2011. március 23.

Egységben az erő - interjú Schatz Péterrel

Schatz Péter, a közmédiumokat tömörítő MTVA Sales House igazgatója a bizonytalan környezet miatt egyelőre az eddigi bevételek szinten tartását várja.

A reklámeladáson túl többek között gyártási és humánkapacitás-értékesítéssel, koncertek, rendezvények szervezésével, értékesítésével, illetve ingatlanhasznosítással is foglalkozik a közmédiumokat tömörítő MTVA Sales House. Schatz Péter, az értékesítőház igazgatója a bizonytalan környezet miatt idén az eddigi bevételek szinten tartását, szerény növelését várja.
Schatz Péter

Milyen konkrét tervekkel indult el az egységes közmédia sales house?

Nagyon fontos tisztázni, hogy az MTVA Sales House pilléreit nemcsak a klasszikus reklámértékesítési, hanem vállalkozási és szolgáltatási tevékenységek is képezik, tehát minden, amiből pénzt lehet csinálni. Kimondottan a reklámeladás eddig közel négymilliárd forintnyi bevételt eredményezett. A fent említett további kereskedelmi tevékenységek ehhez még további félmilliárd forintot tettek hozzá.

Nagyon sok bizonytalanságot tartogat az idei esztendő, ezért sokkal nagyobb bevételre nem számítunk, elsődlegesen a szinten tartás a cél. A jövőre koncentrálunk. A televízióadókon új műsorok indulnak, amelyek növekvő nézettséget és ehhez kapcsolódóan növekvő bevételt hozhatnak. 2012-ben közvetítjük a foci-Eb-t, nálunk a londoni olimpia közvetítési joga, s ez mind a köztévé, mind a közrádió bevételeire – remélhetőleg – jótékony hatással lesz.

 

A közmédia ugyan alapvetően nem reklámból él, de aspirálhat-e a sales house arra, hogy pénzeket hozzon el a kereskedelmi konkurensektől?

Négy televízió, hét rádió, hat weboldal, két teletext és két print médium található a portfólióban. Részletesebben: a harmadik legnézettebb tévécsatorna, az M1, további három kisebb, ám annál nagyobb lefedettségű tévé, az M2, a Duna Televízió és a Duna Autonómia, a Magyar Rádió hét különböző csatornája, köztük a piacvezető MR1-Kossuth, valamint a fiatal közönséget vonzó, megújult MR2-Petőfi adó, a négy közmédium hírportáljai, a hirado.hu, illetve a napi közel félmilliós elérésű teletextszolgáltatásaink. Ilyen gazdag kínálat unikumnak számít a reklámpiacon. Egyszóval szeretnénk a – reményeink szerint növekvő – eléréshez nagyobb piaci szeletet is.

 

Jelentkezik-e az MTVA Sales House új hirdetési megoldásokkal, például a médiatörvény adta új lehetőségek nyomán? Emellett milyen kereskedelmi termékfejlesztés zajlik?

Az életbe lépő új médiatörvény a korábbinál valóban jóval több lehetőséget kínál a közmédiumoknak, közel egyenrangúságot biztosítva ezáltal számukra is. Címszavakban röviden: az óránkénti 8 perc reklám, az alkoholtartalmú italok reklámozási tilalmának feloldása, a sportműsorszámok közvetítésénél az osztott képernyős és a virtuális reklám mint új kereskedelmi megjelenési lehetőség. Ezenkívül a törvény a kereskedelmi és a közszolgálati médiumok esetében egységesen rendelkezik a támogatásról is. A sort az eddig tiltott, most azonban bizonyos korlátozással megengedett termékmegjelenítés zárja. Ezekkel a lehetőségekkel mind élni fogunk. Ám nemcsak a klasszikus reklámértékesítés, hanem ennél jóval több van a tarsolyunkban. A korábban említett termékelhelyezésen, szponzorációs tevékenységen (támogatás) túl foglalkozunk gyártási- és humánkapacitás-értékesítéssel, koncertek, rendezvények szervezésével, értékesítésével és ingatlanhasznosítással is. A palettát színesíti az MTV Látogatóközpontja, illetve a Magyar Rádió Múzeuma, ami szintén bevételi forrást jelent a vállalatnak, reméljük, a sor hamarosan új szegmensekkel bővülhet.

 

A piacon már bemutatták az MTVA Sales House-t az ügyfeleknek. Milyenek az első reakciók?

Az ügyfelek eddigi reakciója alapvetően pozitív és várakozásokkal teli volt. Az elkövetkező időszak a Sales House valamennyi munkatársa számára komoly szakmai kihívást fog jelenteni, hiszen a közmédiumok korábbi külön-külön értékesítését az MTVA Sales House teljes portfóliós értékesítése váltja majd fel, amely szakértelmet és odafigyelést igényel. Immáron szélesebb körű kínálatot biztosítva, egy kapcsolattartón keresztül állunk ügyfeleink rendelkezésére.

 

Az MTVA Sales House elindulását övező piaci reakciókat elolvashatja a Médiapiac hamarosan megjelenő áprilisi számában!

Címkék: mtva közmédia

Fesztiválgyőztes a Spektrum sorozata

6 órája

A „Tabukról tabuk nélkül″ 2019-ben bemutatott 2. évada megnyerte az olaszországi Oniros Filmfesztivál fődíját a dokumentumfilmek kategóriájában.