2016. május 26.

Amit a frekvenciastratégiáról tudni érdemes

Az NMHH ismertette a 2016-2020 között érvényes nemzeti frekvenciaspektrum-stratégiát. A legfontosabb prioritás a mobil szélessávú szolgáltatások működési feltételeinek biztosítása, amely a földfelszíni sugárzás lekapcsolásával is összefügg.

Aranyosné Dr. Börcs Janka főigazgató elmondása szerint a stratégiát azért csak most hozták nyilvánosságra, mert a tavaly év végi Távközlési Világértekezlet döntéseit is beépítették. Emellett a frekvenciahasználókkal is folyamatosan egyeztettek annak tartalmáról. A dokumentum figyelembe veszi a nemzetközi megállapodásokból származó kötelezettségeket, valamint a gazdasági és technikai trendeket is, és részletes elemzésekkel is szolgál a döntések hátteréről.

A stratégia tíz prioritásra épül:

  1. A növekvő mobil szélessávú igények kielégítése. Ennek kapcsán megkezdik 160 MHz-nyi tartomány értékesítésének előkészítését.
  2. A földfelszíni műsorterjesztés és a digitalizáció igényeinek kielégítése.
  3. A keskeny-, és különösen a szélessávú BBDR-alkalmazásokhoz szükséges igények kielégítése. A rendészeti LTE-alkalmazások legalább 10 MHz-et igényelnek majd.
  4. A nem polgári célú rádiótávközlés igényeinek biztosítása.
  5. A korszerű, innovatív technológiák korai elterjedésének támogatása. Az 5G adatátvitel 500-1000 MHz közötti spektrumot igényel majd. A pontos igényről a technológia nem teljes körű meghatározottsága miatt még nem lehet nyilatkozni, az azonban bizonyos, hogy ennek egy részére a felső, 32, illetve 66-71 GHz tartományokban lesz szükség.
  6. Hatékony, színvonalas frekvenciagazdálkodás.
  7. Rugalmas, nyitott intézményrendszer.
  8. A változó technikai-gazdasági igényekhez (pl. M2M, IoT) szükséges frekvenciaigények kielégítése.
  9. A mérőszolgálat fenntartása, a zavarmentes használat biztosítása.
  10. Jogszabályi kereteknek való megfelelés, a szabályozás folyamatos korszerűsítése.

A stratégia összefoglaló és teljes anyaga az NMHH honlapján lesz elérhető.

A szélessávú mobilszolgáltatások támogatása kiemelt feladat. Az Európai Bizottság májusi döntése értelmében 2020. június 30-ig kell értékesíteni a szükséges frekvenciákat, de kétéves halasztás kérhető. Erre szükség is lehet, amennyiben a szomszédos országok bármelyike a határidőig nem kapcsolná le a földfelszíni sugárzást a 700 MHz-es frekvenciatartományban. A frekvenciakoordinációról 2017 végéig kell megállapodni a környező államokkal. A tervek szerint digitális televíziózásra a jelenlegi 470-694 MHz-es sáv (28 csatorna) mellett a 695-790 MHz-es sávot (12 csatorna) és a 791-862 MHz-es sávot (9 csatorna) biztosítanák. 2020 szeptemberében lejár az Antenna Hungária kizárólagossága a digitális multiplexeket illetően, így eddig az időpontig a multiplexeket értékesíteni kell. A frekvenciák értékesítésének módjáról egyelőre nem született döntés.

A szélessávú szolgáltatások terjedését segítik az elektronikus hírközlésről szóló törvény július 1-jével hatályba lépő változásai is. Ezentúl gyorsabb – és a várakozások szerint olcsóbb – lesz a közműszolgáltatókkal való megállapodás a passzív infrastruktúrájuk használatáról.

A frekvenciahasználat követésére született egy új eszköz is, a Spektrumgazdálkodást Támogató Információs Rendszer (STIR). Ebben – a jogszabályi szövegből kiindulva - kereshető, hogy melyik frekvenciát ki használja és milyen szabályok vonatkoznak rá. Egyúttal segíti az NMHH szabályalkotó munkáját és az európai EFIS adatszolgáltatást is.

Tovább szólhat az Érd FM 101,3

2020. október 22.

Hét évvel meghosszabbította az Érd FM 101,3 rádiós jogosultságát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. A testület további döntéseket is hozott e heti ülésén.