2018. október 09.

Valóra válhat-e az antihősöket teremtő digitális világ?

Október 18-án este, kifejezetten diákoknak és a szakma iránt érdeklődőknek rendezik meg a BrandFestival YOUTH-t.

A Cinthya Dictator HEROES & STORIES című interaktív kiállításának megnyitóját követő kerekasztal beszélgetés, a Black Mirror című sorozat disztópikus jóslataival foglalkozik majd olyan szakemberek és médiaszemélyiségek bevonásával, mint Dr. Aczél Petra és Sebestyén Balázs.

Charlie Brooker 2011-ben indult sci-fi sorozata, a Black Mirror olyan jövőt tár elénk, amiben a technológia vívmányok, amelyek eredetileg arra voltak hivatottak, hogy megkönnyítsék az életünket, ellenünk fordulnak. Nem kell nagyon a távoli jövőbe tekintenünk, ha el akarjuk képzelni, milyen hosszútávú hatásai lehetnek az életünk felett az irányítást átvevő social media platformoknak. Gondoljunk csak a Cambridge Analytica botrányra, vagy a nemrég napvilágot látott hírre, miszerint Kínában már kiépülőben van a megfigyelőrendszer, ami kreditek szerint kategorizálja a társadalmat „jókra” és „rosszakra”. Aki nem szerez elég pontot, annak megnehezítik az életét - írják.

Valóban képes a netes társadalom a hősök mellett antihősöket is teremteni? Milyen privilégiumban részesülhetnek az influencerek? Ők lennének az új társadalmi elit? Mely jóslatoktól kell tartanunk, hogy valóra válnak akár még a mi életünkben is? Kemény Zsófi slammer és költő vitaindító performanszát követően Dr. Aczél Petra, Sebestyén Balázs, Szirmai Gergely és Dr. Gulyás Péter fogják kifejteni véleményüket a témában.

Egyre több reklám éri a gyerekeket

8 órája

A testület elfogadott egy, a tematikus gyerekcsatornák reklámozási gyakorlatáról szóló vizsgálatot is, amely öt televízió 2011-es és 2019-es adatait hasonlítja össze - írja az NMHH.