2020. május 28.

Dr. Meskó Bertalan a Elviszlek magammal EXTRA-ban!

A nemzetközileg is elismert szakember, Dr. Meskó Bertalan volt D. Tóth Kriszta Elviszlek magammal EXTRA-sorozatának utolsó vendége.

A népszerű autós-beszélgetős műsor alkotói az elmúlt hetekben négy extra epizódot forgattak rendhagyó körülmények között, amelyekben a műsorvezető a járvány egészségügyi és pszichés következményeit járta körül szakemberekkel. A sorozat eddig megjelent három epizódját – Baji Anikó sürgősségi ápolónővel, dr. Zacher Gábor orvossal és Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológussal – eddig összesen 320.000-en nézték meg a YouTube-on és a tévében. A befejező részben D. Tóth Kriszta, dr. Meskó Bertalan orvosi jövőkutatóval beszélgetett, aki szerint mostantól nincs más út, mint a tudósokra hallgatni – még akkor is, ha a gazdasági szakértők ennek nem örülnek.

Fotó: WMN.hu
Fotó: WMN.hu

„A járvány következménye, hogy nem lesz olyan politikus a világon, aki nem fog az egészégüggyel kiemelten foglalkozni. Mert most premier plánban látta az egész világ, hogy mi van akkor, ha a kapacitás nem olyan, mint kell, ha nincs elég technológia vagy védőfelszerelés. Vagy mi van akkor, ha egy olyan rossz rendszert hozunk létre, amelyben szinte kiégetjük az egészségügy szakembereit... Nincs más út, mint a tudósokra hallgatni. (...) A gazdasági szakértők ennek nem örülnek, de az emberélet minden gazdasági mutatónál fontosabb" – mondta el a műsorban dr. Meskó Bertalan.

Egy másik fontos következmény az orvos-beteg kapcsolatokban érhető majd tetten a szakember szerint. Dr. Meskó azt mondta, nem lehet megállítani a technológiai forradalmat az orvoslásban, amihez elsősorban a rendszer kultúrájának, valamint az orvosok és betegek hozzáállásának kell megváltoznia.

„A beteg a legkihasználatlanabb erőforrás az egészségügyben. Be kell őt vonjuk a döntéshozatalba, komolyan kell venni az adatot, amit hoz – így lehet kihasználni az erőforrásait" – mondta az orvosi jövőkutató.

Hogy dr. Meskó Bertalan szerint hogyan változik meg az életünk a gyakorlatban a járvány után, és hogy ő maga mit kezd a helyzettel, kiderül az Elviszlek magammal EXTRA negyedik epizódjából. A teljes beszélgetés a WMN YouTube-csatornáján már látható, a műsor televíziós premierje május 30-án, szombaton 10:30-kor lesz a Spektrum Home-csatornán.

Fesztiválgyőztes a Spektrum sorozata

2 órája

A „Tabukról tabuk nélkül″ 2019-ben bemutatott 2. évada megnyerte az olaszországi Oniros Filmfesztivál fődíját a dokumentumfilmek kategóriájában.