Szakmai konferenciákon, egymás közti szakmai beszélgetésekben a médiapiac szereplői sokszor keresik a választ arra, hogyan is lehetne elérni a legfiatalabbakat. Egy biztos: másként gondolkodnak, másként működnek, mint a felnőttek hiszen együtt nőnek fel az internettel, az okostelefonnal, a közösségi médiával. Akad egy site, ami általuk és nekik készül.

Részben ezt a felismerést vette alapul egy 2017. szeptemberében elindult műfajteremtő online híroldal, a kidsnews.hu. „A magazin létrehozását, elindulását támogató alapítók egyszerű felismerésből indultak ki, a gyerekeik a játékokon és videókon kívüli online univerzum híreit csak a felnőtteknek szóló, felnőttek által írt felületeken ismerhették meg” – mondta a Médiapiacnak Braczkó Szilvia, a site egyik alapítója.

Szerinte a mai gyerekeknek az ismert közösségi média felületeken túl nem volt lehetőségük megjelenni, vagy az őket érdeklő információkhoz hozzájutni, így szinte lehetetlen volt, hogy az új nemzedék a saját hangján beszéljen. „Szülőként is fontos volt számunkra, hogy a gyerekek egy biztonságos, egyben reklámmentes felületen beszélhessenek olyan kérdésekről, ami őket érdekli, motiválja, aggasztja, vagy csak egyész egyszerűen érdekesnek találnak.”

 

 

Ezért a kidsnews.hu-n, ezeket a kezdő tapogatózó lépéseket egy olyan minőségi és szakemberek által segített, ha úgy tetszik felügyelt, ellenőrzött oldalon teszik meg, amely képes ellenpontozni nyomasztóvá kreált, álhírekkel és egyéb veszélyekkel terhelt online valóságot.

Az elmúlt húsz évben gazdasági szakemberként nap, mint nap cégek, start upok felépítésével foglalkoztam, hamar kirajzolódott bennem, hogyan lehetne ezt az egészet létrehozni és működtetni, hosszútávú fenntarthatóságát biztosítani

– meséli Braczkó Szilvia, aki pályafutása alatt sokadik online projectet menedzseli. Szerencséje volt, mert a testvére, a szintén családos Gábor aki televíziós szakemberként volt jelen többek között az önálló Duna Televízió indulásánál, komoly médiatapasztalattal bír, így amikor megkereste az ötlettel, hamar meg tudta győzni, hogy indítsák el együtt az oldalt.

Innen már sokban hasonlít a kidsnews.hu története is egy átlagos médiapiaci site indításához. Olyan szakembereket, segítőket kerestek, akikkel egyező a világképük. Az oldal nem titkolt küldetése, hogy a jelenlegi Z és az őket követő alfa-generáció – a 2005 után születettek – első magyar hangja, közvetítője legyen. Nyáron hét gyermekkorú szerkesztővel kezdték el a szerkesztői munkát, és azóta folyamatosan csatlakoznak újabb fiatal „kollégák”, mára már huszonnyolcan vannak. Ők adják, készítik az oldalon megjelenő cikkeik nagy részét, persze szakmai segítséggel.

A weboldalon a közéleti témáktól sztárhírekig, tudományos eredményektől sportig, pénzügyi kérdésektől a szerelemig, a korai párkapcsolati kihívásokig minden megtalálható. Braczkó Szilvia szerint azért el kell ismerni, hogy a kidsnews.hu készítése csak a gyerekek számára túl sok lenne, ezért az oldal tematikáját, témaötleteit mindig az oldalt támogató felnőttek segítségével készítik el.

Kérdésünkre, hogyan védik a szerzők kiegyensúlyozott gyermekkorhoz való jogát, az oldal vezetője azt mondta, sok esetben avatarokat és írói álnévvel használnak. Nagyon fontosnak gondolják, hogy felületük mindenféle negatív kommentektől, trolloktól vagy bántó, sértő tartalomtól mentes maradhasson, mert csak így válhat azzá, amit az alapítók létre kívántak hozni: Így válhat szerintük a kidsnews.hu egy tiszta, szórakoztató, ugyanakkor sokszor elgondolkodtató portál, amit kortól függetlenül érdemes olvasni.

A Kék Homár álnéven író Z. Dorottya szerint „az újságírásban az vonzó leginkább, hogy közvetíthetem a gondolataimat és az ismereteimet mások felé, valamint ez az egész egyfajta írói kiteljesedés számomra. Olyan témákat dolgozhatok fel, amik érdekelnek. Ha egy olyan téma vetődik fel, ami megérint, amiről van személyes véleményem, tapasztalatom, azt azonnal »lefoglalom«. Szeretem a kiállításokról való élménybeszámolókat, így szívesen megyek külső helyszínekre cikket írni. Az interjú is érdekel, olyan embereket faggatnék szívesen, akiknek a munkája vagy az életpályája közel áll hozzám.

Az oldalon szintén író Orbók Réka azt mondta:

meg akarom mutatni, hogy rengeteg témáról – legyen az könnyed, mint a filmek vagy épp elég komoly, mint az öngyilkosságok – mi is tudunk úgy írni, hogy megérintsünk másokat kortól függetlenül. Mivel ez az újság első sorban fiataloknak szól, könnyebben megtalálhatjuk a hangot velük. Amit igazán szeretek az a komoly témákat feldolgozó írások, mint az iskolai zaklatás, a különbségek egyházi és állami iskola között, vagy épp az öngyilkosság miértje és az odáig vezető út. Ha bármelyik cikkel akár csak egy embernek is segítettem, akkor már megért minden fáradozást.

Az oldalon a tájékoztatás, a hagyományosabb médiafeladatok mellett helyet kap a segítségnyújtás, a tanácsadás is, így a kidsnews.hu a diákmunkával kapcsolatos ismeretek, a gyerekek felé nyitott pályázatok, a cserediák-programok, a pályaválasztási tanácsok megjelenésére is lehetőséget ad. Mindezen túl gyermekpszichológusok anonim chaten keresztül válaszolnak bármilyen napi kérdésre, problémára kicsiknek és nagyobbaknak egyaránt.

Ennek a generációnak már természetes, hogy nem csak befogadója, hanem alakítója is azoknak a tartalmaknak, amik elé kerülnek, legyen az csak egy like, vagy akár saját írások beküldése, netán a kommentelés. A kidsnews.hu erre is felületet ad, így az alapítók reményei szerint egyre többen csatlakoznak majd íróként is a site működéséhez, továbbá az oldal hozzájárulhat az olvasás népszerűségének növeléséhez is. Az oldalt szeptember közepi indulása óta több mint negyvenezren látogatták meg, és a cikkeket a Facebook-oldalukon legalább hatvanezren olvasták.

 

(A kidnews.hu keres és vár minden támogatót, akit érdekel a munkájuk és ifjú jelentkezőt, aki szeretné kipróbálni magát az online újságírás területén a szilvia@kidsnews.hu emailcímen.)