Idén is összeállította a Marketing és Média által felkért szakmai zsűri a legbefolyásosabb médiaszemélyiségek Top50-es listáját. A Lapcom felváráslása és a Rádió1 hálózatának kiépítése az első helyre repítette a TV2 Csoport tulajdonosát, Andy Vajna filmügyi kormánybiztost. A második helyen Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója végzett, a harmadik pedig a Centrál Médiacsoport tulajdonosa, Varga Zoltán lett. Utánuk a felcsúti gázszerelőből multimilliárdossá lett Mészáros Lőrinc következik.

A szerda esti rendezvényt Urbán Zsolt, a Magyar Reklámszövetség elnöke és Simon Krisztián, a Marketing és Média főszerkesztője nyitotta meg. Urbán feltűnően pesszimistán nyilatkozott a piaci viszonyokról, ugyanakkor közölte, miután idén tisztújítás lesz a szövetségben, valószínűleg ez az utolsó alkalom, hogy elnökként beszélhet a listáról.

De nem voltak túl jókedvűek azok a szakemberek sem, akiket a rendezvény helyszínéül szolgáló Hello Baby bárban levetített videóriportokban szólaltattak meg a szervezők. (Az interjúk később megtekinthetőek lesznek az RTL Klub Brandmania című műsorában – a szerk.) Az IBS tanszékvezetője, a Vodafone korábbi kommunikációs vezetője, Nagy Bálint például azt hangsúlyozta, hogy elég nehéz úgy beszélni a médiapiac befolyásos szereplőiről, hogy igazából már nincs piac.

A többi megszólaló az állami költések növekedéséről, a koncentrálódásról beszélt, a Mindshare médiaügynökség vezetője, Somlói Zsolt pedig azt emelte ki, hogy ahova a politika beteszi a lábát, onnan menekül a pénz (mármint a versenyszféra pénze). Több szereplő – köztük a Magyar Lapkiadók Egyesületének elnöke, Kovács Tibor – a reklámadó kivezetését sürgette. A 444.hu főszerkesztője, Uj Péter szerint lényegében már csak egy, igazán befolyásos ember van a médiapiacon, a miniszterelnök, Orbán Viktor.

A Top50 második helyezettje, Vidus Gabriella, azt mondta, „rég láttunk ilyen versenyt a tévés piacon, és ezt mindenki nagyon élvezi”. Az RTL idei tervei közül a digitális fejlesztéseket emelte ki, majd hozzátette, szeretnének fizetős tartalmakkal előállni. (Az RTL tavaly ősszel jelentette be új stratégiáját, amelyet Vidus ebben interjúnkban részletezett, a cég digitális termékmenedzsere, Kübler Dániel pedig március konferenciánkon beszélt beszélt az első eredményekről.)

Varga Zoltán azt hangsúlyozta, hogy a tavalyi év megint egy szomorú esztendő volt a hazai médiapiac történetében, „ismét zsugorodtunk”. A Brandmania szerette volna megszólítani Andy Vajnát is, de ő nem adott interjút a műsornak.

A Top50 első tíz helyezettje:

  1. Andy Vajna, TV2 Csoport, Lapcom, Rádió1
  2. Vidus Gabriella, RTL Magyarország
  3. Varga Zoltán, Centrál Médiacsoport
  4. Mészáros Lőrinc, Mediaworks
  5. Gulyás János, Wavemaker
  6. Dirk Gerkens, TV2 Csoport
  7. Christopher Mattheisen, Magyar Telekom
  8. Kolosi Péter, RTL Magyarországon
  9. Bayer József, Ringier Axel Springer
  10. Lukács Csaba, Atmedia

A listára idén is felkerült a miniszterelnök informális kommunikációs tanácsadója. Habony Árpád a 13. helyre került mint a Modern Media Group tulajdonosa.

A cikk szerzője M. László Ferenc

Nézze meg M. László Ferenc teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.