Másfélszeresére nőtt a böngészési típusú adatforgalom a hipernethálózaton.

A kiemelkedő társadalmi események sokszor kiugró látogatottságot hoznak a hírportálok és hírgyűjtő oldalak számára, ami az internetező lakosság ilyenkor tapasztalható információéhségét tükrözi. Az elmúlt két hét különösen intenzív volt ezen a téren:

a 2020-as amerikai elnökválasztás és az őszi koronavírus-hullámhoz kapcsolódó kormánybejelentések idején másfélszeresére nőtt a böngészési típusú adatforgalom

a hipernethálózaton. A Telenor elemzése arra utal, hogy a magyar internetezők kitartóan követték a nemzetközi híreket, de a nagyobb adatforgalom még mindig a hazai kormányintézkedések idején volt mérhető.

A Telenor a mobilhálózatán mért böngészési típusú adatokat aggregáltan, napi bontásban elemezte. A vizsgálat magába foglalja a mobiltelefonos és nagyképernyős (asztali számítógépes és laptopos) nethasználatot is, amely eszközök a Telenor hálózatán csatlakoztak a világhálóra.

Az átlagos hétköznapok – így a vizsgálatban bázisidőszaknak tekinthető október 27-i és 28-i napok – adatforgalmi átlagához képest az amerikai elnökválasztás napjain, azaz november 3-án kedden jelentősen, közel másfélszeresére, 42,9%-kal nőtt a böngészési típusú hipernetforgalom, míg az elnökválasztás másnapján – amikor az eredmények többsége érkezett – a bázisidőszakhoz képest 42,2%-os növekmény látható a böngészési típusú adatforgalomban.

Ezt követően a magyarországi Covid-helyezettel kapcsolatos november 9-i kormánybejelentés, majd a 10-én kedden megjelent szabályozások megismerése és a kapcsolódó hírek feldolgozása okozhatott jelentősen nagyobb böngészési adatforgalmat. A legnagyobb forgalmat jelentő napon a bázisidőszakhoz képest több mint másfélszeresére, 57%-kal nőtt a böngészési típusú adatforgalom a hipernethálózaton, ami szerdán is kitartott a bázisnak tekintett, két héttel korábbi szerdához képest 48%-kal nagyobb forgalmat generálva.