Kövess minket!

Médiapiac

Etikus-e arról írni, ″mit lop a magyar″?

Bár a 2010-es médiatörvényt rengeteg kritika érte külföldön és idehaza egyaránt, van egy olyan eleme, amelyet a médiapiac szereplői és a szakma egyaránt elfogadott: a társszabályozás. Az állampolgároknak joguk van a Médiatanácshoz vagy a szakmai szervezetekhez fordulni, ha úgy érzik, hogy valamelyik médium törvénysértően járt el, megsértett bizonyos állampolgári vagy közösségi jogokat, amelyeket a felek által elfogadott magatartási kódex oltalmaz. Megnéztük, milyen eljárások indultak eddig a lapkiadókkal kapcsolatban.

A hatóság az ügyek elbírálásának egy részét – ahol a kiadók erről nyilatkoztak – átengedi azon civil és érdekvédelmi szervezeteknek, amelyeket a piaci szereplők hoztak létre. A társzabályozás ezekben az esetben egyenlő tehát az önszabályozással.

A káros tartalom elleni védelem


A szabályozás lényege, hogy megjelenik a közérdek védelmének fogalma, ami azt jelenti, hogy a törvény a médiatartalom közönségét kívánja általában megvédeni a káros tartalomtól, nem az egyén sérelmére fókuszál. A felhatalmazás egyes, a médiaalkotmányban és a médiatörvényben, valamint a kódexben részletezett ügytípusokra vonatkozik.

“Ilyenek az emberi méltóság, az emberi jogok, az alkotmányos rend, a kiskorúak, a magánélet védelmével, a közlésbe történt beleegyezéssel való visszaéléssel, a gyűlöletkeltéssel és a kirekesztéssel, a burkolt, nem felismerhető reklámokkal kapcsolatos ügyek a nyomtatott és az internetes sajtótermékek, valamint a lekérhető médiaszolgáltatások esetén”.

 

Az utóbbi években ezek a szervezetek több tucat ügyben hoztak első és másodfokon döntést, s mivel a Médiapiac mindig is kiemelten foglalkozott a print szektor helyzetével – lapunk ifjúkori neve Lapkiadás volt –, először a Magyar Lapkiadók Egyesületénél (MLE) a közelmúltban elbírált ügyeket vizsgáltuk meg. Az MLE – mint a Médiatanács társszabályozási partnere – vállalta, hogy a kiadók esetében évrényt szerez a Magatartási Kódexnek, amit a médiahatóság és a médiavállalatok közösen dolgoztak ki.

Lovas, a „feljelentő”

Az MLE illetékes, első és másodfokú bizottságai számtalan panaszt bíráltak el az utóbbi időszakban. Az egyesület testületei idén elé két olyan ügy került, amelyet a nemrég elhunyt – magát radikális jobboldalinak valló – publicista, Lovas István terjesztett a Médiatanács elé, majd az a törvényes eljárásrendnek megfelelően továbbította a társszabályozási partnerének. Bár az MLE bizottságai anonim módon kezelik az ügyeket, Lovas soha nem csinált titkot abból, hogy ő „nyomta fel” a hatóságnál előbb a HVG-t, majd a Népszavát: ezekről maga számolt be a blogján, illetve mindkét ügyről beszámolt a magát kormánypártinak nevező Magyar Idők. Sőt, az utóbbi egyenesen „feljelentésnek” nevezte Lovas beadványait.

A publicista idén először a HVG Konrád György íróval készült interjúját kifogásolta. Konrád a januárban megjelent interjúban azt állította, hogy Orbán Viktor idővel a román diktátor, Nicolae Ceausescu sorsára juthat, ha nem távozik majd önként a hatalomból. Lovas ezt a megjegyzést „gyűlöletkeltőnek” találta. Az MLE eljáró bizottsága – amelyben két főszerkesztő és egy jogász foglal helyet – rögtön az elején arra a következtetésre jutott, hogy a hatályos törvények és az alkotmány, azaz az Alaptörvény szerint gyűlöletkeltés individuum ellen nem, csakis közösség ellen irányulhat. Ennek ellenére kiterjesztette a vizsgálatot, és megnézte, hogy a magyar Alkotmánybíróság korábbi döntései szerint mennyivel többet kell elviselnie egy közszereplőnek – jelen esetben a miniszterelnöknek –, mint egy magánembernek.

Ezt Lovas nem fogadta el, mivel úgy érezte, hogy a Médiatanács (amely kizárólag a Fidesz jelölte tagokból áll – a szerk.), illetve a társzabályozási partnere kettős mércét alkalmaz, hiszen a Magyar Hírlapot Bayer Zsolt publicisztikája miatt 2016-ban, az Echo Tv-t pedig Földi László biztonságpolitikai szakértőt nyilatkozata miatt 2018-ban pénzbírsággal büntette. Mint emlékezetes Bayer az iszlám követőt és a 14 évesnél idősebb migránsokat „potenciális gyilkosoknak” nevezte, Földi pedig arról értekezett, hogy a bevándorlóknak segítő civil szervezetek tagjait „likvidálni kell”. Mindkettőjüket közösségek elleni gyűlöletkeltés miatt meszelték el.

Bár Lovas a fellebbezésében nem hozott fel újabb jogi érveket – ez minden fellebbezés alapfeltétele –, az MLE másodfokú bizottsága újra megvizsgálta a problémakört azt elemezve, hogy a HVG esetében fennállhat-e az alkotmányos rend megsértésére irányuló buzdítás. Ám a testület úgy vélte, Konrád egy fiktív lehetőséget vázolt fel, amikor Magyarország már nem alkotmányos demokrácia és annak vezetőjét már nem lehet jogszerűen – pl. választásokkal – eltávolítani a hatalomból. Ehhez pedig meg kéne változnia az alkotmányos berendezkedésnek, amit csakis a hatalomban lévők – parlamenti többséggel rendelkezők – követhetnek el, nem pedig a HVG vagy a lap interjúalanya.

Az MLE bizottságai mindkét alkalommal hangsúlyozták: ugyan médiajogilag szerintük nem lehet a Konrád-interjúba belekötni, ha a nevezett személy – jelen esetben Orbán Viktor, és nem Lovas – úgy érzi, megsértették az emberi méltóságát, a Polgári törvénykönyv előírásai szerint jogában áll bírósághoz fordulni, érvényt szerezni az igazának. Ugyanis a bizottságnak nincs joga ilyen formában eljárni, erre polgári peres úton kerülhet sor Magyarországon.

Génkutatók

Lovas István később úgy ítélte meg, hogy a baloldali Népszava is törvényt sértett, amikor leközölt egy olyan olvasói levelet a választások után, amelyben a szerző a magyar népet – az eredmény tükrében – „ostobának”, „gyávának” titulálta. Illetve idézte Kertész Ákos író 2011-es cikkét, amiben „genetikusan alávalónak” nevezte a magyarokat, a kertészi mondat legproblémásabb szava a genetikusan. Mint emlékezetes, ez a kijelentés óriási botrány váltott ki, a nem kormánypárti véleményformálók el is határolódtak az írótól. A szerző egyébként ezután egy helyreigazításban ezt a mondatot megsemmisítette, nem létezőnek nyilvánította.

Az MLE bizottsága úgy közelítette meg az ügyet, hogy megvizsgálta, a közlés tény-e vagy vélemény. Az utóbbit ugyanis – még ha esetenként sértő is – védi az alkotmány. Azt már az elején leszögezték, hogy az újságok soha nem védekezhetnek azzal, hogy „ez csak olvasói levél”, hiszen a szerkesztők döntik el, hogy közlik-e vagy elutasítják, tehát a lap tartozik felelőséggel a hasábjain megjelent írásokért.

Az MLE szakemberei úgy ítélték meg, a „genetikusan alávaló” lehet akár tény is, de csak akkor, ha egy olyan lapban – például orvosi magazinban – jelenik meg, ahol ez egy tudományos levezetés eredménye. A Népszava közéleti napilapként viszont nem ilyen – érvelt a bizottság. A bizottság leszögezte, hogy a Médiatartalom a magyar népre nézve kétségkívül sértő, lealacsonyító kifejezéseket használ, „genetikusan alattvaló” kitétel alkalmazásával a konkrét esetben egy magyar személy által, magyar közegben és ehhez a közeghez címzetten előadott, általánosító becsmérlő tényállításról van szó.

Kissé sikamlós terepre érkezett az MLE testülete, amikor azt kellett megvizsgálni, hogy gyűlöletkeltő-e a kijelentés, hiszen a törvények nemcsak a kisebbségi közösségek, de a többség, azaz a magyarság jogait is védi. A bizottság viszont egy 2013-as médiatanácsi végzés vett elő, ami leszögezte, onnantól kezdve gyűlöletkeltő egy kijelentés, ha „az erőszak érzelmi előkészítését szolgálja”, azaz tettlegességre buzdít. A testület úgy ítélte meg, hogy a Népszava nem tett ilyet, inkább csak gúnyos volt az olvasó levél.

Ugyanakkor a HVG és a Népszava esetében is leszögezték: mi lenne, ha a vélemények véleményekkel ütköznének – mint egy normális demokráciában. Lovas István ugyanis hiába kereste meg az érintett tartalomszolgáltatókat, azok érdemi megkeresésére nem reagáltak, ezért is fordult a társszabályozás intézményéhez.

Viccnek is rossz

Tavaly szintén két ügy került az MLE elé. Ebből leinkább a Veszprémi Naplónál történt eset volt olyan, aminek megítélésére a társzabályozási eljárás megszületett. A megyei lap tavaly januárban ugyanis leközölt egy nyíltan antiszemita viccet. Ám mire az anonim panasz eljutott az MLE-hez, a Napló lefolytatta a maga belső vizsgálatát, a vicc közléséért felelős munkatársát pedig elbocsátotta és az olvasóktól elnézést kért. A Népszavát 2017-ben is „felnyomták” a médiahatóságnál, amiért a lap Facebook-oldalán az egyik kommentelő folyamatosan sértegette a többieket. Végül ez az ügy is gyorsan és megnyugtatóan rendeződött, ugyanis a lap figyelmzetette a kommentelőjét, továbbá az MLE szakmai tapasztalatát hívta segítségül a kommentelés és moderálás szabályainak átfogó módosításához.

Úgy fest, hogy a Népszabadság bezárása után egyedül talpon maradt baloldali napilap többeknek szúrja a szemét, ugyanis 2016-ban kétszer is az MLE illetékes bizottság elé vitték a Népszavával kapcsolatos ügyeket. Az egyik panaszos kifogásolta, hogy a lap online felületére kirakott egy cikket „Fűnyírót és laminált padlót lop a magyar” címmel. A panaszos szerint a lap ezzel a magyarok ellen keltett gyűlöletet.

Csakhogy ez a cikk egy bűnelkövetési statisztikát dolgozott fel: a szállásadók körében készült felmérést a szálláshelyeken történt lopásokról. Az MLE bizottsága megállapította, hogy a „magyar” nem a többségi társadalomra, nem etnikumra vagy kisebbségre utalt, hanem a magyarországi nyaralókra és weekendezőkre, akik hajlamosak távozáskor becsomagolni ezt-azt a szállodák készletéből. A panaszos ezt nem fogadta el, és fellebbezett arra hivatkozva, hogy a Népszava szándékosan általánosít, bűnözőként mutatja be a magyarokat, de másodfokon sem adtak neki igazat.

Tavalyelőtt a HVG-t azért citálták a társszabályozási bizottság elé, mert cikket közölt az azóta Magyarországról kiszorított alternatív taxis társaság, az Uberről. A panaszos úgy érezte, hogy ez bújtatott reklám volt, mert a hetilap nem hangsúlyozta elégé, hogy az Uber jogellenesen végzi a személyszállítást. Csakhogy a panaszos nem fizette be az eljárási díjat, ráadásul a hiánypótlást kértek tőle, de nem jelzett vissza időben – magyarán az eljárás a panaszt tevő hibájából elhalt.

A társszabályozás keretében foglalkozott az MLE olyan üggyel is, ahol a panaszos fél megkésve nyújtotta be kérelmét, így az Mttv. szerinti eljárásra nem volt módja az egyesületnek, azonban az ügy természetére való tekintettel a társszabályozási eljárásrenden kívüli, mediációs tevékenységet ajánlott fel az egyesület az érintett felek számára. Az ügyben súlyos szakmai hibát követett el a cikk írója, és egy családi vita keretében valótlan állítások jelentek meg panaszosról. Az eljárás keretében a felek erkölcsi és szakmai tévedést korrigáló megállapodást kötöttek egyezség keretében.

Az önszabályozással az az elsődleges cél, hogy ki lehessen szűrni az etikátlan és rossz gyakorlatokat, amelyek az egész szakmának ártanak.

A soron következő időszakban ezzel kapcsolatban fontosnak tartja a kiadói közösség azt is, hogy értékelje az eddigi munkát, annak érdekében, hogy az etikai szempontok, a helyes és helytelen módszerek, a sajtóval kapcsolatos szakmai viták mindennapjainak részévé váljanak és erősíthessék a sajtó szabadságát, felelős magatartását és a szakmai munka minőségét emeljék. Ezáltal tovább nőhet a társadalom bizalma a felelős írott sajtó iránt

– nyilatkozta lapunknak Kovács Tibor az MLE elnöke, aki úgy gondolja, érdemes újragondolni a társzabályozás rendszerét, és végig kell gondolni annak lehetősségét, hogy mind a média, mind a közönség nagyobb szerepet kapjon az ügyek megítélésekor. Szintén a tárgykört érintő probléma az álhírek elleni küzdelem, hiszen a dezinformálás, a félrevezetés, a hamis hírek terjesztése szintén nagy veszélyt jelent a minőségi újságírásra nézve.

Médiapiac

Új közmédiatörvény tervezetét hagyta jóvá a szlovák kormány

A szlovák közmédia vezetésének megválasztási folyamatát érintő módosításokat, valamint névváltoztatást is tartalmazó új közmédiatörvény tervezetét hagyta jóvá a pozsonyi kormány szerdán.

Közzétéve:

MTI/Koszticsák Szilárd

A Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) jelenlegi formáját és nevét 2011-ben Iveta Radicová – később idő előtt távozó – liberális kormányának idején hozták létre a Szlovák Rádió (SR) és a Szlovák Televízió (STV) összevonásával. Az RTVS élére később a legnagyobb szlovák kereskedelmi televízió egyik korábbi vezetőjét nevezték ki, és számos vitatott változtatásra is sor került, amelyekkel kapcsolatban az intézményt nem egy bírálat érte, egyebek mellett hírszolgáltatásának kiegyensúlyozottságát megkérdőjelezve.

A Robert Fico kormánya által most elfogadott – a pozsonyi törvényhozás liberális ellenzéke által élesen bírált – törvényjavaslat a TASR közszolgálati hírügynökség közlése szerint egyebek mellett módosítja az intézmény nevét, amelyet a jövőben Szlovák Televízió és Rádiónak (STVR) hívnak majd, de megtartja annak összevont formáját.

A javasolt új törvény által bevezetett érdemi változtatások egyike az intézményvezető megválasztásának folyamatát, konkrétan a vezérigazgatót megválasztó kilenctagú közmédiatanács összetételét érinti. A közmédiatanács tagjait eddig a parlament választotta egy speciális forgószabály alapján. A jövőben a tagok közül négyet a kulturális miniszter jelöl majd. Az új közmédiatörvény hatálybalépésével a szlovák közmédia jelenlegi vezetésének megbízatása megszűnik majd.

Az új jogszabály változást hoz majd a szlovák köztelevízióban sugározható reklámok mennyiségével kapcsolatban is, a teljes adásidő eddig megengedett 0,5 százalékáról 5 százalékra emelve a reklámidő maximális hányadát.

A szlovák miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy reményei szerint a jogszabályt még nyáron elfogadja a parlament.

Borítókép: Robert Fico szlovák kormányfő

Tovább olvasom

Médiapiac

Reklámriport miatt bírságolt a médiatanács

Túlmutatott a támogatás megengedett keretein a Trendmánia című műsorszám december 16-án sugárzott adása, ezzel a TV2 megsértette a törvényi rendelkezést, a médiatanács emiatt megbírságolta a médiaszolgáltatót – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel.

Közzétéve:

Pixabay

Megsértette a műsorszámok támogatására vonatkozó törvényi rendelkezést a TV2 a Trendmánia (9. évad 40. rész) című műsorszám december 16-án sugárzott adásával – mondta ki a médiatanács április 23-án meghozott határozata.

A műsorrészt egy szépségipari cég üzletében vették fel, amelynek polcain márkanévvel ellátott szépségápolási termékek voltak láthatóak, amelyek egy részét a riporter ki is próbálta, illetve jótékony hatásukról beszélgetett az üzletvezetővel – írták.

Mindezek miatt a testület a műsorszámot reklámriportnak tekintette, és 500 ezer forint bírsággal sújtotta a TV2-t, a jogsértés ismételtségére tekintettel pedig 25 000 forint megfizetésére kötelezte a csatorna vezető tisztségviselőjét.

A közlemény szerint nézői bejelentés alapján, a kiskorúak védelme szempontjából vizsgálta a médiatanács az M4 Sporton február 28-án 18 óra 46 perctől sugárzott MOL Magyar Kupa DVSC-Ferencvárosi TC-nyolcaddöntőt a műsorszámban hallható trágár nézői bekiabálások miatt.

A testület figyelembe vette, hogy az élőben közvetített sportműsorszám szerkesztésére a médiaszolgáltatónak éppúgy nem volt lehetősége, mint a sugárzás időpontjának megválasztására, ezért nem indult hatósági eljárás a médiaszolgáltatóval szemben.

Ugyanezen az ülésén két rádiós frekvenciára kiírt pályázati eljárást is eredményesnek nyilvánított a médiatanács: a Fonyód 101,3 MHz és a Siófok 92,6 MHz helyi vételkörzetű rádiós médiaszolgáltatási lehetőségek kereskedelmi jellegű használatára kiírt pályázatok nyertese a Radio Plus Kft. lett.
A közlemény szerint nézői észrevétel nyomán kereste meg a médiatanács a cseh társhatóságot Kőhalmi Zoltán – Történjen bármi című, a Comedy Centralon január 1-jén 15 óra 56 perckor sugárzott műsorszáma miatt.

A műsort a médiaszolgáltató korhatárjelölés nélkül sugározta, azonban az a magyar szabályozás alapján a III. korhatári kategóriába (tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott) tartozna.

Az RRTV megállapította, hogy a műsorszám ugyan nem sértette meg a rádiós és televíziós műsorszolgáltatásról szóló cseh rendelkezéseket, de a társhatóság a magyar jogszabályokra tekintettel felhívta a médiaszolgáltatót, a Viacom CBS Networks International Czech s.r.o.-t, hogy tegyen eleget a magyar törvényben meghatározott, az általános közérdeken alapuló szigorúbb szabályoknak a korhatárjelölés tekintetében, amelyet a műsorszám sugárzásakor elmulasztott feltüntetni.

A médiatanács heti üléseinek teljes napirendje megtalálható a testület honlapján, ahogy az ülésekről készült jegyzőkönyvek, illetve valamennyi határozat is a legfrissebbek a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után lesznek nyilvánosak – áll a közleményben.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

A TikTok végleg kivághatja a kellemetlenkedőket

Így használd a közösségi médiás profilodat – III. rész: Törölni lehet, és azokat is törölhetik, akik sokakkal kiszúrnak.

Közzétéve:

A TikTok kínai videomegosztó applikáció ikonja egy okostelefonon, fotó: MTI/EPA/Hayoung Jeon

Ezt nem kellett volna kitenni – elképzelni is nehéz, mennyi alkalommal gondolták ezt a közösségi médiafelületek használói egy-egy kevésbé jól sikerült, vagy éppen utóbb szűkebb-tágabb körben botrányt okozó poszt kapcsán. A megoldás egyszerű, de mi van akkor, ha más posztját akarjuk törölni? A lehetőségeket a médiahatósággal járta körbe a Médiapiac.com.

A nagy számok törvénye sajátos módon érvényre jut a közösségi médiában is: minél aktívabb az ember, minél többet posztol, annál nagyobb az esélye annak, hogy olyan tartalmat tesz ki, vagy tesznek ki róla mások, amit nem akart volna megosztani a virtuális – vagy bármilyen – nyilvánossággal. Hogy mi a teendő ebben a helyzetben, arról a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szakembere adott tájékoztatást a Médiapiac.com kérdésére.

A sajátot könnyű…

Fáczán Gábor főosztályvezető előbb a legegyszerűbb esetről beszélt, kifejtve, hogy a saját tartalom eltávolítása a legtöbb platformon problémamentesen megoldható, az online felületek kivétel nélkül lehetőséget adnak posztjaink, képeink eltávolítására.

… és másét?

De mi van akkor, ha valaki más tesz közzé olyan tartalmat, amit nem akartunk volna magunkról közölni? – A válasz – magyarázta a főosztályvezető – szintén a platformok szabályzatának tanulmányozásával adható meg. A legtöbb online felületen rendelkezésre áll a „jelentés” lehetősége, vagyis legtöbbször egy űrlap segítségével jelezni lehet a szerzői jogi vagy adatvédelmi jogsértést. Legtöbbször pedig a platform maga eltávolítja a problémás tartalmat. – A TikTok esetében érdemes arra is ügyelni, hogy

többszöri szerzői jogsértésnél nem csupán a tartalmat távolíthatja el, hanem akár a felhasználó fiókját is felfüggesztheti, törölheti

– jegyezte meg Fáczán Gábor.

S mi a helyzet akkor, amikor valaki a sajátjaként tünteti fel más tartalmát? Plágium ez?

– Elsődlegesen a komment tartalma lesz irányadó. Ha a komment szerzői alkotásnak minősíthető, akkor felmerül a plágium kérdése. Ebben az esetben azonban a jelentés nem elég – jegyezte meg a főosztályvezető. Szükség van még arra, hogy a bejelentő bizonyítsa, a más által közzétett tartalomban az ő alkotása szerepel. Meg kell adni, hogy mi a vita tárgya, vagyis például fényképről, szövegről, videóról van szó, ahogy meg kell jelölni azt a tartalmat is, amelyben a plagizált rész szerepel. Végül az is megjelölendő, hogy milyen alappal kéri az érintett a tartalom eltávolítását. A platform kivizsgálja az esetet, és ha megállapítja, hogy valóban plagizálás történt, akkor eltávolítja azt. Azaz megy a virtuális szemetesbe.

Sorozat indul!

A Facebook mára életünk része lett. A Médiapiac.com cikksorozatban járja körbe a közösségi médiaműködés ama mozzanatait, amelyek a gyakorlatban a legtöbb gondot okozzák. A pontos kép felrajzolásában a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság segítette lapunkat. Első írásunk azt taglalta, kié is a közösségi média felhasználói által közzétett tartalom, a másodikból pedig az derült ki, hogy a Facebook nem olyan, mint az utcai lomtalanítás.

Jakubász Tamás

Tovább olvasom