2018. május 22.

Arany Pálmát nyert a Spektrum sorozata

A 2017-ben készített „Tabukról tabuk nélkül” a rövid dokumentumfilmek kategóriájában nyerte el a Mexikói Nemzetközi Filmfesztivál Arany Pálma díját.

A „Tabukról tabuk nélkül” sorozatot a Spektrum megrendelésére az ACG készítette, akik egy valódi szakmai műhelyt hívtak életre. A csapatot Pálinkás Norbert rendező és Mentes Endre producer fogták össze, akik több kutatóval valódi tabu-szerkesztőségként dolgoztak együtt.

A hatrészes műsor személyes történeteken keresztül mutat be olyan tabutémákat, mint a halál, gyász, függőségek, szexuális identitás és vágyak, atipikus családok, eltitkolt családi és múltbeli közösségi bűnök. Az egy teljes évig készült műsorban a stáb felkutatta azokat a hétköznapi embereket, akik most először beszéltek nyomasztó, mélyen személyes történetükről. A sorozat házigazdája Thuróczy Szabolcs, akit a Magyar Filmkritikusok Díjával is elismertek.

A Mexikói Nemzetközi Filmfesztivált megelőzően hazai sikerekből is kijutott a Spektrum sorozatának, hiszen a „Tabukról tabuk nélkül” idén februárban bekerült a 4. Magyar Filmhét programjába is.

A nemzetközi elismerésre való tekintettel a Spektrum újra műsorra tűzi sorozatát, és május végéig minden epizódot, a kísérő Beszéljük meg című háttérbeszélgetésekkel együtt levetít, hétköznap esténként 23:05 perctől.