A Facebook tulajdonában álló népszerű közösségimédia-alkalmazásra már 13 éves kortól regisztrálhatnak a gyermekek, most azt vizsgálják, van-e jogi alapja a személyes adataik kezelésének.

Magyar Nemzet a BBC-re hivatkozva ír az írországi adatvédelmi hatóság (DPC) vizsgálatáról, amelyet az Instagram ellen indított a gyermekek személyes adatainak kezelésének ügyében. A népszerű közösségimédia-alkalmazást birtokló Facebook komoly bírságra számíthat, ha bármilyen szabálytalanságra fény derül.

Felhasználói jelentések szerint az Instagram kudarcot vallott az adatvédelem terén azzal, hogy nem tiltotta le a 18 év alattiak számára az e-mail-cím és a telefonszám publikussá tételét (az Instagramra 13 éves kortól lehet regisztrálni). A Facebook elutasította a vádakat, de együttműködést tanúsított a DPC-vel.

Az ír felügyelőtestület azt vizsgálja, hogy a Facebooknak van-e jogi alapja a gyermekek személyes adatainak kezelésére, és hogy megfelelő védelmet és korlátozásokat biztosít-e az Instagram azok védelmére. Mindezek mellett az egyes GDPR-követelmények hiánytalan betartását is ellenőrzik az alkalmazás profil- és fiókbeállításai terén.

A fő kérdés tehát, hogy a Facebook megfelelően védi-e a gyermekek mint kiszolgáltatott emberek adatvédelmi jogait.

Az Instagramot Írországban és egész Európában a fiatalok többsége használja. A DPC folyamatosan figyelte a magánszemélyektől érkező panaszokat, amelyek a gyermekek személyes adatainak feldolgozásával kapcsolatos aggályokat vetettek fel – foglalta össze a helyzetet Graham Doyle, a DPC biztoshelyettese.

A teljes cikk itt érhető el: Most kiderül, biztonságban vannak-e a gyerekek személyes adatai.

Borítóképünk illusztráció: Pixabay / mirkosajkov