2020. október 28.

A Facebook ismét lecsapott

A Mi Hazánk országgyűlési képviselője a közösségi portál nemzetbiztonsági kockázatára hívta fel a figyelmet, hisz előbb ´56-os eseményükkel kapcsolatos eseményüket törölte, majd elérhetetlenné tette az oldalt.

Dúró Dóra közleményében arról tájékoztat, hogy szintet lépett a Facebook cenzúra, hisz letiltották a Mi Hazánk oldalát, oly módon, hogy szelektíven alkalmazott közösségi elveinek megsértésére hivatkozva törölték a Mi Hazánk Mozgalom több mint 80 ezer követővel rendelkező oldalát. Először a párt 1956-os megemlékezésének eseményét törölték, erre hivatkoztak, mint tiltott dolog, majd rövid időn belül az egész oldalt elérhetetlenné tették. Ezek szerint már az 1956-os forradalom sem fér bele a Facebook közösségi alapelveibe.

A közlemény emlékeztet arra, hogy a Facebook-cenzúrával avatkozott bele a magyarországi EP-kampányba is, amikor indoklás nélkül törölték a Mi Hazánk Mozgalom elnökének 207 ezer követővel rendelkező hivatalos közösségi oldalát is.

Az országgyűlési képviselő szerint a külföldi tulajdonú Facebook politikai cenzúrája nemcsak antidemokratikus és elfogadhatatlan, de törvényellenes is. A Mi Hazánk Mozgalom ezért hívta fel a figyelmet már korábban is, hogy a Facebook nemzetbiztonsági kockázatot jelent és többek közt az ehhez hasonló esetek miatt nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, amely a Facebookot kötelezné arra, hogy magyar állampolgárságú képviselőjük legyen hazánkban, amely megkönnyítené a cég bíróság elé állítását.