét, segíti a sikeres karrierépítést és formálja a jövő szakembereinek alapvető stratégiai, kreatív, digitális, illetve technológiai készségeit. A képzések sikeres elvégzése egyedülálló módon szakmai minősítést is jelent a 2024 őszén induló SMP licencprogram keretén belül, amelyhez pályázat útján lehet majd csatlakozni 2024 októberétől. „Hisszük, hogy a felkészült szakemberek eredményes munkája értékteremtő módon járul hozzá a vállalatok, vállalkozások üzleti eredményességéhez, és ezáltal a marketingszakma még elismertebbé, megbecsültebbé válik!” – hangsúlyozza Hinora Ferenc, a megújult képzési programot nyújtó MMSZ elnöke.

Tovább olvasom