MTI 2020. december 01.

Elfogadta az NMHH jövő évi költségvetését az Országgyűlés

40,7 milliárd forinttal gazdálkodhat jövőre, míg a hatóság médiatanácsa 641 millió forinttal.

Az Országgyűlés 114 igen szavazattal, 57 nem ellenében elfogadta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jövő évi költségvetését.

Az NMHH 40,7 milliárd forinttal gazdálkodhat jövőre, míg a hatóság médiatanácsa 641 millió forinttal. A médiatanács kezelésében lévő előirányzatok költségvetése 1,7 milliárd forint lesz jövőre, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapé (MTVA) pedig 117,7 milliárd forint.

A hétszáz embert foglalkoztató NMHH költségvetéséből 10,8 milliárd forint jut személyi juttatásokra és további 1,9 milliárd a járulékokra és szociális hozzájárulási adóra. Dologi kiadásokra 14,1 milliárd fordítódik, míg egyéb működéi kiadásokra 10,1 milliárd, beruházásokra pedig csaknem 3,9 milliárd. A bevétel megegyezik a kiadások összegével, vagyis 40,7 milliárd forint, ami zömében a frekvenciahasználati díjból ered, emellett felügyeleti és eljárási díjakból, valamint a beszedett bírságokból.

A médiatanács működésének költsége várhatóan 195,8 millió forint lesz jövőre, ami magában foglalja a személyi juttatásokat és járulékokat, és a szakmai működést segítő szakértők költségét. Szűcs Lajos, az előterjesztő költségvetési bizottság fideszes előadója korábban elmondta, a médiatanács költségvetésében kell kimutatni a médiapiaci bevételek áfáját, amit be kell fizetni az állami költségvetésbe. Ez az összeg 445,2 millió forint.

A médiatanács kezelésében lévő előirányzat legnagyobb részét a médiaszolgáltatók által fizetett médiaszolgáltatási díj teszi ki.

Az MTVA jövőre 109,9 milliárd forintnyi költségvetési bevétellel és 7,8 milliárdos kereskedelmi bevétellel számol. A költségvetésből a közszolgálati hozzájárulás összege a legjelentősebb, ez 97,2 milliárd forint. A kiadások között a médiaszolgáltatás-támogatási és vagyonkezelési tevékenységé a legjelentősebb, csaknem 99 milliárd forint, a Magyar Média Mecenatúra 1,4 milliárd forintnyi támogatást nyújthat, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. pedig 1,7 milliárdból gazdálkodhat.

Címkék: nmhh mtva médiatanács